REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo

×

Szukaj w serwisie

Co wyróżni ten wrocławski biurowiec? Niezwykły dziedziniec

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 27 mar 2017 11:10
Co wyróżni ten wrocławski biurowiec? Niezwykły dziedziniec
Paweł Szczepaniak z biura projektowego AP Szczepaniak fot. mat. prasowe
Co wyróżni ten wrocławski biurowiec? Niezwykły dziedziniec
Co wyróżni ten wrocławski biurowiec? Niezwykły dziedziniec
Co wyróżni ten wrocławski biurowiec? Niezwykły dziedziniec
Co wyróżni ten wrocławski biurowiec? Niezwykły dziedziniec
Co wyróżni ten wrocławski biurowiec? Niezwykły dziedziniec
Co wyróżni ten wrocławski biurowiec? Niezwykły dziedziniec

Wrocławskie centrum biznesowe rozbudowuje się. Przy ulicy Fabrycznej powstanie nowy biurowiec - Pin Park spod kreski pracowni AP Szczepaniak. O tym, co wyróżni inwestycję opowiada architekt Paweł Szczepaniak z AP Szczepaniak.

REKLAMA

Pin Park przypomina układem rzut kwadratu. Podstawę kompozycji stanowi dwukondygnacyjny naziemny garaż, natomiast część biurowa (w kształcie zbliżonym do litery „L”), wydziela wewnętrzny dziedziniec stanowiący strefę wejściową oraz zaplecze rekreacyjne dla segmentu biurowego. W części frontowej inwestycji został zaprojektowany główny plac z elementami małej architektury, na którym będą mogły odbywać się zajęcia jogi lub fitness. Reprezentacyjną część elewacji budynku podkreślono poprzez zastosowanie w projekcie zieleni oraz specjalnego oświetlenia.

- Wspomniany dziedziniec to element, który wyróżnia powstającą inwestycję. Znajduje się on na drugiej kondygnacji (ponad garażami), do której – przez wysoką bramę pomiędzy skrzydłami budynku – prowadzą schody (tradycyjne oraz ruchome). Dziedziniec ma za zadanie połączyć wszystkie etapy budowy kompleksu, w tym trzeci i ostatni poprzez mostek znajdujący się nad wewnętrzną drogą dojazdową. Umożliwiło to zaprojektowanie większej liczby miejsc parkingowych, ale to nie jedyna korzyść takiego rozwiązania. Położony wyżej dziedziniec jest lepiej doświetlony, przez co stanowi doskonałe miejsce do relaksu i rekreacji pracowników. Samo wejście do obiektu jest wyeksponowane, odseparowane od ruchu kołowego, a ciągi komunikacyjne poprowadzone ze wspólnego dziedzińca ułatwiają poruszanie się pomiędzy różnymi częściami kompleksu –mówi Paweł Szczepaniak, architekt z AP Szczepaniak.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY