Pracownia Base Architekci zaprojektowała Ferier w warszawskim kompleksie biurowym AIG Lincoln.To nie tylko restauracja, ale również catering lotniczy i naziemny.
Na powierzchni 1000 mkw. znajdują się sala restauracyjna, bufet wydawczy, kawiarnia, kuchnia gorąca, zimna, szereg magazynów i chłodni oraz zaplecze biurowe i socjalne. Sala restauracyjna wraz z kawiarnią i bufetem zajmują powierzchnię 300 mkw. i mieszczą 200 gości jednocześnie.
Pomieszczenie jest bardzo przestronne i jasne. Gwarantują to zarówno ogromne przeszklenia, jak i zastosowane barwy. Powtarzające się materiały to głównie bielony buk, z którego wykonano stoły i krzesła, lakierowany w połysku na biało MDF oraz stalowe elementy wykończenia stołów i dekoracyjnych donic malowane na czarno.
- Do wejścia do lokalu z foyer biurowca AIG Lincoln, zachęca ściana ściana z przestrzennym detalem. Na czarnej płaszczyźnie zamocowano białe lakierowane listwy, podobny motyw zastosowano również na blacie kasowym - mówi Diana Lebiedzińska z pracowni Base Architekci.
Anna Dudek, współautorka projektu podkreśla, że wszystkie meble powstały według projektów pracowni i dzięki temu nadały restauracji unikatowy charakter. Wykorzystanie zieleni zarówno w niszach stołów, jak i w wysokich donicach wprowadza ciepło i ożywia przestrzeń.
Zastosowane oświetlenie wydziela strefy funkcjonalne w pomieszczeniu. Duże zwisające białe lampy firmy Aquaform zachęcają do siadania przy dużych stołach, małe wąskie czarne lampki wyznaczają strefę baru, a wiszące lampy o drewnianych abażurach zapraszają do strefy kawiarnianej.
Partner, Architekt Dedeco
Wspólnik Grupa 5 Architekci
Prezes, Architekt AP Szczepaniak
Prezes, Architekt AP Szczepaniak
Wspólnik Grupa 5 Architekci
Prezes Zarządu, Architekt Ingarden & Ewý Architekci