REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Zobacz lekką bryłę szkoły muzycznej projektu Maćków Pracownia Projektowa

  • Autor: Maćków PP / Propertydesign.pl
  • 24 mar 2015 09:41
Zobacz lekką bryłę szkoły muzycznej projektu Maćków Pracownia Projektowa
Ogólnokształcąca Szkoła Muzyczna I i II stopnia im. Karola Szymanowskiego we Wrocławiu, fot. Maciej Lulko
Zobacz lekką bryłę szkoły muzycznej projektu Maćków Pracownia Projektowa
Zobacz lekką bryłę szkoły muzycznej projektu Maćków Pracownia Projektowa
Zobacz lekką bryłę szkoły muzycznej projektu Maćków Pracownia Projektowa
Zobacz lekką bryłę szkoły muzycznej projektu Maćków Pracownia Projektowa
Zobacz lekką bryłę szkoły muzycznej projektu Maćków Pracownia Projektowa
Zobacz lekką bryłę szkoły muzycznej projektu Maćków Pracownia Projektowa
Zobacz lekką bryłę szkoły muzycznej projektu Maćków Pracownia Projektowa
Zobacz lekką bryłę szkoły muzycznej projektu Maćków Pracownia Projektowa

Budynek Ogólnokształcącej Szkoły Muzycznej I i II stopnia im. Karola Szymanowskiego został zaprojektowany przez Pracownię Projektową Maćków. Powstał w zwartej pierzei jednej z reprezentacyjnych ulic Wrocławia – ulicy J. Piłsudskiego. Decyzja inwestora o lokalizacji budynku wynika z bezpośredniego sąsiedztwa Filharmonii Wrocławskiej.

REKLAMA

Obiekt jest przeznaczony do edukacji dzieci i młodzieży w grupie wiekowej szkoły podstawowej i średniej. Przewidziano w nim również miejsce dla oddziału przedszkolnego.

Nowa szkoła muzyczna składa się z siedmiu kondygnacji - w tym sześciu naziemnych oraz podziemnym podziemnej, mieszczącej parking oraz blok sportowy. Obiekt ma formę bloku prostopadłościennego z wyciętym centralnie dziedzińcem od kondygnacji +1 wzwyż, otwartym od strony południowo-zachodniej. Takie ukształtowanie bryły okazało się najwłaściwsze, przy ograniczonej powierzchni działki, ograniczeniach powierzchni zabudowy narzuconych przez plan miejscowy, wymaganiach pod względem doświetlenia sal lekcyjnych. Pozwoliło również na ograniczenie zbędnej komunikacji w budynku oraz odcięcie się od źródeł hałasu od ul. Piłsudskiego.

Funkcje dydaktyczne umieszczono powyżej kondygnacji parteru, w trzech skrzydłach otaczających wewnętrzny dziedziniec – dwa skrzydła mieszczące sale lekcyjne oraz jedno skrzydło dla sal muzycznych. Od strony południowej dziedziniec zamyka kameralna sala koncertowa.

Umieszczenie bogatego programu funkcjonalnego Szkoły Muzycznej na niewielkiej działce było poważnym wyzwaniem. Stąd też „kompaktowa” forma budynku i spiętrzenie poszczególnych funkcji – m.in. sala sportowa w kondygnacji podziemnej jest zblokowana w pionie z salą koncertową, a zielony dziedziniec znajduje się na stropie nad hallem. Strefowanie funkcji oraz lokalizacja wejść do obiektu umożliwia niezależne funkcjonowanie skrzydła edukacyjnego szkoły i skrzydła sportowo-administracyjnego oraz oddziału przedszkola.

Biorąc pod uwagę monumentalny charakter zabudowy sąsiedniej zrezygnowano z bogatej artykulacji fasady. Biała bryła budynku posiada jednolitą płaszczyznę ceglanej ściany z delikatną fakturą. Biały kolor cegły był najodpowiedniejszy ze względów kompozycyjnych i plastycznych – przy uwzględnieniu charakteru budynku oraz jego kontekstu. Jednocześnie ściany z białego klinkieru nie są jeszcze zbyt popularne na lokalnym rynku budowlanym, w związku z czym gmach zyskał unikalny charakter.

Na tle ściany swobodnie rozmieszczono okna/wykusze, których proporcje zmniejszają się wraz z wysokością. Dla podkreślenia artykulacji kompozycji ściany elewacyjnej, okna zostały „wysunięte” przed lico ściany i zamontowane na konsolach, co wizualnie zniwelowało masywny charakter ściany klinkierowej, a podkreśliło jej walor estetyczny.

Wnętrza budynku w częściach ogólnodostępnych wykończono betonem architektonicznym. Pomieszczenia przeznaczone funkcjom muzycznym zostały zaprojektowane z uwzględnieniem wysokich wymagań akustycznych.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY