REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Case study: Thomas Rau zaprojektował neutralny energetycznie biurowiec inspirowany naturą

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 09 lis 2021 12:33
Case study: Thomas Rau zaprojektował neutralny energetycznie biurowiec inspirowany naturą
Nowa siedziba holenderskiego banku Triodos Bank, proj. Thomas Rau, fot. mat. prasowe Schueco
Case study: Thomas Rau zaprojektował neutralny energetycznie biurowiec inspirowany naturą
Case study: Thomas Rau zaprojektował neutralny energetycznie biurowiec inspirowany naturą
Case study: Thomas Rau zaprojektował neutralny energetycznie biurowiec inspirowany naturą

Zaprojektowana przez Thomasa Rau siedziba holenderskiego banku Triodos Bank to wzorowy przykład zrównoważonej architektury obiektu zamkniętego.

REKLAMA

  • Nowa siedziba holenderskiego banku Triodos Bank to neutralny energetycznie biurowiec zbudowany z materiałów w pełni nadających się do recyklingu.
  • Projekt objął zagospodarowanie terenu, w ramach którego powstała przestrzeń z poidłami i przejściami dla zwierząt oraz przyjaznym dla insektów zielonym dachem.
  • Za projektem stoi Thomas Rau. 

Budownictwo i bioróżnorodność rzadko kiedy idą ze sobą w parze. W momencie pojawienia się na placu budowy koparek, zniszczeniu ulegają naturalne siedliska zwierząt i roślin. Ta ciągła walka o przestrzeń jest szczególnie widoczna w gęsto zaludnionej Holandii, gdzie skuteczna ochrona natury staje się coraz trudniejsza.

Oddalony o zaledwie 45 kilometrów od Amsterdamu nowy biurowiec Triodos Bank jest jednak przykładem na to, jak można ze sobą harmonijnie pogodzić te dwa światy. Projekt obiektu o powierzchni 13 000 m kw. został zainspirowany funkcjonującym w naturze zjawiskiem mimikry, w związku z czym doskonale naśladuje formy występujące w naturalnym otoczeniu. Kompleks rozciągający się pomiędzy trzema połączonymi ze sobą wieżami o stopniowanej wysokości wtapia się w naturalny krajobraz dzięki swoim organicznym kształtom, starannie dobranym materiałom i naturalnym kolorom.

Co ważne, jego ślad węglowy na końcu cyklu życia będzie minimalny. A jeśli będzie trzeba go rozebrać lub rozbudować, konstrukcja umożliwia łatwy demontaż i ponowne „złożenie”. Do wzniesienia całego budynku zastosowano 1615 m sześć. drewna klejonego warstwowo, 1008 m sześć. drewna klejonego krzyżowo oraz pięć kompletnych pni drzew, dzięki czemu uzyskał on ocenę „Outstanding” BREEAM.

Budynek w harmonii z naturą

Proces budowy był bardzo wymagający, ze względu na jego niecodzienną koncepcję. Zintegrowanie nowego budynku z krajobrazem wymagało profesjonalnego planowania, aby zyskać pewność, że będzie on wyglądał jak integralna część ekosystemu. Jednocześnie miał odzwierciedlać filozofię międzynarodowego banku zaangażowanego w zrównoważony rozwój, który aktywnie inwestuje w projekty o korzystnym wpływie społecznym, ekologicznym i kulturowym.

Do realizacji tej śmiałej wizji zaproszono wielokrotnie nagradzanego architekta Thomasa Raua, który jest pionierem w dziedzinie ekologicznych i innowacyjnych budynków oraz ekonomii zamkniętego obiegu. Postrzega on budynki jako „limitowane edycje”, powstałe z kombinacji dostępnych w danym czasie materiałów, produktów i komponentów, które mają własną, udokumentowaną tożsamość.

Aby zintegrować budynek z 30-hektarową działką w jak najsubtelniejszy sposób, biuro architektoniczne wraz z wykonawcą opracowało projekt zagospodarowania, który wzbogacił naturalną przestrzeń, wraz z poidłami i przejściami dla zwierząt, jak również przyjaznym dla insektów zielonym dachem, który zapewnia budynkowi dodatkową izolację.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.