REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Aioli - jedna z najpopularniejszych restauracji w Warszawie wg projektu A+D

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 10 mar 2014 16:07
Aioli -  jedna z najpopularniejszych restauracji w Warszawie wg projektu A+D
Aioli -  jedna z najpopularniejszych restauracji w Warszawie wg projektu A+D
Aioli -  jedna z najpopularniejszych restauracji w Warszawie wg projektu A+D
Aioli -  jedna z najpopularniejszych restauracji w Warszawie wg projektu A+D
Aioli -  jedna z najpopularniejszych restauracji w Warszawie wg projektu A+D
Aioli -  jedna z najpopularniejszych restauracji w Warszawie wg projektu A+D
Aioli -  jedna z najpopularniejszych restauracji w Warszawie wg projektu A+D
Aioli -  jedna z najpopularniejszych restauracji w Warszawie wg projektu A+D
Aioli -  jedna z najpopularniejszych restauracji w Warszawie wg projektu A+D
Aioli -  jedna z najpopularniejszych restauracji w Warszawie wg projektu A+D
Aioli -  jedna z najpopularniejszych restauracji w Warszawie wg projektu A+D
Aioli -  jedna z najpopularniejszych restauracji w Warszawie wg projektu A+D

Restauracja "AIOLI Cantine Bar Cafe Deli" - jedno z najpopularniejszych miejsc spotkań w Warszawie, mieści się przy ul. Świętokrzyskiej. Projekt wnętrz wykonali projektanci z pracowni A+D. Prawda i szczerość - to główne przesłanie architektury wnętrz wg autorów projektu.

REKLAMA

Pracownia A+D zaprojektowała wnętrza restauracji Aioli - podział na strefy, bar z kuchnią w centralnym punkcie i "social table" - to najbardziej charakterystyczne elementy designu lokalu przy ul. Świętorzyskiej 18 w Warszawie.

Każda strefa energetyzuje otoczenie, ożywia część lokalu o określonej porze dnia. Ruch przenosi się wraz ze słońcem. Zaczynamy dzień od śniadania z widokiem na tętniącą życiem ulicę Świętokrzyską, później wpadamy po przekąskę, a na koniec dnia - bar zaczyna grać pierwsze skrzypce. To mysli przewodnie projektantów. 

Wnętrze zostało zaprojektowane w sposób specyficzny - projektowaniem przez odejmowanie - jak to powiedziała Marta Lew, arch. prowadząca z A+D. Zdarte zstały podłogi, ściany wyszlifowane do żywej cegły, tak, aby pokazać to co prawdziwe i naturalne w starej kamienicy, w której teraz codziennie tętni życie.

W restauracji Aioli właściwie nie ma dekoracji, służą temu typowo restaurcyjne elementy wystroju - butelki z napojami, kosze z bagietkami, słoiczki z przetworami, wiszące girlandy czosnku. Oświetlenie jest punktowe, można je ustawiać dowolnie, w zalezności od potrzeb. Daje odpowiednią atmosferę po południu i wieczorami. 

W centralnym punkcie znajduje się "social table" - stół na ponad 20 osób, przy którym według zamysłu architektów tworzą się restauracyjne więzi, mieszają się rozmowy, następuje wymiana spojrzeń.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY