REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Ecophon Forbo
×

Szukaj w serwisie

Restauracja to jest biznes. Inwestycja ma się zwrócić

  • Autor: Anna Liszka / Propertydesign.pl
  • 22 cze 2018 09:00
Restauracja to jest biznes. Inwestycja ma się zwrócić
fot. The Space
Restauracja to jest biznes. Inwestycja ma się zwrócić
Restauracja to jest biznes. Inwestycja ma się zwrócić
Restauracja to jest biznes. Inwestycja ma się zwrócić
Restauracja to jest biznes. Inwestycja ma się zwrócić
Restauracja to jest biznes. Inwestycja ma się zwrócić
Restauracja to jest biznes. Inwestycja ma się zwrócić
Restauracja to jest biznes. Inwestycja ma się zwrócić
Restauracja to jest biznes. Inwestycja ma się zwrócić
Restauracja to jest biznes. Inwestycja ma się zwrócić
Restauracja to jest biznes. Inwestycja ma się zwrócić
Restauracja to jest biznes. Inwestycja ma się zwrócić
Restauracja to jest biznes. Inwestycja ma się zwrócić
Restauracja to jest biznes. Inwestycja ma się zwrócić
Restauracja to jest biznes. Inwestycja ma się zwrócić

Rola architekta w projektach komercyjnych, a do takich należą restaurację jest ogromna. Na pewnym poziomie projektowania restauracji jest on niezbędny. Oczywiście nie gwarantuje to sukcesu miejsca, ale pozwala ustrzec się przed wieloma błędami i sprawić, że miejsce będzie odbierane pozytywnie przez daną grupę klientów - przekonuje Dorota Maksymowicz, architekt i właścicielka interdyscyplinarnego biura projektowego The Space.

REKLAMA

Jak się ma smak do wyglądu restauracji?

Zanim rozpocznę projekt dowolnej restauracji to muszę poznać dokładnie jej profil oraz jakie dania będą w niej serwowane. Projekt wnętrza ma uzupełniać menu a nie je przyćmić. Ma to szczególne znaczenie w kontekście restauracji premium.

Nie ma możliwości, aby projektowana restauracja powstała bez rozmowy z szefem kuchni. Jest to najważniejsza osoba, ważniejsza niż inwestor, właściciel czy menadżer i to on powinien nakreślać oczekiwania co do funkcjonalności danego miejsca. W ślad za tym powstaje projekt technologiczny, który następnie determinuje nam układ sali i finalnie design.

A czy jest prawdą, że nawet wielkość talerzy wpływa na ostateczny projekt wnętrza?

Tak, choć oczywiście zależy jaki rodzaj restauracji jest projektowany. Inne wytyczne i oczekiwania mają restauracje sieciowe, zaś inne indywidualne koncepty. Z innymi oczekiwaniami spotkamy się przy projektach fast-foodowych a innymi w restauracjach hotelowych i premium. Zdefiniowane rodzaju lokalu wpływa na kolejne etapy i wytyczne w projekcie. Tym samym wielkość talerzy to nie tyle wynik ostatniego szlifu w projekcie a raczej początkowych założeń co do jego kształtu. Oczywiście wielkość, kształt, kolor czy faktura mają znaczenie a w wielu przypadkach projektujemy zastawy i wypalamy je na potrzebę danej restauracji.

Co jest najważniejsze w projekcie restauracji? Wydaje mi się, że dużą rolę odgrywa światło i akustyka... co jeszcze?

Branżowo powiem, że wentylacja jest najważniejsza. Bo wszystko może być piękne, ale jeśli klient wchodzi i się dusi to już nie jest dobrze. Wentylacja też jest jednym z najdroższych elementów takiego projektu, ale warto w nią zainwestować. Zła wentylacja może zabić efekt "wow" po wejściu do restauracji.

Serce każdej restauracji stanowi kuchnia. Jej układ i wyposażenie mają ogromne znaczenie dla jakości pracy, ale i poziomu serwowanych dań. Z aranżacyjnych kwestii na pewno ważne jest światło, ale też jak rozplanowane są stoliki - na ile są wygodne miejsca i jak jest zorganizowana przestrzeń sama w sobie.

Słyszałam o pewnej restauracji w Texasie, która nie przynosiła zysków. Do akcji wkroczył architekt, który zrobił małą rewolucję w lokalu. W związku z tym, że w tym regionie jest upalnie i słonecznie, więc postanowił obniżyć temperaturę w lokalu i zmienić barwę światła - na bardziej przygaszoną. Okazało się to strzałem w dziesiątkę. W restauracji pojawili się klienci i zaczęła zarabiać na siebie.

Rola architekta w projektach komercyjnych, a do takich należą restaurację jest ogromna. Moim zdaniem na pewnym poziomie projektowania restauracji jest on niezbędny. Oczywiście nie gwarantuje to sukcesu miejsca, ale pozwala ustrzec się przed wieloma błędami i sprawić, że miejsce będzie odbierane pozytywnie przez daną grupę klientów.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.