REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Budynek obserwatorium IMGW na Śnieżce wpisany do rejestru zabytków

  • Autor: PAP
  • 16 cze 2020 14:10
Budynek obserwatorium IMGW na Śnieżce wpisany do rejestru zabytków

Wzniesiony na przełomie lat 60 i 70 XX w. budynek Wysokogórskiego Obserwatorium Meteorologicznego IMGW na Śnieżce (1602 m n.p.m.) został wpisany do rejestru zabytków województwa dolnośląskiego – podał Dolnośląski Wojewódzki Konserwator Zabytków.

REKLAMA

Wysokogórskie Obserwatorium Meteorologiczne na Śnieżce to jedna z dwóch takich placówek w Polsce. Druga znajduje się w Tatrach na Kasprowym Wierchu. Charakterystyczny budynek dzisiejszego obserwatorium, składający się z trzech połączonych dysków, powstał w 1974 r. Pomiary meteorologiczne na najwyższym szczycie Karkonoszy prowadzone są nieprzerwanie od niemal 140 lat.

We wtorek Dolnośląskie Wojewódzkie Konserwator Zabytków poinformował, że budynek Wysokogórskiego Obserwatorium Meteorologicznego im. Tadeusza Hołdysa na Śnieżce został wpisany do rejestru zabytków województwa dolnośląskiego.

"Wzniesiony w latach 1969-1974 budynek, wg zwycięskiego projektu architektów Witolda Lipińskiego i Waldemara Wawrzyniaka stał się symbolem regionu i na stałe wpisał w pejzaż Dolnego Śląska. Nietypowy, jak na czas powstania, projekt, często porównywany był do obiektu kosmicznego, a inspiracji doszukiwano się w modnym w owym czasie temacie UFO. Sami architekci wielokrotnie podkreślali, że inspiracją był surowy, pozbawiony roślinności krajobraz szczytu Śnieżki" - napisano na profilu w mediach społecznościowych Dolnośląskiego Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków.

Jak dodano, jako "dzieło architektury współczesnej o wysokich wartościach historycznych, artystycznych i naukowych, obiekt zasługiwał na ujęcie go w rejestrze zabytków".

W tym roku planowane było rozpoczęcie gruntownego remontu budynku obserwatorium.

11 lat temu, w marcu 2009 r. w budynku Wysokogórskiego Obserwatorium Meteorologicznego IMGW na Śnieżce doszło do katastrofy budowlanej. Dysk górny zawalił się i oparł na środkowym. Wówczas remont budynku obserwatorium trwał dwa lata, a konstrukcja górnego dysku została tak wzmocniona, aby mogła wytrzymać kilka razy większe obciążenia.(PAP)

autor: Piotr Doczekalski

pdo/ dki/

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie


DO POBRANIA





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.