REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Centrum sztuki w starych zbiornikach na paliwo. Niezwykły projekt z Szanghaju

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 15 cze 2020 12:53
Centrum sztuki w starych zbiornikach na paliwo. Niezwykły projekt z Szanghaju
Centrum sztuki w starych zbiornikach po paliwie. Projekt Tank Shanghai. Proj. OPEN Architecture. Fot. INSAW Image
Centrum sztuki w starych zbiornikach na paliwo. Niezwykły projekt z Szanghaju
Centrum sztuki w starych zbiornikach na paliwo. Niezwykły projekt z Szanghaju
Centrum sztuki w starych zbiornikach na paliwo. Niezwykły projekt z Szanghaju
Centrum sztuki w starych zbiornikach na paliwo. Niezwykły projekt z Szanghaju
Centrum sztuki w starych zbiornikach na paliwo. Niezwykły projekt z Szanghaju
Centrum sztuki w starych zbiornikach na paliwo. Niezwykły projekt z Szanghaju
Centrum sztuki w starych zbiornikach na paliwo. Niezwykły projekt z Szanghaju
Centrum sztuki w starych zbiornikach na paliwo. Niezwykły projekt z Szanghaju
Centrum sztuki w starych zbiornikach na paliwo. Niezwykły projekt z Szanghaju
Centrum sztuki w starych zbiornikach na paliwo. Niezwykły projekt z Szanghaju
Centrum sztuki w starych zbiornikach na paliwo. Niezwykły projekt z Szanghaju
Centrum sztuki w starych zbiornikach na paliwo. Niezwykły projekt z Szanghaju
Centrum sztuki w starych zbiornikach na paliwo. Niezwykły projekt z Szanghaju
Centrum sztuki w starych zbiornikach na paliwo. Niezwykły projekt z Szanghaju
Centrum sztuki w starych zbiornikach na paliwo. Niezwykły projekt z Szanghaju
Centrum sztuki w starych zbiornikach na paliwo. Niezwykły projekt z Szanghaju
Centrum sztuki w starych zbiornikach na paliwo. Niezwykły projekt z Szanghaju
Centrum sztuki w starych zbiornikach na paliwo. Niezwykły projekt z Szanghaju

Architekci z pracowni OPEN Architecture przemienili dawną dzielnicę przemysłową Szanghaju w tętniącą życiem przestrzeń publiczną, w której odwiedzający mogą obcować z naturą i sztuką. Z kolei pięć pustych zbiorników na paliwo lotnicze zaadaptowali na centrum sztuki współczesnej.

REKLAMA

Stojące na opuszczonych poprzemysłowych terenach wzdłuż rzeki Huangpu w Szanghaju ogromne puste zbiorniki na paliwo lotnicze zyskały nowe życie. Pracownia OPEN Architecture przemieniła je w... centrum sztuki współczesnej, Tank Shanghai. Architektom zależało na stworzeniu integracyjnej przestrzeni kulturowej, która oddając hołd przeszłości łączyłoby ją z przyszłością, a ludzi - ze środowiskiem naturalnym i sztuką.

Tank Shanghai to inwestycja, która jest jednocześnie muzeum sztuki i przestrzenią publiczną, zapewniającą oazę wśród zieleni, miejsce na poranny jogging czy popołudniowy piknik. Zgodnie z założeniami projektowymi, przestrzeń miała być otwarta i dostępna dla wszystkich, promując integrację społeczną. Każdy ze zbiorników otoczony jest zielenią porastającą pochyły teren, oferujący otwarty dostęp do ulicy i nabrzeża rzeki, zachęcając gości i przechodniów do swobodnych spacerów wśród zieleni miejskiej i sztuki. W ich wnętrzach znalazły się m.in. galerie sztuki, restauracja, kawiarnia, klub muzyczny czy wielofunkcyjna przestrzeń wystawiennicza, a wielkoformatowe okna oraz świetliki w sufitach zapewniają naturalne oświetlenie.

Przestrzeń w projekcie zorganizowana jest w oparciu o 5-hektarowy pas zieleni w kształcie litery Z, łączący wszystkie pięć zbiorników, z których dwa górują nad krajobrazem, a trzy pozostałe usytuowane są nieco niżej, podążając za naturalnym ukształtowaniem terenu. Nazwany przez autorów projektu Super Surface stanowi element pozwalający na harmonijne przenikanie się architektury z naturalnym krajobrazem.

Stanowi także łącznik pomiędzy rzeką Hangpu i aleją Longteng Avenue, przywracając publiczny dostęp do niegdyś niedostępnego nabrzeża rzeki. Będący elementem inwestycji park oferuje odwiedzającym liczne ścieżki prowadzące na brzeg rzeki oraz umożliwiające eksplorację terenu wokół centrum. Architekci zaplanowali tutaj między innymi plac miejski, do którego prowadzą schody z ukrytymi kurtynami wodnymi, drugi porośnięty trawą plac stworzony z myślą o imprezach na świeżym powietrzu czy las miejski zlokalizowany po południowej stronie inwestycji.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie


DO POBRANIA





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.