REKLAMA
PARTNER PORTALU
×

Szukaj w serwisie

Architekci stworzyli wizję nadmorskiej promenady w Ustce

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 12 sty 2022 09:02
Architekci stworzyli wizję nadmorskiej promenady w Ustce
Projekt koncepcyjny Promenady Nadmorskiej w Ustce, proj. dr inż. arch. Tomasz Bradecki, inż. arch. Piotr Szendera, inż. arch. Mateusz Grela praz inż arch. Adam Zbroiński, fot. mat. architektów
Architekci stworzyli wizję nadmorskiej promenady w Ustce
Architekci stworzyli wizję nadmorskiej promenady w Ustce
Architekci stworzyli wizję nadmorskiej promenady w Ustce
Architekci stworzyli wizję nadmorskiej promenady w Ustce

Dużo zieleni i miejsca na usługi i gastronomię, zaprojektowane na identycznym poziomie promenada, parter budynku i będące jego przedłużeniem molo i tym samym dostępne architektonicznie oraz molo z pomysłowymi „wyspami wypoczynkowymi” to najciekawsze elementy projektu, który zdobył II nagrodę w konkursie na Promenadę Nadmorską w Ustce.

REKLAMA

Zespół architektów z Wydziału Architektury Politechniki Śląskiej w składzie dr inż. arch. Tomasz Bradecki, inż. arch. Piotr Szendera, inż. arch. Mateusz Grela praz inż arch. Adam Zbroiński przygotowali koncepcję, która zajęła II miejsce w zorganizowanym przez Gminę Miasta Ustka i SARP Oddział Słupsk konkursie na projekt koncepcyjny Promenady Nadmorskiej w Ustce.

Z naciskiem na zieleń i z poszanowaniem krajobrazu

Autorzy projektu uznali, że zastane środowisko, w tym istniejąca i projektowana zieleń oraz sąsiedztwo wydm i morza są największą wartością lokalizacji. W swoim projekcie zadbali zatem o zachowanie wszystkich istniejących drzew oraz zapewnienie możliwie największej powierzchni biologicznie czynnej oraz zieleni. Dachy wchodzących w skład projektu budynków w zamyśle miał pokryć ekstensywny dach zielony. Z kolei wzdłuż pasażu zaplanowano elementy małej architektury z nasadzeniami krzewów i bylin.

Zaprojektowana Promenada Nadmorska zgodnie z założeniami koncepcji mogłaby pełnić funkcje ciągu pieszo-rowerowego, co umożliwił zaprojektowany w podziemiach budynku usługowego ogólnodostępny parking. Nadmorskie molo w projekcie to przestrzeń integrująca użytkowników, na której eksponowane mogą być np. instalacje artystyczne.

Budynek usługowy z przestrzenią umożliwiającą łatwą adaptację

Budynek usługowy ma dwie naziemne kondygnacje, z czego część parterowa podzielona została na dwie części, odpowiadające pionom komunikacyjnym. W obu częściach budynku układ funkcjonalny można dostosować do potrzeb jednego lub wielu najemców. Architekci zadbali o łatwość adaptacji przestrzeni m.in. poprzez umieszczenie stref higieniczno-sanitarnych w jej centrum.

W fasadzie budynku architekci przewidzieli ruchome szklane panele umożliwiające jego maksymalne otwarcie na otoczenie, integrując znajdujące się wewnątrz usługi (np. gastronomię) z publiczną częścią promenady. Założeniem projektu było przeznaczenie możliwie jak największej części parteru na usługi, konsumpcję, sprzedaż czy kulturę. Dzięki temu na piętrze przestrzeń przeznaczona na tego typu funkcje mogła być mniejsza (adekwatnie do pomniejszonego obrysu obiektu), co z kolei pozwoliło na zaplanowanie przestronnej części tarasowej na zielonym dachu z trawami, krzewami i ławkami dla użytkowników przestrzeni. Z zielenią, w którą obfituje teren inwestycji i zaplanowanym dachem harmonizują wizualnie elewacje wykończone drewnem.

Przestrzeń do rekreacji i wypoczynku na molo

Przedłużeniem zaprojektowanego budynku usługowego jest dostępne architektonicznie molo, zaplanowane na poziomie parteru budynku i poprowadzonej wzdłuż brzegu promenady. Z molo na plażę prowadzą zejścia dla przechodniów i plażowiczów. W płaszczyźnie molo architekci zaprojektowali owalne "wyspy" wypoczynkowe z siedziskami i siatkami wiszącymi w otworach w molo, przez które można spoglądać na plażę i na których można się położyć.

Architekci mieli także plan na przestrzeń pod molo. Powstać miałaby tutaj strefa do wypoczynku i rekreacji, z huśtawkami i hamakami oraz ekspozycją wiszących rzeźb i intensywnym oświetleniem.

 

W konkursie nie wyłoniono zwycięskiego projektu. Przyznano natomiast trzy równorzędne III Nagrody, każda w wysokości 10 tys. zł (otrzymały je zespoły: DNA Architekci; Jan Heymer i Wacław Marat; Tomasz Kałuc i Karol Zydor) oraz Nagrodę II.

Sąd konkursowy obradował w składzie:

mgr inż. arch. Zbigniew Maćków, Sędzia Konkursowy SARP, SARP Oddział Wrocław

mgr inż. arch. Andrzej Poźniak, Sędzia Konkursowy SARP, SARP Oddział Słupsk,

dr inż. kpt. ż.w. Wiesław Piotrzkowski - Dyrektor Urzędu Morskiego w Gdyni

mgr Bartosz Gwóźdź-Sproketowski - Zastępca Burmistrza Miasta Ustki

mgr inż. arch. Marek Perepeczo - Sędzia konkursowy SARP, SARP Oddział Koszalin

mgr inż. arch. Witold Sikorski, Architekt Miejski Ustki

mgr inż. arch. Mirosław Zwolski - Sędzia konkursowy SARP, SARP Oddział Słupsk

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie