REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Jak Ultra Architects wykreowali nową Dolinę Krzemową pod Poznaniem

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 02 cze 2016 10:07
Jak Ultra Architects wykreowali nową Dolinę Krzemową pod Poznaniem
YouNick projektu Ultra Architects, fot. P.Turlej
Jak Ultra Architects wykreowali nową Dolinę Krzemową pod Poznaniem
Jak Ultra Architects wykreowali nową Dolinę Krzemową pod Poznaniem
Jak Ultra Architects wykreowali nową Dolinę Krzemową pod Poznaniem
Jak Ultra Architects wykreowali nową Dolinę Krzemową pod Poznaniem
Jak Ultra Architects wykreowali nową Dolinę Krzemową pod Poznaniem
Jak Ultra Architects wykreowali nową Dolinę Krzemową pod Poznaniem
Jak Ultra Architects wykreowali nową Dolinę Krzemową pod Poznaniem
Jak Ultra Architects wykreowali nową Dolinę Krzemową pod Poznaniem
Jak Ultra Architects wykreowali nową Dolinę Krzemową pod Poznaniem
Jak Ultra Architects wykreowali nową Dolinę Krzemową pod Poznaniem
Jak Ultra Architects wykreowali nową Dolinę Krzemową pod Poznaniem
Jak Ultra Architects wykreowali nową Dolinę Krzemową pod Poznaniem
Jak Ultra Architects wykreowali nową Dolinę Krzemową pod Poznaniem

Powierzchnie biurowe, strefy chillout i salki spotkań rodem z Doliny Krzemowej, centrum konferencyjne z salą warsztatową oraz designerska restauracja - to wszystko znajduje się w parku technologicznym YouNick w Złotnikach k. Poznania. O tym, jak wyglądąła praca nad projektem opowiada architekt Tomasz Osięgłowski z Ultra Architects.

REKLAMA

- YouNick spełnia wszystkie standardy nowoczesnego biurowca – pod względem powierzchni, kubatury i rozwiązań technicznych został zaprojektowany zgodnie z najnowszymi trendami i wymogami. Nie to było jednak głównym celem inwestora i architektów. Chodziło o znalezienie nowej formuły na połączenie miejsca pracy i spotkań – zarówno formalnych, jak i prywatnych, które w przyszłości mogą zaowocować ciekawą współpracą, a także o stworzenie przyjaznej przestrzeni dającej swobodę myślenia i komunikacji międzyludzkiej - wspomina Tomasz Osięgłowski.

Architekt nadmienia, że trzykondygnacyjny biurowiec został na całej wysokości przepruty wewnętrznym patio. W efekcie powstała otwarta przestrzeń umożliwiająca kontakt wzrokowy i komunikację między użytkownikami budynku.

- Zaaranżowane na wszystkich piętrach przestrzenie wspólne uzupełniają kubiki salek konferencyjnych – od dużych, po kameralne. Umożliwiają one przeprowadzenie spotkań z klientami z zewnątrz, ale także interakcje między pracownikami różnych biur działających w budynku, często nieformalne i przypadkowe, ale mogące być podstawą do przyszłych kontaktów biznesowych - podkreśla Osięgłowski i dodaje, że ta pozorna „strata” powierzchni użytkowej jest inwestycją w przyszłość poprzez stworzenie warunków dla łączenia ludzi i budowania relacji między nimi.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY