REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Bogusław Barnaś pokazuje najnowszy projekt. Zaskakuje nietypowymi rozwiązaniami

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 23 sty 2023 14:50
Bogusław Barnaś pokazuje najnowszy projekt. Zaskakuje nietypowymi rozwiązaniami
Dom z Grotą, proj. BXB Studio, mat. prasowe
Bogusław Barnaś pokazuje najnowszy projekt. Zaskakuje nietypowymi rozwiązaniami
Bogusław Barnaś pokazuje najnowszy projekt. Zaskakuje nietypowymi rozwiązaniami
Bogusław Barnaś pokazuje najnowszy projekt. Zaskakuje nietypowymi rozwiązaniami
Bogusław Barnaś pokazuje najnowszy projekt. Zaskakuje nietypowymi rozwiązaniami
Bogusław Barnaś pokazuje najnowszy projekt. Zaskakuje nietypowymi rozwiązaniami
Bogusław Barnaś pokazuje najnowszy projekt. Zaskakuje nietypowymi rozwiązaniami

To jeden z najbardziej inteligentnych, ekologicznych, nowatorskich i złożonych konstrukcyjnie oraz technologicznie domów jakie kiedykolwiek udało nam się zaprojektować w BXB studio - tak o projekcie Dom z Grotą mówi arch. Bogusław Barnaś.

REKLAMA

  • Dom z Grotą to najnowszy projekt pracowni Bogusława Barnasia, BXB Studio.
  • Budynek poprzez racjonalną strukturę architektoniczną współpracuje ze środowiskiem naturalnym, oświetleniem, stronami świata, topografią, wiatrem, wodą, osiami widokowymi, florą i fauną – lasem i łąką.
  • Dom z Grotą to budynek w którym nowoczesny design zakorzeniony w legendzie o Smoku Wawelskim łączy się z ideą architektury ekologicznej i zrównoważonej.  

Budynek powstanie na działce porośniętej paprociami, w bezpośrednim sąsiedztwie Lasu Wolskiego, nieopodal krakowskich Błoń i będzie miał widok na cały Kraków. Dom zlokalizowany jest na stromym północnym stoku dostępnym z drogi w jego najniższym punkcie. Jak wyjaśniają architekci,  postanowili go posadowić możliwie wysoko tak aby od strony północnej generował panoramiczny widok na Kraków, natomiast od strony południowej bezpośrednio łączył się z sąsiadującym Lasem Wolskim.

Budynek poprzez racjonalną strukturę architektoniczną współpracuje ze środowiskiem naturalnym, oświetleniem, stronami świata, topografią, wiatrem, wodą, osiami widokowymi, florą i fauną – lasem i łąką. Rys. mat. prasowe
Budynek poprzez racjonalną strukturę architektoniczną współpracuje ze środowiskiem naturalnym, oświetleniem, stronami świata, topografią, wiatrem, wodą, osiami widokowymi, florą i fauną – lasem i łąką. Rys. mat. prasowe

Dom z Grotą

Architekci zdecydowali się na dwa nietypowe zabiegi funkcjonalno-przestrzenne, które mają za zadanie zoptymalizować komunikację na stromym stoku. Do domu dojeżdżamy tunelem, który zaczyna swój bieg zaraz po przekroczeniu granicy posesji. Redukujemy w ten sposób problemy z podjazdem i potrzebą odśnieżania czy utrzymania drogi. Tworzymy również większą powierzchnię zieloną działki, chowając infrastrukturę pod ziemią.

Z kolei dojście piesze do domu, a konkretnie do jej południowej fasady poprowadzone zostało możliwie najkrótszą drogą – nie obchodzimy budynku na około, a zwyczajnie przechodzimy naturalnym, zielonym traktem pod budynkiem nadwieszonym na łagodnie falującym stoku górskim, który skrywa podziemne kondygnacje. 

Tworzymy tym samym między-kondygnacyjny, zacieniony leśny krajobraz, który nazwaliśmy Grotą – wyjaśnia autor projektu.

Główne wejście do domu uformowane jest zarówno przez przestrzeń wspomnianej Groty jak również falujący kształt fasady południowej. To współczesny portal inspirowany wielowiekową tradycją formowania strefy wejścia do budynku, jednak poza podstawowymi funkcjami reprezentacyjnymi posiada elementy dodatkowe pełniące określone funkcje w budynku jak: formowanie i doświetlanie ogrodu leśnego, zadaszenie strefy wejściowej, pełnienie funkcji balastu statycznego dla nadwieszonej konstrukcji budynku jak również podstawy konstrukcyjnej dla schodów wewnętrznych, wykorzystanie cyrkulacji powietrza poprzez zewnętrzny komin wentylujący budynek powietrzem przefiltrowanym leśnym mikroklimatem Groty, przy zastosowaniu inteligentnie sterowanych okien.

Charakterystyczne wyoblenie portalu - fasady południowej - autorzy projektu określają mianem komina wentylacyjnego, ze względu na pełnioną przez nie funkcję. Zasysa on powietrze wydobywające się z wnętrza groty,  również formuje podcień, który chroni fasadę południową przed działaniem promieni słonecznych w lecie. U podstawy wspomnianego komina znajduje się automatycznie sterowane okno, które reguluje przepływ naturalnego powietrza do wnętrza budynku, wspomagając naturalną wentylację domu powietrzem przefiltrowanym leśnym mikroklimatem.

