REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Zobacz jak Pracownia Architektury Głowacki odmieniła przedwojenną willę

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 21 paź 2014 10:31
Zobacz jak Pracownia Architektury Głowacki odmieniła przedwojenną willę
fot. Willa w Opolu, za projekt przebudowy odpowiadała Pracownia Architektury Głowacki - Tomasz Głowacki
Zobacz jak Pracownia Architektury Głowacki odmieniła przedwojenną willę
Zobacz jak Pracownia Architektury Głowacki odmieniła przedwojenną willę
Zobacz jak Pracownia Architektury Głowacki odmieniła przedwojenną willę
Zobacz jak Pracownia Architektury Głowacki odmieniła przedwojenną willę
Zobacz jak Pracownia Architektury Głowacki odmieniła przedwojenną willę
Zobacz jak Pracownia Architektury Głowacki odmieniła przedwojenną willę
Zobacz jak Pracownia Architektury Głowacki odmieniła przedwojenną willę
Zobacz jak Pracownia Architektury Głowacki odmieniła przedwojenną willę
Zobacz jak Pracownia Architektury Głowacki odmieniła przedwojenną willę
Zobacz jak Pracownia Architektury Głowacki odmieniła przedwojenną willę
Zobacz jak Pracownia Architektury Głowacki odmieniła przedwojenną willę

Za przebudowę wnętrza wraz z renowacją fasady i wymianą pokrycia dachowego istniejącej, poniemieckiej willi w obrębie wyspy Pasieka w Opolu odpowiada Pracownia Architektury Głowacki - Tomasz Głowacki.

REKLAMA

Działka na której znajduje się willa jest objęta strefą ochrony konserwatorskiej, budynek nie został jednak wpisany do rejestru zabytków, ale do wojewódzkiej ewidencji zabytków. Projekt objął prace remontowe na wszystkich fasadach przebudowywanego obiektu.

Z racji zapewnienia odpowiedniego komfortu cieplnego, który powinien spełniać budynek, dokonano ocieplenia budynku wełną mineralną. - Interwencja, mimo, że miała na celu zmieścić bogaty program funkcjonalny nie spowodowała rozbudowy, do elewacji nie doklejono też żadnych nowych elementów. Uszanowano proporcje i charakter przedwojennego budynku, odświeżając go z zastosowaniem jasnych kolorów: bieli i szarości - podkreślają architekci z Pracowni Architektury Głowacki.

Po termomodernizacji odtworzono opaski okienne i drzwiowe. Forma dachu została zachowana. Po przebudowie utrzymano funkcję mieszkalno-usługową budynku. Z budynku willowego wydzielono w przyziemiu i na pierwszym piętrze część przeznaczoną na przychodnię stomatologiczną – Malottki clinic.

Na elewacji wschodniej, frontowej, na kondygnacji -1 wykonano dodatkowe wejście do budynku. Znalazło się ono w miejscu istniejących drzwi garażowych, wielkością nawiązuje zaś do okna na kondygnacji wyższej. Na elewacji zachodniej, od strony podwórza, powrócono do pierwotnego układu otworów okiennych. Zachowano istniejące wejście do budynku w jego północnej fasadzie oraz przebieg dojścia do niego. Nawierzchnię ścieżki wymieniono na kamienną. Tym samym materiałem pokryto dojście piesze do wejścia do części usługowej. Zaplanowano je jako układ dwóch pochylni dla niepełnosprawnych zagłębiających się do poziomu wejścia do przychodni. Dojście to jest ograniczone z obu stron żelbetową ścianą oporową do ok. połowy wysokości i barierką szklaną z balustradami przystosowanymi dla niepełnosprawnych powyżej. Na zaplecze działki wprowadzono miejsca postojowe dostępne z ograniczonego szlabanem wjazdu. Wschodnią, frontową część działki zajmuje rozłożysta, drzewiasta magnolia. Projekt starał się nie ingerować w jej bezpośrednie otoczenie i bryłę korzeniową a jedynie uporządkować otaczający ją teren. Zachodnia część działki przy swojej granicy została zaprojektowana jako zieleń niska i biologicznie czynny dojazd i miejsca postojowe. Od wschodniej, frontowej strony działki rozebrano stary mur betonowy, częściowo zdewastowany i niekompletny, aby zapewnić łatwość dostępu użytkowników, w tym niepełnosprawnych, do usługowej części budynku. Pozostawiono porośnięty pnączami mur na północnej granicy działki.

Kondygnacje -1 i 0, dostępne poprzez nowoprojektowane wejście od strony wschodniej zostały przeznaczone na funkcję usługową – dwukondygnacyjną przychodnię stomatologiczną. Do dużej recepcji przychodni prowadzi rampa dla niepełnosprawnych. Na kondygnacji -1 znajdują się gabinety, toaleta dla pacjentów przystosowana dla osób niepełnosprawnych, zaplecze ze śniadalnią i węzłem sanitarnym dla pracowników oraz pomieszczenia techniczne i gospodarcze, zlokalizowane głównie pod klatkami schodowymi. Nowoprojektowana, otwarta klatka schodowa  prowadzi z poczekalni na kondygnację 0, do strefy przychodni. Na kondygnacji 0 zlokalizowano pozostałe gabinety sterylizatornię i pomieszczenie biurowe z zapleczem. Piętra +1 i +2 przeznaczono na funkcję mieszkalną, dostępną z niezależnej, istniejącej już wcześniej, północnej klatki schodowej. Kondygnacje te są wydzielone funkcjonalnie i pożarowo od strefy usługowej. Kondygnację +2 doświetlają okna połaciowe, zaprojektowane w miejscu lukarn. Kondygnacja +3 to poddasze nieużytkowe.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY