REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Arch-Deco z niezwykłym projektem Domu nad Bulwarem

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 30 lip 2020 16:09
Arch-Deco z niezwykłym projektem Domu nad Bulwarem
Arch-Deco z niezwykłym projektem Domu nad Bulwarem, fot. mat. prasowe
Arch-Deco z niezwykłym projektem Domu nad Bulwarem
Arch-Deco z niezwykłym projektem Domu nad Bulwarem
Arch-Deco z niezwykłym projektem Domu nad Bulwarem
Arch-Deco z niezwykłym projektem Domu nad Bulwarem
Arch-Deco z niezwykłym projektem Domu nad Bulwarem
Arch-Deco z niezwykłym projektem Domu nad Bulwarem
Arch-Deco z niezwykłym projektem Domu nad Bulwarem

Piątkowy, letni poranek. Nad Bulwarem Nadmorskim im. Feliksa Nowowiejskiego w Gdyni słońce świeci już wysoko. O godz. 8 rano w okolicach skweru Arki Gdynia i wejścia na bulwar z każdym kwadransem przybywa biegaczy, spacerowiczów czy rodziców z dziecięcymi wózkami, podczas gdy tafla Bałtyku odbija słoneczne refleksy. Na takie właśnie sceny niemal przez cały rok "spogląda" wyjątkowy budynek, znany jako Dom nad Bulwarem. Jego autorami są architekci z gdyńskiego biura projektowego Arch-Deco.

REKLAMA

Ten minimalistyczny w formie, ale z rozmachem zrealizowany budynek ma powierzchnię 800 mkw Jego architektura jest szczególne dopracowana z uwagi na wyjątkową lokalizację – w eksponowanym i reprezentacyjnym miejscu. Dom znajduje się bowiem u podnóża ekskluzywnej, willowej dzielnicy Kamiennej Góry, oraz w bezpośrednim sąsiedztwie jednego z dwóch głównych wejść na gdyński bulwar. Został zaprojektowany tak, aby jak najlepiej wpisać się w istniejące otoczenie pasa brzegu nadmorskiego oraz naturalnie uformowanych skarp, które w dużym stopniu pokryte są zielenią. Jego bryła stanowi również nawiązanie do sąsiadującego budynku – tradycyjnego pod względem skali i formy domu objętego ochroną konserwatorską przy ul. Prusa 8.

– Projektując dom przy ul. Bolesława Prusa w Gdyni, szukaliśmy takiej formy, która najtrafniej wydobywałaby potencjał miejsca. Zależało nam na tym, aby obiekt szanował zastany krajobraz, wtapiał się w niego – mówi Zbigniew Reszka, prezes Arch-Deco.

Bryła budynku składa się z trzech części przesuniętych względem siebie tak, aby z możliwie największej ilości pomieszczeń i tarasów rozpościerał się widok na Zatokę Gdańską. Dwie z nich przykryte są dachami o kącie 45 stopni, co wynikało z zapisów MPZP. Trzecia to prostopadłościenna, przeszklona oranżeria, wizualnie wtapiająca się w piękne walory naturalnie uformowanej skarpy. Sprzyja temu plastyczność i elastyczność materiału elewacyjnego corian, którym pokryte są ściany i dach.

Wejście główne prowadzi przez poziom -1. Do domu wchodzimy przestronnym korytarzem. Po jego lewej stronie znajduje się ekspozycja zabytkowych samochodów, natomiast po prawej dostęp do garażu na cztery aktualnie używane samochody. Dodatkowym atutem tej kondygnacji jest przestronna siłownia i zespół saun, które – kręconą klatką schodową – połączone są z basenem. Na parter dostajemy się panoramiczną, przeszkloną windą, gdzie znajduje się część dzienna domu.

Usytuowanie pomieszczeń jest przemyślane zgodnie ze stronami świata. Wrażenie robi przestronny taras, dostępny z salonu, który jest również zewnętrznym przejściem na kryty basen. Nad nim rozpościera się „kwitnąca” pergola. Dzięki zastosowaniu zsuwanych przeszkleń basen, salon i taras tworzą latem niepowtarzalną przestrzeń wypoczynkową. Nad częścią pokoju dziennego zaprojektowano otwór w stropie, który stanowi przestrzenne połączenie obu kondygnacji. Dzięki zastosowaniu tam przeszklonej oranżerii, otaczająca zieleń zagląda do środka. Z ogrodem zimowym sąsiaduje gabinet właściciela. W holu głównym znajduje się przejście do pokoju gościnnego z łazienką oraz mała toaleta.

Na piętro dostajemy się przestronną klatką schodową z której również rozpościera się widok na morze. Poziom I to część budynku przeznaczona głównie dla domowników, gdzie znajdują się ich sypialnie. Wydzielono tam dwie strefy: rodziców i dzieci. W pierwszej z nich, wzdłuż całej elewacji od strony pasma nadmorskiego, zaprojektowano przeszklenia. Znajduje się tam sypialnia z garderobą, łazienką oraz mały gabinet. W strefie dzieci z kolei mamy dwie sypialnie z wyjściem na balkon od strony południowej oraz wspólny pokój zabaw z przeszklonym widokiem na zimowy ogród i część salonu.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie


DO POBRANIA





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.