REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Architektura powagi

  • Autor: Emilia Milowańska, Propertydesign.pl
  • 11 lut 2016 09:00
Architektura powagi
Sąd Okręgowy, Katowice, fot. Archistudio Studniarek + Pilinkiewicz
Architektura powagi
Architektura powagi
Architektura powagi
Architektura powagi
Architektura powagi
Architektura powagi
Architektura powagi
Architektura powagi
Architektura powagi
Architektura powagi
Architektura powagi
Architektura powagi
Architektura powagi
Architektura powagi
Architektura powagi
Architektura powagi

Monumentalna, poważna, dostosowana do rangi i funkcji obiektu – taka jest architektura Sądu Okręgowego w Katowicach. Projekt powstał na deskach pracowni Archistudio Studniarek + Pilinkiewicz. Został zaprezentowany na 4 Design Days przez architekta Tomasza Studniarka.

REKLAMA

- W projekcie Sądu Okręgowego w Katowicach przyświecała nam zasada prostoty, choć koncepcja budynku była skomplikowana – naszym celem było rozdzielenie dróg komunikacyjnych dla sędziów i pracowników oraz petentów – wyjaśnia architekt Tomasz Studniarek, Archistudio Studniarek + Pilinkiewicz.  - Mimo utrudnień projektowych staraliśmy się, aby komunikacja w budynku była jasna i intuicyjna. To się udało i dobrze funkcjonuje - dodaje.

Bryła budynku jest prostota i jasna. Surowość betonu i szarej cegły klinkierowej koresponduje i kontrastuje z naturalnością drewna. Użyte materiały i kształt obiektu nadają  monumentalności i powagi – jak na budynek sądu przystało.

- Dodatkowym kontrastującym elementem użytym w realizacji projektu jest zieleń na poziomie głównego hallu budynku oraz zielony dach. Miały one określać kontrast między surowością gmachu a jego naturalnością – opowiada Studniarek.

Gmach Sądu Okręgowego w Katowicach położony jest przy dwóch ważnych ulicach miasta – Francuskiej i Damrota. Spina je urbanistycznie, stanowi wyraźne zamknięcie kwartału zabudowy od strony południowej. Główną zasadą kształtowania przestrzeni budynku jest kompozycja wzdłuż osi wschód – zachód. Dwa skrzydła budynku: północne i południowe, połączone są w parterze holem, a na wyższych kondygnacjach wewnętrznymi dziedzińcami oraz trzonami komunikacyjnymi.

Główne wejście do tego monumentalnego gmachu stanowi duży, cofnięty portal z kolumnami podtrzymującymi występ dachowy. Wysunięta bryła jednej z sal rozpraw stanowi akcent kompozycji fasady wejściowej. Hol pomiędzy dwoma skrzydłami budynku tworzy wewnętrzną ulicę, doprowadzającą do wydzielonych stref funkcjonalnych parteru oraz węzłów komunikacji pionowej.

W budynku o powierzchni ponad 18 tys. mkw. znajduje się 51 sal rozpraw. Gmach powstał w latach 2005-2009.

 



Rekomendowane dla Ciebie


DO POBRANIA





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY