REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Biblioteka w Głuchołazach: prosta forma spod kreski Małgorzaty Pizio-Domisz i Antoniego Domicza

  • Autor: PropertyDesign.pl/AS
  • 23 mar 2021 09:04
Biblioteka w Głuchołazach: prosta forma spod kreski Małgorzaty Pizio-Domisz i Antoniego Domicza
Miejska i Gminna Biblioteka w Głuchołazach, proj. M. i A. Domicz – pracownia architektury. fot. Stefan Zajączkowski
Biblioteka w Głuchołazach: prosta forma spod kreski Małgorzaty Pizio-Domisz i Antoniego Domicza
Biblioteka w Głuchołazach: prosta forma spod kreski Małgorzaty Pizio-Domisz i Antoniego Domicza
Biblioteka w Głuchołazach: prosta forma spod kreski Małgorzaty Pizio-Domisz i Antoniego Domicza
Biblioteka w Głuchołazach: prosta forma spod kreski Małgorzaty Pizio-Domisz i Antoniego Domicza
Biblioteka w Głuchołazach: prosta forma spod kreski Małgorzaty Pizio-Domisz i Antoniego Domicza
Biblioteka w Głuchołazach: prosta forma spod kreski Małgorzaty Pizio-Domisz i Antoniego Domicza
Biblioteka w Głuchołazach: prosta forma spod kreski Małgorzaty Pizio-Domisz i Antoniego Domicza
Biblioteka w Głuchołazach: prosta forma spod kreski Małgorzaty Pizio-Domisz i Antoniego Domicza
Biblioteka w Głuchołazach: prosta forma spod kreski Małgorzaty Pizio-Domisz i Antoniego Domicza
Biblioteka w Głuchołazach: prosta forma spod kreski Małgorzaty Pizio-Domisz i Antoniego Domicza
Biblioteka w Głuchołazach: prosta forma spod kreski Małgorzaty Pizio-Domisz i Antoniego Domicza

Miejska i Gminna Biblioteka w Głuchołazach zlokalizowana jest w wyjątkowym budynku zaprojektowanym przez pracownię architektury M. i A. Domicz. Przyglądamy się bliżej projektowi, który zyskał nominację do nagrody architektonicznej im. Miesa van der Rohe!

REKLAMA

Budowa biblioteki w Głuchołazach nie była kosztownym przedsięwzięciem. Zaprojektowana przez Małgorzatę Pizio Domicz oraz Antoniego Domicza, laureatów honorowej nagrody SARP z 2014 r. biblioteka, dzięki prostocie swojej konstrukcji, umożliwiła zminimalizowanie kosztów prac. Stworzona została zgodnie z zasadami pragmatyzmu i pozbawiona jest architektonicznych fajerwerków. Konstrukcja budynku zlokalizowanego wśród gęstej zabudowy sama jest przejrzysta i prosta. Taka forma odnalazła się doskonale na niewielkiej wąskiej działce.

  • Miejska i Gminna Biblioteka w Głuchołazach

    Lokalizacja: Głuchołazy
    Inwestor: Centrum Kultury im. Kawalerów Orderu Uśmiechu w Głuchołazach
    Architekt: M. i A. Domicz – pracownia architektury
    Powierzchnia użytkowa : 1152 m²
    Oddanie do użytku: 2019

Obiekt powstał w miejscu, gdzie uprzednio stał popadający w ruinę budynek, służący niegdyś za kino. Zachowało się z niego jedyne cenne pomieszczenie, które architekci zdecydowali się wykorzystać w swoim projekcie: wykończone cegłą wnętrze ze sklepieniami wspartymi na kamiennej kolumnie.

Przeczytaj także >> Nagroda architektoniczna Miesa van der Rohe 2022: oto wszystkie nominacje z Polski

Dwukondygnacyjny budynek ma formę podłużnej, prostokątnej bryły. Ściany na granicy działki pozbawione są otworów okiennych, a czytelnie i wypożyczalnie oświetlone są światłem dziennym wpadającym przez przeszklony dach biegnący wzdłuż nowo powstałego holu. Jedynym miejscem z oknami wychodzącymi na ogród jest urządzona na parterze biblioteka dziecięca.

Prostota budynku nie wykluczyła interesujących rozwiązań architektonicznych. Budowa biblioteki okazała się świetną okazją do rozszerzenia istniejącego już Domu Kultury. Pomiędzy nową bryłą biblioteki oraz istniejącym budynkiem domu kultury, wpasowano dwukondygnacyjny hol-łącznik, który zaprojektowano jako wielofunkcyjną przestrzeń z miejscem na organizację wystaw i wykładów, a także jako foyer audytorium. Różnica poziomów między wejściami do biblioteki a audytorium Centrum posłużyła jako punkt wyjścia do zaprojektowania tam amfiteatralnego audytorium.

Budynek ma czytelny, intuicyjny podział przestrzeni: na parterze – oprócz biblioteki dziecięcej – znalazły się łazienki dla użytkowników biblioteki, kawiarnia, a także wspomniane wcześniej audytorium w nowym foyer. Na piętrze znalazły się wypożyczalnia oraz czytelnia, a także pomieszczenia archiwum i schowek.

We wnętrzach panuje neutralna kolorystyka. Dominują biel i drewno, które stanowią idealne tło dla – najważniejszych w bibliotece – zbiorów książek. Efektownym akcentem są detale, takie jak stolarka, brama wjazdowa, poręcze oraz elementy infografik, które utrzymano w kolorze starego złota. Wybór kolorystyki nie był przypadkowy i nawiązuje do historii miasta Głuchołazy, które słynęło niegdyś z kopalni złota.

Projekt biblioteki doceniony został na arenie międzynarodowej, zdobywając nominację do nagrody architektonicznej im. Miesa van der Rohe 2022.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.