REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo

www.kanlux.pl
×

Szukaj w serwisie

Bartosz Trzop: The Brain Embassy to najbardziej złożony i ambitny projekt w mojej karierze

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 09 lis 2016 09:20
Bartosz Trzop: The Brain Embassy to najbardziej złożony i ambitny projekt w mojej karierze
Bartosz Trzop, architekt Trzop Architekci fot. materiał architekta
Bartosz Trzop: The Brain Embassy to najbardziej złożony i ambitny projekt w mojej karierze
Bartosz Trzop: The Brain Embassy to najbardziej złożony i ambitny projekt w mojej karierze
Bartosz Trzop: The Brain Embassy to najbardziej złożony i ambitny projekt w mojej karierze
Bartosz Trzop: The Brain Embassy to najbardziej złożony i ambitny projekt w mojej karierze
Bartosz Trzop: The Brain Embassy to najbardziej złożony i ambitny projekt w mojej karierze
Bartosz Trzop: The Brain Embassy to najbardziej złożony i ambitny projekt w mojej karierze
Bartosz Trzop: The Brain Embassy to najbardziej złożony i ambitny projekt w mojej karierze
Bartosz Trzop: The Brain Embassy to najbardziej złożony i ambitny projekt w mojej karierze
Bartosz Trzop: The Brain Embassy to najbardziej złożony i ambitny projekt w mojej karierze
Bartosz Trzop: The Brain Embassy to najbardziej złożony i ambitny projekt w mojej karierze
Bartosz Trzop: The Brain Embassy to najbardziej złożony i ambitny projekt w mojej karierze
Bartosz Trzop: The Brain Embassy to najbardziej złożony i ambitny projekt w mojej karierze
Bartosz Trzop: The Brain Embassy to najbardziej złożony i ambitny projekt w mojej karierze
Bartosz Trzop: The Brain Embassy to najbardziej złożony i ambitny projekt w mojej karierze
Bartosz Trzop: The Brain Embassy to najbardziej złożony i ambitny projekt w mojej karierze
Bartosz Trzop: The Brain Embassy to najbardziej złożony i ambitny projekt w mojej karierze
Bartosz Trzop: The Brain Embassy to najbardziej złożony i ambitny projekt w mojej karierze

The Brain Embassy to pierwszy co-creating, w którym mogą się spotkać oraz dzielić swoimi pomysłami przedstawiciele różnych światów - korporacji, małych i średnich firm, start-up'ów oraz freelancerzy. To blisko 1,7 tys. mkw. przestrzeni, zaprojektowanej przez Trzop Architekci. O pracy nad projektem i wyzwaniach opowiada specjalnie dla Propertydesign.pl, Bartosz Trzop, architekt Trzop Architekci.

REKLAMA

- Projekt przestrzeni coworkingowej The Brain Embassy był dla nas od początku jednym z najbardziej złożonych i ambitnych tematów na naszej drodze zawodowej. Wytyczne inwestora i jego wysokie wymagania dla nowej powierzchni stanowiły nie lada wyzwanie. Przestrzeń miała być oryginalna, innowacyjna i twórcza a to wszystko po to aby w naturalny sposób pomiędzy pracującymi tutaj osobami mogła się wytworzyć społeczność - podkreśla Bartosz Trzop i dodaje, że mimo wielu początkowych przeszkód powierzchnia przeznaczona na coworking okazała się być idealnym tworzywem.

- Przebudowa zaczęła się od wyczyszczenia blisko sześciometrowej przestrzeni ze wszystkich niepotrzebnych ścian, szachtów i istnego gąszczu instalacji po poprzednim lokatorze – centrali telefonii komórkowej, dopiero wtedy mogliśmy dostrzec prawdziwy potencjał tego miejsca - wspomina architekt. - Ze względu na niezwykle krótkie terminy całego procesu ten etap nastąpił już po wykonaniu projektu, zatem musieliśmy czerpać z naszej zawodowej wiedzy, doświadczenia i wyobraźni aby bez dokładnej inwentaryzacji zbudować odpowiednio przestrzeń i funkcje oraz skoordynować cały proces projektowy - zauważa i podkreśla, że przy tak złożonych tematach nie było czasu na błędy.

Jak wspomina architekt, dalsza przebudowa polegała na instalacji stalowej konstrukcji antresoli i wymianie całej elewacji. - Aby strop piątego piętra mógł przenieść nowe obciążenia stalowej antresoli o powierzchni 500 mkw. należało wzmocnić część słupów na niższych piętrach. Dopiero na tym etapie mógł się zacząć "klasyczny" fitout biura - wspomina.

Co okazało się dużym wzywaniem? - Kwestia zachowania odpowiednich wysokości na obu poziomach zarówno jeśli chodzi o przepisy, jak i odbiór wizualny przestrzeni. Zdecydowaliśmy się nie zakrywać sufitami podwieszonymi wszystkich instalacji, oraz pomalować całość konstrukcji i elementów podsufitowych na kolor biały, co daje efekt wyższej przestrzeni i dodatkowo podkreśla loftowy charakter miejsca - mówi Trzop.

Architekt zauważa, że dodatkowymi problemami było skoordynowanie powierzchni z przepisami p.poż i bhp oraz akustyka. Jak sobie pracownia poradziła z akustyką? - Na otwartych przestrzeniach użyliśmy odpowiednich materiałów i rozwiązań akustycznych jak ekrany i wyspy akustyczne oraz dużą ilość mebli miękkich z wysokimi, absorbującymi dźwięk oparciami - podkreśla.

- Ilość szczegółów, detali, odsłoniętych konstrukcji i instalacji oraz nietypowych rozwiązań, których oczekiwał na każdym kroku od nas inwestor, była niemożliwa do pokazania za pomocą wizualizacji  na etapie projektowym. Kluczowe okazało się tutaj duże zaufanie jakim obdarzył nas inwestor ale nie obyło się bez momentów zwątpienia i naszych zapewnień, iż na pewno osiągniemy oczekiwany efekt - wspomina Trzop.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY