REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Zobacz jak zmienił się Śląski Ogród Botaniczny

  • Autor: slaskie.pl
  • 16 wrz 2014 11:05
Zobacz jak zmienił się Śląski Ogród Botaniczny
Rozbudowa Centrum Edukacji Przyrodniczej i Ekologicznej Śląskiego Ogrodu Botanicznego w Mikołowie, fot. slaskie.pl
Zobacz jak zmienił się Śląski Ogród Botaniczny
Zobacz jak zmienił się Śląski Ogród Botaniczny
Zobacz jak zmienił się Śląski Ogród Botaniczny
Zobacz jak zmienił się Śląski Ogród Botaniczny
Zobacz jak zmienił się Śląski Ogród Botaniczny
Zobacz jak zmienił się Śląski Ogród Botaniczny

Śląski Ogród Botaniczny położony jest w malowniczej okolicy Mikołowa. Rozbudowa Ogrodu walczy w konkursie na Najlepszą Przestrzeń Publiczną Województwa Śląskiego 2014.

REKLAMA

Realizacja projektu „Rozbudowa Centrum Edukacji Przyrodniczej i Ekologicznej Śląskiego Ogrodu Botanicznego w Mikołowie-II etap” jest kontynuacją wizji rozwoju Śląskiego Ogrodu Botanicznego. Innowacyjność projektu polega na połączeniu w jednym miejscu kilku funkcji: edukacyjnej, rekreacyjnej, sportowej i społecznej - co pozwoliło stworzyć uniwersalne miejsce dla mieszkańców regionu w każdym wieku.

W ramach projektu zagospodarowana została przestrzeń o powierzchni ok. 3,5 tys. mkw. Teren wzbogacono o zbiorowiska roślinne, bardzo rzadko występujące nie tylko w województwie śląskim, ale i w Polsce. Zrewitalizowany obszar ukształtowano tak aby wprowadzone kolekcje roślinne naturalnie wpisywały się w istniejący teren. W układ stworzonych kolekcji roślinnych wkomponowano ścieżki edukacyjne, które uzupełniono kompleksową infrastrukturą towarzyszącą- altany, platformy widokowe tak aby uatrakcyjnić zwiedzającym pobyt w Ogrodzie.

Założone zostały następujące ogrody tematyczne: ogród kwiatowy, ogród tarasowy i ogród traw ozdobnych. Wprowadzonych zostało 8 gatunków roślin objętych ochroną prawną. Wprowadzonych zostało 12 zbiorowisk roślinnych, bardzo rzadkich w województwie śląskim, a niektórych również w Polsce. Teren Ogrodu wzbogacony został punktami widokowymi do których prowadzą ścieżki edukacyjne. Jedna z nich umożliwia zwiedzającym oglądanie nieczynnych pieców wapienniczych i prowadzi do punktu widokowego wykonanego formie drewnianej platformy. Dzięki niej udostępniono zwiedzającym oglądanie nieczynnego wyrobiska kamienia wapiennego. Z drugiego punktu widokowego zwiedzający mają możliwość podziwiania panoramy Gliwic. W zrewitalizowany teren wkomponowano Ośrodek Edukacji Ekologicznej Dzieci. Funkcjonuje on od września 2013 roku. Jest to obiekt unikalny na skalę regionu, realizujący specjalny program nauczania dla dzieci w wieku przedszkolnym.

Budynek ośrodka jest w pełni dostosowany dla potrzeb osób niepełnosprawnych. Jest to budynek jednokondygnacyjny, wybudowany w technologii tradycyjnej. Na uwagę zasługuje architektura budynku, która idealnie wpisuje się w powstałą przestrzeń. Charakter ekologiczny ośrodka podkreślony został zewnętrznymi elementami wykończeniowymi – wykorzystano takie materiały jak szkło, drewno, kamień. Budynek składa się z dwóch części połączonych holem wejściowym. Fasada południowa wykonana jest z przyciemnianego szkła zapewniającego optymalne doświetlenie, przesłonięta jest ona drewnianymi żaluzjami. Ściany boczne holu są wykończone okładziną kamienną oraz witrynami szklanymi. Przy urządzaniu wnętrz wykorzystano materiały ekologiczne takie jak wiklina, drewno, tkaniny naturalne.

Do 15 edycji konkursu Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Śląskiego zgłoszono 45 realizacje. Rozbudowa Centrum Edukacji Przyrodniczej i Ekologicznej Śląskiego Ogrodu Botanicznego w Mikołowie-II etap jest jedną z realizacji zgłoszonych do konkursu. Laureatów konkursu wyłonionych przez jury poznamy w październiku br.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY