REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Czysty modernizm - szkoła według projektu Demiurg i Front Architects

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 02 lut 2016 12:44
Czysty modernizm - szkoła według projektu Demiurg i Front Architects
fot. Tomasz Hejna LAGOMphoto
Czysty modernizm - szkoła według projektu Demiurg i Front Architects
Czysty modernizm - szkoła według projektu Demiurg i Front Architects
Czysty modernizm - szkoła według projektu Demiurg i Front Architects
Czysty modernizm - szkoła według projektu Demiurg i Front Architects
Czysty modernizm - szkoła według projektu Demiurg i Front Architects
Czysty modernizm - szkoła według projektu Demiurg i Front Architects

Budynek gimnazjum położony w Dopiewie przy ulicy Łąkowej, którego budowa dobiega właśnie końca, został zaprojektowany przez konsorcjum biur projektowych Demiurg oraz Front Architects z Poznania.

REKLAMA

Kompozycja obiektu oparta jest na planie litery U, w której główne dwa skrzydła przewidziane są na funkcje dydaktyczne i pomocnicze, trzecie zaś skrzydło zajmuje hala sportowa, połączona ze szkołą parterowym łącznikiem kryjącym szatnie sportowe. Pomiędzy poszczególnymi częściami przewidziano wewnętrzny dziedziniec, służący zarówno rekreacji w czasie przerw, jak i ćwiczeniom sportowym za sprawą dodatkowego boiska do siatkówki.

Duże różnice wysokości terenu opracowania uwzględniono w projekcie wynosząc parter szkoły oraz dziedziniec ponad resztę zagospodarowania działki tworząc układ tarasowy z obniżonym zespołem boisk i bieżni od strony północno-zachodniej.

Ekspozycja południowo-zachodnia głównych skrzydeł budynku zapewnia pełne doświetlenie światłem naturalnym pomieszczeń klas, które jest regulowane za pomocą zewnętrznych żaluzji przeciwsłonecznych. Dostępność poszczególnych pomieszczeń zapewnia układ szerokich i dobrze doświetlonych korytarzy, w których zadbano również o odpowiednią akustykę.

Architektura budynku bezpośrednio zainspirowana jest czystym modernizmem: prostoty układ, surowość prostopadłościennych brył, dominująca biel, szerokie pasy okienne, kompozycja i oszczędny detal. Ascetyczność elewacji "ocieplają" drewniane akcenty w postaci blend międzyokiennych w skrzydłach dydaktycznych oraz ścian hali sportowej. Natomiast na ścianie szczytowej od południowego wschodu zaprojektowano mural z patronem szkoły – Janem Kochanowskim, który jeszcze czeka na swoją realizację.

Gimnazjum im. Jana Kochanowskiego

Dopiewo, ul. Łąkowa

Inwestor: Gmina Dopiewo

Powierzchnia użytkowa: 5.001,91 mkw.

Kubatura: 31.008,02 m3

Projekt:  2013 – Konsorcjum Demiurg oraz Front Architects

Realizacja: 2014 - 2016

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie


DO POBRANIA





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.