Łąka kwietna i lewitujący taras 

Wygięta struktura komina wentylującego czy portalu tworzy we wnętrzu domu otwartą dwupoziomową przestrzeń, zatem ten portal wejściowy pełni funkcję reprezentacyjną nie tylko na zewnątrz, ale również we wnętrzu budynku, w którym przypomina wielką, współczesną, przestrzenną rzeźbę, na której wsparte zostały reprezentacyjne schody, prowadzące na piętro i dalej na wielospadowy, zygzakowaty zielony dach.

Został on pokryty łąką kwietną – kolejną dodaną przestrzenią biologicznie czynną, posadowioną ponad przestrzenią leśnej, falującej Groty. Mamy zatem do czynienia z piętrowym układem terenów zielonych oraz ukryciem infrastruktury drogowej pod ziemią. Dzięki temu budynek generuje więcej przestrzeni zielonej niż niezabudowana wcześniej działka. Falujące czy zygzakowate powierzchnie dodatkowo maksymalizują realną powierzchnię zieloną.

Ponad łąką kwietną, na samym szczycie budowli, zaprojektowaliśmy taras widokowy w taki sposób aby lewitował nad ogrodem i nie wymagał balustrady przy zachowaniu pełnego bezpieczeństwa użytkowania. Dzięki temu nie zaburzamy doznań widokowych, obejmujących panoramę całego Krakowa w kierunku północnym, wschodnim i zachodnim,  oraz od strony południowej widoku na las Wolski. Na tarasie otulonym łąką kwietną zaprojektowaliśmy również outdoorową kuchnię oraz jacuzzi. Zaprojektowaliśmy również farmę solarną dyskretnie ukrytą w zagłębieniach zygzakowatej łąki – wylicza Bogusław Barnaś.

Odrobina surrealizmu i odwołania do tradycji

W przestrzeni Groty zlokalizowanej pod domem, odnajdziemy również surrealistyczne przeszklenie, które nazwane zostało Smoczym Okiem. Łączy ono optycznie przestrzeń ogrodu i wewnętrznego domowego basenu zlokalizowanego w strefie dziennej. Jest to bajkowy, surrealistyczny świetlik odbijający się w lustrzanej płaszczyźnie podbitki, która multiplikuje efekt przestrzenny i wizualny tajemniczej leśnej Groty.

Dom z Grotą, wizualizacja Groty i widok na Smocze Oko, mat. prasowe
Dom z Grotą, wizualizacja Groty i widok na Smocze Oko, mat. prasowe

Fasada głównej bryły budynku wykończona zostanie dynamicznie układaną cegłą, która przywołuje na myśl łuski baśniowego Smoka Wawelskiego. Cegła odwołuje się również do krakowskich tradycji, wszechobecnej tutaj cegły formującej okoliczne domy, kamienice czy fortyfikacje na Wzgórzu Wawelskim.

Nowoczesne rozwiązania

Parter budynku, który lewituje nad Grotą dzięki opracowanej stalowej konstrukcji mostowej stabilizowanej przez żelbetowy balast portalu wejściowego, mieści otwartą strefę dzienną - dwupoziomowy hol wejściowy, salon otwarty widokowo na północną panoramę Krakowa oraz południowy Las Wolski, widokową kuchnię w północno zachodnim narożniku domu oraz południowo-zachodnią jadalnię zlokalizowaną bezpośrednio przy zewnętrznym tarasie przyległym do Lasu Wolskiego.

Na parterze zlokalizowana jest również strefę spa z przeszklonym z trzech stron basenem, który posiada dostęp do zewnętrznych tarasów. Zapewni to optymalne korzystanie z basenu przez cały roku.

Część dzienna ma charakter nowoczesnego, modernistycznego,  w pełni przeszklonego wnętrza. Piętro formują przestrzenie mniejszych pomieszczeń, których wnętrza przypominają przytulne chatki przykryte dwuspadowymi sklepieniami dachowymi.

Budynek wyposażony został w windę i schody, które komunikują domowników z poszczególnymi kondygnacjami, również z przestrzenią podziemną, poziomem -1 oraz -2. Tutaj zaplanowane zostały fitness, pomieszczenia techniczne oraz halęa garażowa. Przestrzeń  ta zaprojektowana została w taki sposób aby specjalnie uformowane studnie doświetlające zapewniły dostęp światła dziennego do wszystkich kondygnacjach podziemnych.

Budynek wyposażony zostanie w najnowsze systemy inteligentne, które zapewnią mu optymalną wydajność energetyczną zespoloną z naturalnym środowiskiem, geotermię, systemy nawadniania, systemy wykorzystania wody deszczowej, systemy ogrzewania i chłodzenia ściennego, pompy ciepła, naturalną wentylacje, wykorzystanie energii solarnej. Budynek poprzez racjonalną strukturę architektoniczną współpracuje ze środowiskiem naturalnym, oświetleniem, stronami świata, topografią, wiatrem, wodą, osiami widokowymi, florą i fauną – lasem i łąką.

 To jeden z najbardziej inteligentnych, ekologicznych, nowatorskich i złożonych konstrukcyjnie oraz technologicznie domów jakie kiedykolwiek udało nam się zaprojektować w BXB studio  – podsumowuje arch.  Bogusław Barnaś.  

 

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie