REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Pionowy ogród na elewacji przedwojennej willi od FAAB Architektura

  • Autor: Propertydesign.pl / FAAB Architektura
  • 25 lis 2014 10:32
Pionowy ogród na elewacji przedwojennej willi od FAAB Architektura
Ogród pionowy na elewacji przedwojennej willi - po modernizacji - Fundacja na Rzecz Nauki Polskiej. Projekt FAAB Architektura, fot. Bartłomiej Senkowski
Pionowy ogród na elewacji przedwojennej willi od FAAB Architektura
Pionowy ogród na elewacji przedwojennej willi od FAAB Architektura
Pionowy ogród na elewacji przedwojennej willi od FAAB Architektura
Pionowy ogród na elewacji przedwojennej willi od FAAB Architektura
Pionowy ogród na elewacji przedwojennej willi od FAAB Architektura
Pionowy ogród na elewacji przedwojennej willi od FAAB Architektura
Pionowy ogród na elewacji przedwojennej willi od FAAB Architektura
Pionowy ogród na elewacji przedwojennej willi od FAAB Architektura
Pionowy ogród na elewacji przedwojennej willi od FAAB Architektura
Pionowy ogród na elewacji przedwojennej willi od FAAB Architektura
Pionowy ogród na elewacji przedwojennej willi od FAAB Architektura
Pionowy ogród na elewacji przedwojennej willi od FAAB Architektura
Pionowy ogród na elewacji przedwojennej willi od FAAB Architektura

Projekt pierwszego w Polsce i Europie Środkowej pionowego ogrodu elewacyjnego powstał w pracowni FAAB Architektura. Elewacje wykończone w ten sposób są elementem modernizacji przedwojennej willi na warszawskim Mokotowie. W budynku mieści się siedziba Fundacji na Rzecz Nauki Polskiej. Jak określają architektci - Zielone oblicze budynku zaciera granice pomiędzy architekturą i parkowym charakterem otoczenia.

REKLAMA

Budynek ulokowany jest na Wierzbnie, części jednej z centralnych, warszawskich dzielnic - Mokotowa. Stoi wśród luźnej, willowej zabudowy, zatopionej w zieleni. Obiekt mieszkalny, wybudowany w 1933 roku, został poważnie uszkodzony przez bombę lotniczą podczas II wojny światowej. Utracił większość ściany frontowej i część stropów aż po piwnice.

Dziś ten wielorodzinny, istniejący budynek mieszkalny, przekształcono na budynek biurowy. Składa się z jednej kondygnacji podziemnej oraz czterech nadziemnych. Na kondygnacji podziemnej umieszczono parking oraz pomieszczenia techniczne i archiwa. Na parterze umieszczono recepcję, sale konferencyjne, przestrzeń wielofunkcyjną oraz biurową. Na pozostałych piętrach umieszczono biura.

- Architektura budynku, jest tworzona poprzez zderzenie tekstur. Zmiękczający krawędzie, puszysty
ogród zielony, kontrastuje z płaszczyznami i obramieniami okien, wykonanymi z płyt elewacyjnych. Zielona ściana, naturalnie trójwymiarowa, nadaje elewacji głębię - mówi architekt Adam Białobrzeski, FAAB Architektura. - Ten efekt trójwymiarowości, zmienia się w czasie. Na skutek naturalnej wegetacji roślin i cykli rocznych, zabiegów pielęgnacyjnym, oblicze budynku, nigdy nie jest takie same - dodaje.

Pionowy ogród, biorąc pod uwagę uwarunkowania klimatyczne, jest traktowany jako założenie
eksperymentalne. Nie można także wykluczyć naturalnego zwiększenia bioróżnorodności. Nasiona
przyniesione przez wiatr lub ptaki, mogą doprowadzić w przyszłości do zmiany wyglądu ogrodu. Przyjęto, że pionowy ogród powinien osiągnąć swoje optimum po 3 latach wegetacji (wrzesień 2016).

Jak podkreśla Adam Białobrzeski, zielona ściana jest elementem rozwiązań pro-ekologicznych budynku. Poprawia bilans energetyczny budynku oraz mikroklimat wewnątrz obiektu. - Łącznie, na elewacji zachodniej, fragmencie południowej oraz północnej powstał zewnętrzny ogród wertykalny o łącznej powierzchni około 260 mkw. Jest to jedyny, zewnętrzny ogród pionowy, funkcjonujący w Polsce i tej części Europy - mówi Adam Białobrzeski.

W ramach zielonej ściany posadzono ponad 20 gatunków różnych roślin. Część z nich ma tworzyć tło, w tym również w układzie całorocznym, inne będą zakwitać wiosną i latem. Kolejne odmiany dzięki kolorowym, małym owocom, będą stanowiły akcenty kolorystyczne również zimą. Ponieważ na ścianę zieloną dość duży wpływ mieli architekci, ci ostatni, używając roślin jako tworzywa, zakomponowali wzór geometryczny, który ma się ujawnić na dalszych etapach wegetacji ściany. Rośliny zaopatrywane są w wodę oraz substancje odżywcze za pomocą systemu nawadniającego, wyposażonego w system
czujników rozlokowanych na ścianie. Na podstawie zebranych informacji, ściana jest automatycznie nawadniana i nawożona. Proces ten jest przez cały czas kontrolowany i może być sterowany zdalnie. Podłożem w wertykalnym ogrodzie jest mata o właściwościach zbliżonych do wełny mineralnej, chroniąca jednocześnie system korzeniowy roślin przed mrozem. Ściana jest zbudowana z przykręcanych do podkonstrukcji stalowej lekkich modułów. Dzięki temu wymiana roślin czy uszkodzonego fragmentu instalacji nie powinna sprawiać problemów. W przypadku wymiany jednej rośliny, nowa roślina musi być wprowadzona do specjalnej kieszeni-nacięcia w podkładzie.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY