REKLAMA
PARTNER PORTALU
×

Szukaj w serwisie

Śródziemnomorski duch, aluzja do romańskich fresków i widok na Bałtyk. Restauracja Arco niczym powiew świeżej bryzy

  • Autor: PropertyDesign.pl / KL
  • 28 paź 2019 09:00
Śródziemnomorski duch, aluzja do romańskich fresków i widok na Bałtyk. Restauracja Arco niczym powiew świeżej bryzy
Arco, fot. mat. pras.
Śródziemnomorski duch, aluzja do romańskich fresków i widok na Bałtyk. Restauracja Arco niczym powiew świeżej bryzy
Śródziemnomorski duch, aluzja do romańskich fresków i widok na Bałtyk. Restauracja Arco niczym powiew świeżej bryzy
Śródziemnomorski duch, aluzja do romańskich fresków i widok na Bałtyk. Restauracja Arco niczym powiew świeżej bryzy
Śródziemnomorski duch, aluzja do romańskich fresków i widok na Bałtyk. Restauracja Arco niczym powiew świeżej bryzy
Śródziemnomorski duch, aluzja do romańskich fresków i widok na Bałtyk. Restauracja Arco niczym powiew świeżej bryzy

Na 33. piętrze budynku Olivia Star w Gdańsku, na wysokości 140 metrów, architekci z barcelońskiej pracowni Tarruella Trenchs Studio stworzyli wnętrze, "jakiego w Polsce jeszcze nie było". Restauracja Treinta e Tres oraz Arco pod przywództwem światowej sławy szefa kuchni Paco Pereza to podróż pełna wyrafinowanego designu i widoków, które zapierają dech w piersiach. Jak zaprojektować - zdaje się - tak trudny obiekt? Katalońscy architekci uchylili nam rąbka tajemnicy.

REKLAMA

Tarruella Trenchs Studio znana jest z projektowania wyrafinowanych restauracji, pełnych światowego designu i niecodziennych rozwiązań. Lubicie wyzwania. Mówi się, że branża horeca jest jedną z najtrudniejszych do zarządzania, a do projektowania?

Tarruella Trenchs Studio: To prawda, branża nie jest łatwa, a każdy projekt jest różny, więc zawsze jest to duże wyzwanie. Zaprojektowanie Arco nie było łatwe, ponieważ zależało nam, na wprowadzeniu ducha śródziemnomorskiego do restauracji w Polsce, szczególnie, że będzie położona na tak dużej wysokości w Olivii Star. Chcieliśmy również wprowadzić całkowicie nieoczywiste wnętrze do budynku biurowego. Zaprojektowaliśmy wyjątkowe wnętrze, z którego jesteśmy naprawdę zadowoleni.

Czy Wasz proces projektowy różni się w przypadku raczkującej na rynku marki, a w przypadku restauracji prowadzonej przez znanego na całym świecie szefa kuchni?

Dużo zależy od szefa kuchni, jednak Paco Perez jest wielkim szefem kuchni, a zarazem świetnie współpracującym. Doskonale wiedział czego chce i potrafił to od samego początku czytelnie wskazać. Był otwarty na nowe idee, gdy wpisywały się w jego oczekiwania. Świetnie się z nim współpracowało. Pomimo, że jest bardzo znanym szefem kuchni jest pokorny, skromny i świetnie rozumie wyzwania łączące się z dobrym projektem wnętrza restauracji. Często im bardziej doświadczony szef kuchni, tym lepiej się toczy się praca. Paco Perez szanował nasze doświadczenie w projektowaniu, więc praca postępowała bardzo sprawnie.

Taruella Trenchs realizuje restauracje na całym świecie. Teraz skupiliście się na projekcie dla Polski – restauracji Arco w gdańskiej Olivii Star. Jaki to będzie projekt, na co postawiliście?

Projektując restaurację w Polsce musieliśmy się zmierzyć również z nową kulturą, w której dotychczas nie projektowaliśmy. Jesteśmy przyzwyczajeni do współpracy z klientami z krajów latynoskich, a tutaj mamy do czynienia z dużym unikalnym zespołem ludzi pochodzących z kilku krajów świata, a każdy z nich miał konkretne wyobrażenie efektu finalnego projektu. Więc wyzwaniem dla nas było nie tylko zaprojektowanie naszej wizji, ale również podzielenie się z nią z tak dużym i zróżnicowanym zespołem. Musieliśmy się zmierzyć nie tylko z projektem, ale również z miejscowymi oczekiwaniami wobec niego. Te wszystkie czynniki musieliśmy zebrać w jedno. Coś, co początkowo wydawało nam się trudne do zrealizowania, a nawet zaskakujące dało efekt, z którego wszyscy możemy być dumni. Powstał zachwycający projekt, który niedługo będziemy mogli zaprezentować gościom restauracji.



Rekomendowane dla Ciebie


DO POBRANIA





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.