Biophilic design i well-being: Antonio Citterio zaprojektował biura włoskiego giganta!



PropertyDesign.pl - 16-12-2020 13:18


Enel to państwowy włoski koncern energetyczny. Jego biura w Rzymie o powierzchni 80 tys. m2 już wkrótce zostaną gruntownie odnowione. Za projektem budynku i wnętrz stoi słynny włoski designer Antonio Citterio i jego pracownia ACPV.

Nowe przestrzenie, większy komfort dla pracowników, mniejsze zużycie energii oraz projekt oparty na innowacyjnych i zrównoważonych zasadach - włoski koncern Enel rozpoczął renowację swoich biur na Viale Regina Margherita w Rzymie. Renowacja obejmuje całkowitą powierzchnię około 80 000 m2.

Rozmieszczenie pomieszczeń pozwoli na zmianę środowiska pracy z zielonymi przestrzeniami wewnętrznymi i na zewnątrz budynków oraz ze strefami well-being, które poprawiać mają samopoczucie pracowników. W budynku znajdzie się również dodatkowe zaplecze socjalne, ze żłobkiem, stołówką i salą audytoryjną czy siłownią. Zrównoważony rozwój i komfort budynku będą oceniane przez międzynarodowe instytucje zewnętrzne, w celu uzyskania certyfikatów LEED i WELL na poziomie Gold. Za projektem budynku i jego wnętrz stoi firma architektoniczna Antonio Citterio Patricia Viel (ACPV), sygnowana nazwiskiem słynnego włoskiego designera. 

- Projekt zaproponowany przez Enel i zaprojektowany przez naszą pracownię ułatwia przeprojektowanie budynku z lat sześćdziesiątych, zmieniając jego wygląd według zupełnie nowych zasad funkcjonalnych zgodnie z pojawiającymi się wymaganiami -  mówi architekt Patricia Viel, współzałożycielka firmy architektonicznej ACPV. - Enel realizuje w ten sposób dwa cele: rewitalizację budynku i odnowienie jego relacji z miastem.

Projekt ACPV ma na celu stworzenie "miasta- budynku", gdzie wysokość i bryła budynku zostaną zrównoważone poprzez nowe, całkowicie  transparentne materiały fasady. Zastosowane na fasadzie szkło  otworzy widok na architekturę i otaczającą ją zieleń. Nowe biura zostaną opracowane w oparciu o innowacyjne zasady projektowania bioklimatycznego, zrównoważonego i biophilic design. Projekt został zaprojektowany z wykorzystaniem modelu cyfrowego (BIM), który gromadzi i wyświetla informacje oraz grafikę 3D w całym cyklu życia projektu, umożliwiając bardziej efektywne i zrównoważone zarządzanie zarówno pracami budowlanymi, jak i późniejszą eksploatacją budynku.