REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Zobacz jak zrewitalizowano śląskie osiedle robotnicze tzw. familoków

  • Autor: slaskie.pl
  • 20 sie 2014 10:03
Zobacz jak zrewitalizowano śląskie osiedle robotnicze tzw. familoków
Rewitalizacja zabytkowego kwartału kolonii robotniczej „Carl Emanuel” przy ul. Wolności i Raciborskiej w Rudzie Śląskiej, fot. slaskie.pl
Zobacz jak zrewitalizowano śląskie osiedle robotnicze tzw. familoków
Zobacz jak zrewitalizowano śląskie osiedle robotnicze tzw. familoków
Zobacz jak zrewitalizowano śląskie osiedle robotnicze tzw. familoków
Zobacz jak zrewitalizowano śląskie osiedle robotnicze tzw. familoków
Zobacz jak zrewitalizowano śląskie osiedle robotnicze tzw. familoków

Plac, który zmodernizowano to wewnętrzny dziedziniec położony wśród starych budynków mieszkalnych między ulicami Wolności i Raciborską w Rudzie Śląskiej - klasyczny przykład typowego dla przełomu XIX i XX w. śląskiego osiedla robotniczego tzw. familoków. Realizacja walczy w konkursie na Najlepszą Przestrzeń Publiczną Województwa Śląskiego 2014.

REKLAMA

Modernizacja dotyczyła wewnętrznego dziedzińca między ulicami Wolności i Raciborską w Rudzie Śląskiej. Projekt rewitalizacji kwartału powstał na podstawie koncepcji zatwierdzonej przez Miejskiego Konserwatora Zabytków i przygotowanej na zlecenie Inwestora – MGSM „Perspektywa” z Rudy Śląskiej.

Nawierzchnia placu nie była w ogóle utwardzona i nie posiadała drożnej kanalizacji deszczowej. Centralnie, wzdłuż całej długości placu biegły murowane (ceglane) zabudowy komórek gospodarczych tzw. „chlewików”. Chlewiki to pomieszczenia gospodarcze, które znajdowały się na osiedlach robotniczych obok familoków w podwórzach, w których mieszkańcy trzymali węgiel i hodowali drobny inwentarz świnie, króliki lub drób. Były one zlokalizowane na podwórzu i przypisane do każdego mieszkania w familoku. W ramach projektu, dokonano demontażu/likwidacji „chlewików”, celem poprawy walorów estetycznych tego miejsca, dostosowano przestrzeń do „nowych” potrzeb mieszkańców. Ze względu na historyczne walory tego miejsca zachowano jego „historyczny rys” pozostawiając nienaruszony układ komunikacyjny oraz zostawiając jeden „chlewik” od strony południowej, poddany renowacji jako „pomnik” mijającej epoki. Przestrzeń po pozostałych 6 „chlewikach” została zaaranżowana dokładnie w ich obrysie. Wokół tych miejsc wykonano opaskę z nawierzchni w kolorze szarym o szerokości 80-90 cm. Centralnie usytuowany został plac zabaw dla dzieci z huśtawkami i dużą piaskownicą, który został odcięty, wyizolowany od zabudowy mieszkalnej dwiema równoległymi ścianami wykonanymi z czerwonego klinkieru. Na teren placu zabaw wchodzimy przez 2 bramy - portale o łukowym wykończeniu.

Na placu zostały także zaprojektowane 2 place gospodarcze. Ich architektura nawiązuje bezpośrednio do otaczających budynków. Wykonane z czerwonej cegły klinkierowej o cztero-spadzistym dachu pokrytym dachówką ceramiczną, posiadają 2 furtki drewniane o wzornictwie zaczerpniętym wprost z „chlewików”. Pozostały teren to przestrzeń na zieleń, rekreację i tymczasowe miejsca postojowe wykonane z ażurowych płyt wysianych trawą, co pozostawia teren biologicznie czynnym. Wszystkie ciągi pieszo-kołowe zostały wykonane z kostki brukowej. W efekcie realizacji projektu powstała przestrzeń publiczna, która jest wizytówką tej części miasta, zachęca do spacerów oraz odpoczynku mieszkańców oraz gości, a plac zabaw odwiedzają również dzieci z okolicznych osiedli.

W 15 edycji konkursu Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Śląskiego zgłoszono 45 realizacje. 1 sierpnia rozpoczął się plebiscyt internautów. Głosowanie będzie trwało do końca wakacji, a realizacja najpopularniejsza wśród biorących udział w zabawie zostanie uhonorowana Nagrodą Internautów. Laureatów konkursu wyłonionych przez jury poznamy w październiku br.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY