REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Rozwiązanie naukowców z AGH doświetli ciemne pomieszczenia światłem naturalnym

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 20 lip 2018 12:01
Rozwiązanie naukowców z AGH doświetli ciemne pomieszczenia światłem naturalnym
fot. mat. AGH

Jak doświetlić naturalnym światłem ciemne biura czy mieszkania i tym samym zaoszczędzić na opłatach za prąd? Problem zacienionych pomieszczeń rozwiązuje konstrukcja naukowców z Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie. Heliostat sferyczny, bo o nim mowa, doprowadzi światło słoneczne do ciemnych zaułków naszych biur czy domów.

REKLAMA

Paweł Wajss z Wydziału Energetyki i Paliw, w ramach przewodu doktorskiego, opracował urządzanie, dzięki któremu biura, mieszkania czy dziedzińce będą mogły być doświetlone światłem naturalnym. Heliostat sferyczny, zwany przez twórców Heliosferą, doprowadza światło słoneczne głęboko do wnętrza pomieszczeń. W środku obudowy, oprócz zwierciadła płaskiego, które jest odpowiedzialne za odbijanie światła słonecznego, znajduje się również mechanizm do ustawiania urządzenia we właściwym kierunku i tym samym stałego rozświetlania ciemnej kuchni lub korytarza. Dzięki zamknięciu wszystkich elementów konstrukcyjnych w środku kulistej obudowy, urządzanie zyskało dodatkowo na estetyce. Dzięki temu rośnie również skala zastosowania rozwiązania w przestrzeni publicznej, w której kuliste kształty są coraz częściej wykorzystywane przez architektów miejskich.

Zaproponowana przez naukowców z AGH konstrukcja rozwiązuje problem pomieszczeń źle usytuowanych, z małymi oknami czy zacienionych przez inne obiekty. Odbiornikiem światła z Heliosfery mogą być również panele fotowoltaiczne, które dzięki wsparciu urządzenia mogą zwiększyć ilość generowanej przez panele energii, a tym samym swoją wydajność.

 - Technologia odbijania światła znana jest od dawna. Stosowana była jednak do tej pory w skali przemysłowej z dala od ludzi. Przełomem było norweskie miasto Rjukan, w którym heliostaty rozświetliły zimą rynek po raz pierwszy w historii tego miasta. Nasza propozycja wprowadzi światło słoneczne do domów, mieszkań i biur w miejsca, w których nigdy ono się nie pojawiło, dostarczając tą samą korzyść jak mieszkańcom Rjukan – radość - podkreśla pomysłodawca rozwiązania Paweł Wajss.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.