REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Ecophon Forbo
×

Szukaj w serwisie

Oto najnowsze biuro projektu Massive Design. Architekci znów zaskoczyli!

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 23 wrz 2019 09:00
Oto najnowsze biuro projektu Massive Design. Architekci znów zaskoczyli!
AstraZeneca II p Massive Design fot Szymon Polanski
Oto najnowsze biuro projektu Massive Design. Architekci znów zaskoczyli!
Oto najnowsze biuro projektu Massive Design. Architekci znów zaskoczyli!
Oto najnowsze biuro projektu Massive Design. Architekci znów zaskoczyli!
Oto najnowsze biuro projektu Massive Design. Architekci znów zaskoczyli!
Oto najnowsze biuro projektu Massive Design. Architekci znów zaskoczyli!
Oto najnowsze biuro projektu Massive Design. Architekci znów zaskoczyli!
Oto najnowsze biuro projektu Massive Design. Architekci znów zaskoczyli!
Oto najnowsze biuro projektu Massive Design. Architekci znów zaskoczyli!
Oto najnowsze biuro projektu Massive Design. Architekci znów zaskoczyli!
Oto najnowsze biuro projektu Massive Design. Architekci znów zaskoczyli!
Oto najnowsze biuro projektu Massive Design. Architekci znów zaskoczyli!

Do przygotowania kolejnego etapu rozbudowy biura AstraZeneca zaprosiła sprawdzonego partnera - pracownię Massive Design. Przez ostatnie 3 lata procesu ekspansji łączna powierzchnia wszystkich zaprojektowanych etapów w budynku Postępu 14 przekroczyła już 16,6 tys. mkw. Tym razem rozbudowa obejmowała powierzchnię ponad 4 tys. mkw., a jej celem było zapewnienie miejsca dla kolejnych 400 pracowników.

REKLAMA

Do prac nad projektem przystąpiono razem z dedykowaną grupą projektową ze strony klienta. Wspólnie z projektantami podjęto decyzję, by kolejny etap rozwoju warszawskiej siedziby firmy został zrealizowany według nieco zmienionego scenariusza. Zwiększona została waga takich elementów jak przestrzenie do spotkań ad-hoc, strefy miękkie czy przestrzenie do współpracy. Teraz zajmują jeszcze więcej miejsca dając szersze możliwości dla pracy w zespołach. Przy wykorzystaniu wszystkich elementów składających się na aranżację w myśl zasady Activity Based Working w nowo otwartej przestrzeni może pracować nawet 500 osób.

Udało się również stworzyć kolejną oryginalną przestrzeń, która angażuje pracowników i działa jako miejsce wymiany myśli, debat, burzy mózgów, prezentacji oraz rozwijania nowych idei – strefę kreatywną. Jej układ funkcjonalny przypomina nieco scenografie programów publicystyczno-dyskusyjnych, lecz jest wzbogacona o rozwiązania umożliwiające prezentacje i zapisywanie pomysłów. Jednym z takich miejsc jest centralnie umieszczony ekran z opcją równomiernego podświetlenia pełnej płaszczyzny. Strefa kreatywna została zlokalizowana w bezpośrednim sąsiedztwie stref spotkań wewnętrznych, dzięki czemu po jej otwarciu może zwiększyć niemal dwukrotnie swoją powierzchnię i dostępność. Aby taka strefa mogła funkcjonować w przestrzeni biurowej wprowadzono szereg rozwiązań akustycznych, które zarówno blokują rozprzestrzenianie się hałasu poza strefę, jak również poprawiają parametry wewnątrz pomieszczenia.

Kolejną elektryzującą pracowników kwestią były nowe atrakcyjne wizualnie pomieszczenia socjalne. Tym razem miały być jeszcze lepiej wyeksponowane i powiększone względem realizacji z wcześniejszych etapów. W wewnętrznym głosowaniu, spośród kilku propozycji architektów z Massive Design, wybrane i wybudowane zostały kuchenki Kosmos, Laboratorium i Dżungla. W odróżnieniu od uprzednio projektowanych przestrzeni te zostały ulokowane tak, aby miały dostęp do fasady oraz aby to przez nie odbywało się wejście na powierzchnię biura. Dzięki temu są zawsze pełne życia i sprzyjają przypadkowym spotkaniom, które niekiedy zmieniają się w prawdziwe „creative colisions”. Każda z wyżej wymienionych kuchenek uwalnia fantazję pracowników i działa pobudzająco na ich kreatywność. Mimo, że mają swoich wiernych fanów, to intrygujące wnętrza zachęcają do częstych zmian miejsca przygotowywania kawy czy spożycia posiłku. Przez tą ciągłą rotację użytkowników, ludzie z różnych departamentów mają okazję się wzajemnie poznać, częściej spotykać i wymieniać swoje doświadczenia.

Na każdym etapie powstawania projektu poszczególne elementy były dyskutowane i weryfikowane przez grupę projektową złożoną z pracowników AstraZeneca. Dzięki wspólnemu zaangażowaniu i nieszablonowym pomysłom obu stron procesu, całość przestrzeni przeznaczonej do pracy została stworzona tak, aby zapewnić jak najwyższy komfort oraz aby udostępnić jak najszersze spektrum możliwości wykonywania codziennych zadań.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie


DO POBRANIA





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.