REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Biurowiec z zielonym przesłaniem

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 18 wrz 2020 15:26
Biurowiec z zielonym przesłaniem
Zielony by Synergia to nowy, kameralny i organiczny biurowiec w centrum Łodzi, tuż przy Stajni dla Jednorożców. Budynek lada dzień zostanie oddany do użytku. Równolegle z ostatnimi pracami budowlanymi, trwają prace wykończeniowe w obrębie przestrzeni wspólnych oraz konkretnych biur nowych najemców. Projektem fit-outu Zielonego zajęła się lokalna pracownia Projekt Officyna Pracownia Architektury, fot. mat. Projekt Officyna Pracownia Architektury
Biurowiec z zielonym przesłaniem
Biurowiec z zielonym przesłaniem
Biurowiec z zielonym przesłaniem
Biurowiec z zielonym przesłaniem
Biurowiec z zielonym przesłaniem
Biurowiec z zielonym przesłaniem
Biurowiec z zielonym przesłaniem
Biurowiec z zielonym przesłaniem
Biurowiec z zielonym przesłaniem
Biurowiec z zielonym przesłaniem
Biurowiec z zielonym przesłaniem
Biurowiec z zielonym przesłaniem
Biurowiec z zielonym przesłaniem
Biurowiec z zielonym przesłaniem
Biurowiec z zielonym przesłaniem
Biurowiec z zielonym przesłaniem
Biurowiec z zielonym przesłaniem
Biurowiec z zielonym przesłaniem
Biurowiec z zielonym przesłaniem

Zielony by Synergia to nowy, kameralny i organiczny biurowiec w centrum Łodzi, tuż przy Stajni dla Jednorożców. Budynek lada dzień zostanie oddany do użytku. Równolegle z ostatnimi pracami budowlanymi, trwają prace wykończeniowe w obrębie przestrzeni wspólnych oraz konkretnych biur nowych najemców. Projektem fit-outu Zielonego zajęła się lokalna pracownia Projekt Officyna Pracownia Architektury.

REKLAMA

Zielony by Synergia, to wyjątkowy biurowiec na mapie łódzkich nieruchomości, można określić biurowcem z zielonym przesłaniem. Ogrody na tarasach z intensywną zielenią oraz strefą chillout, miejska pasieka, retencjonowanie wody deszczowej, dachowa farma fotowoltaiczna, parking rowerowy, szatnie z prysznicami dla najemców oraz park kieszeniowy z rozwiązaniami do gier zespołowych to tylko niektóre cechy wyróżniające.

Think economy, do ecology

Wyjątkowość tego kameralnego biurowca wyznaczają także zabiegi architektoniczne w strukturze wynikające z nadrzędnej zasady inwestorów – think economy, do ecology . Dzięki stosowaniu zasad ergonomii i optymalizacji w myśli koncepcyjnej i projektowej w inwestycji zminimalizowano zapotrzebowanie energetyczne, co czyni biurowiec niskoemisyjnym. Są to między innymi: parking na poziomie parteru (eliminacja kosztownych prac przy garażu podziemnym), brak okien na elewacji południowej (brak przegrzewania wnętrz budynku) oraz obsadzenie tej ściany winobluszczem (naturalna tlenodajna bariera termiczna), wysokość kondygnacji w świetle 350 cm czy w końcu pierzejowa zabudowa w ulicy Wólczańskiej. Wszystko po to, aby użytkownicy na każdy kroku odczuwali i świadomie współtworzyli higienę swojego miejsca pracy.

Projekt przestrzeni wspólnych jest odzwierciedleniem zielonego przesłania. W ramach stworzenia bazy pod szczegółowe rozwiązania wnętrzarskie, określono główne założenia w sferze budowlano-projektowej: surowość, minimalizm, redukcja materiałów wykończeniowych, intensywna zieleń, kolorystyka odnosząca do natury i z nią harmonijna. I tak zachowano żelbetową konstrukcję obiektu, tak aby surowe piękno redukowało ilość użytych materiałów. Podział komunikacyjno-wizualny według dwóch minimalistycznie wykończonych klatek schodowych nazwanych GREEN oraz BEE, z czytelnym oznakowaniem w naturalnych odpowiednio zielonych i miodowym kolorach.

Zielony wita recepcją, powiązaną ściśle ze strefą GREEN, zaprasza od strony pierzei ulicy Wólczańskiej szerokim otwarciem witryny. Zastosowano tutaj jasne materiały: klonowe okładziny z drewna, białą kamienną ladę i białe dekoracyjne lamele sufitowe. Całość reprezentacyjnego holu wieńczy zielona ściana pokryta roślinami epipremnum z białym ledowym neonem z logo ZIELONY by Synergia. Poziom bezpieczeństwa wyznaczony jest kontrolą dostępu z detektorem temperatury.

Miodowo-zieloną kolorystykę przestrzeni wspólnych uzupełniają turkusowe akcenty w strefach sanitariatów. Fit-out obejmuje wykonanie oznakowań komunikacyjnych oraz dekoracji ściennych przenikających się motywów roślin i ludzi, w formie rysunkowych linii. Oznakowania nawigują użytkowników w każdej części obiektu od parkingu przez klatki schodowe i korytarz aż do wejść do poszczególnych biur.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie


DO POBRANIA





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.