Case study: Thomas Rau zaprojektował neutralny energetycznie biurowiec inspirowany naturą



PropertyDesign.pl - 09-11-2021 12:33


Zaprojektowana przez Thomasa Rau siedziba holenderskiego banku Triodos Bank to wzorowy przykład zrównoważonej architektury obiektu zamkniętego.

Budownictwo i bioróżnorodność rzadko kiedy idą ze sobą w parze. W momencie pojawienia się na placu budowy koparek, zniszczeniu ulegają naturalne siedliska zwierząt i roślin. Ta ciągła walka o przestrzeń jest szczególnie widoczna w gęsto zaludnionej Holandii, gdzie skuteczna ochrona natury staje się coraz trudniejsza.

Oddalony o zaledwie 45 kilometrów od Amsterdamu nowy biurowiec Triodos Bank jest jednak przykładem na to, jak można ze sobą harmonijnie pogodzić te dwa światy. Projekt obiektu o powierzchni 13 000 m kw. został zainspirowany funkcjonującym w naturze zjawiskiem mimikry, w związku z czym doskonale naśladuje formy występujące w naturalnym otoczeniu. Kompleks rozciągający się pomiędzy trzema połączonymi ze sobą wieżami o stopniowanej wysokości wtapia się w naturalny krajobraz dzięki swoim organicznym kształtom, starannie dobranym materiałom i naturalnym kolorom.

Co ważne, jego ślad węglowy na końcu cyklu życia będzie minimalny. A jeśli będzie trzeba go rozebrać lub rozbudować, konstrukcja umożliwia łatwy demontaż i ponowne „złożenie”. Do wzniesienia całego budynku zastosowano 1615 m sześć. drewna klejonego warstwowo, 1008 m sześć. drewna klejonego krzyżowo oraz pięć kompletnych pni drzew, dzięki czemu uzyskał on ocenę „Outstanding” BREEAM.

Budynek w harmonii z naturą

Proces budowy był bardzo wymagający, ze względu na jego niecodzienną koncepcję. Zintegrowanie nowego budynku z krajobrazem wymagało profesjonalnego planowania, aby zyskać pewność, że będzie on wyglądał jak integralna część ekosystemu. Jednocześnie miał odzwierciedlać filozofię międzynarodowego banku zaangażowanego w zrównoważony rozwój, który aktywnie inwestuje w projekty o korzystnym wpływie społecznym, ekologicznym i kulturowym.

Do realizacji tej śmiałej wizji zaproszono wielokrotnie nagradzanego architekta Thomasa Raua, który jest pionierem w dziedzinie ekologicznych i innowacyjnych budynków oraz ekonomii zamkniętego obiegu. Postrzega on budynki jako „limitowane edycje”, powstałe z kombinacji dostępnych w danym czasie materiałów, produktów i komponentów, które mają własną, udokumentowaną tożsamość.

Aby zintegrować budynek z 30-hektarową działką w jak najsubtelniejszy sposób, biuro architektoniczne wraz z wykonawcą opracowało projekt zagospodarowania, który wzbogacił naturalną przestrzeń, wraz z poidłami i przejściami dla zwierząt, jak również przyjaznym dla insektów zielonym dachem, który zapewnia budynkowi dodatkową izolację.

Harmonia z naturą jest widoczna także we wnętrzu, które przypomina wypełnioną światłem, drewnianą katedrę. Bardzo wysokie sklepienia, krokwie ułożone w finezyjne kształty nawiązujące do przyrody i konsekwentne zastosowanie drewna na podłogach, stropach oraz kolumnach tworzą imponujący, przestrzenny klimat. Jednocześnie wizualny kontakt pomiędzy poszczególnymi piętrami został zachowany dzięki zastosowaniu galerii, na które można wejść ze spiralnych schodów. W ten sposób skrócono również trakty komunikacyjne, dzięki czemu można szybko przejść ze stanowiska pracy do np. kafejki. Aluminiowa fasada wyposażona w 1280 szyb umożliwia najlepsze wykorzystanie światła dziennego.  

Bioniczne fasady

Architekt nadał budynkowi spektakularny charakter, widoczny w nieregularnych kształtach aluminiowej fasady. Wizję architekta udało się zrealizować dzięki zastosowaniu specjalnej konstrukcji na bazie systemu okiennego Schüco AWS 75 BS.HI+ zastosowanego w formie okien wpinanych w fasadę. Wysoko izolowany system okien blokowych o głębokości zabudowy 75 mm posiada ekstremalnie wąskie ramy w widoku zewnętrznym, dzięki ukryciu skrzydeł. Okna umieszczone w modułach fasadowych o wysokości 3,6 m nie tylko zapewniają szeroki widok na otoczenie ze wszystkich miejsc pracy, lecz także mogą być otwierane w celu wentylacji. Rozwiązanie to oddaje lekki charakter wysokiej jakości konstrukcji aluminiowych. Jednocześnie wpisuje się w zamysł projektowy, gdyż aluminium jest surowcem trwałym, stabilnym, wytrzymałym oraz nadającym się do recyklingu w 100%.

Sama fasada pełni ważną funkcję podkonstrukcji stabilizującej dla potężnych drewnianych elementów nośnych. W tym zastosowaniu sprawdziła się konstrukcja nakładkowa na stali w systemie fasadowym Schüco AOC 50 ST. Rozwiązanie z certyfikatem Instytutu Domów Pasywnych łączy efektywność energetyczną z doskonałym designem i łatwością montażu. Nowa koncepcja izolatorów pozwoliła uzyskać wartość współczynnika przenikania ciepła Uf na poziomie 0,8 W/m2K. Dzięki opatentowanym rozwiązaniom montażowym pozwalającym na wstawianie wypełnień o grubości do 63 mm i maksymalnym ciężarze 1500 kg można było zastosować wielkowymiarowe, potrójne oszklenie. Perfekcyjną estetykę w każdym szczególe uzyskano dzięki innowacyjnej technologii uszczelniania bez użycia tradycyjnych uszczelniaczy.