REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Dom dla bezdomnych: architektura z misją nominowana do nagrody Miesa van der Rohe

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 18 mar 2021 09:11
Dom dla bezdomnych: architektura z misją nominowana do nagrody Miesa van der Rohe
Dom dla Bezdomnych w Jankowicach. fot. materiały xystudio
Dom dla bezdomnych: architektura z misją nominowana do nagrody Miesa van der Rohe
Dom dla bezdomnych: architektura z misją nominowana do nagrody Miesa van der Rohe
Dom dla bezdomnych: architektura z misją nominowana do nagrody Miesa van der Rohe
Dom dla bezdomnych: architektura z misją nominowana do nagrody Miesa van der Rohe
Dom dla bezdomnych: architektura z misją nominowana do nagrody Miesa van der Rohe
Dom dla bezdomnych: architektura z misją nominowana do nagrody Miesa van der Rohe
Dom dla bezdomnych: architektura z misją nominowana do nagrody Miesa van der Rohe
Dom dla bezdomnych: architektura z misją nominowana do nagrody Miesa van der Rohe
Dom dla bezdomnych: architektura z misją nominowana do nagrody Miesa van der Rohe
Dom dla bezdomnych: architektura z misją nominowana do nagrody Miesa van der Rohe
Dom dla bezdomnych: architektura z misją nominowana do nagrody Miesa van der Rohe
Dom dla bezdomnych: architektura z misją nominowana do nagrody Miesa van der Rohe
Dom dla bezdomnych: architektura z misją nominowana do nagrody Miesa van der Rohe
Dom dla bezdomnych: architektura z misją nominowana do nagrody Miesa van der Rohe
Dom dla bezdomnych: architektura z misją nominowana do nagrody Miesa van der Rohe
Dom dla bezdomnych: architektura z misją nominowana do nagrody Miesa van der Rohe

Architekci z pracowni xystudio stworzyli projekt schroniska dla bezdomnych w Jankowicach, położonego z dala od miasta i wśród natury. W projekcie położyli nacisk na przestrzenie sprzyjające integracji mieszkańców. Teraz ich projekt został nominowany do nagrody im. Miesa van der Rohe.

REKLAMA

Architekci z pracowni xystudio stworzyli projekt schroniska w Jankowicach – niezwykłego miejsca, schowanego za starymi drzewami, wśród okolicznych pół i pagórków. W ośrodku osoby bezdomne, dla których nie ma miejsca w systemie, mogą odnaleźć namiastkę domu. DOM powstał z inicjatywy Siostry Chmielewskiej, która założyła go z myślą o osobach "zbyt zdrowych, żeby mieszkać w DPS-ach, ale zbyt niezdrowych, aby korzystać z noclegowni", jak wyjaśniają sami autorzy projektu.

Zobacz także >> Nagroda architektoniczna Miesa van der Rohe 2022: oto wszystkie nominacje z Polski

  • Dom dla Bezdomnych

    Lokalizacja: Jankowice, gmina Ożarów
    Inwestor: Fundacja Domy Wspólnoty Chleb Życia
    Architekt: xystudio (zespół: Filip Domaszczyński, Marta Nowosielska, Dorota Sibińska); współpraca autorska: Anna Prałat, Joanna Podleśna; architektura wnętrz: xystudio
    Powierzchnia:  1 485 m² (całkowita), 1 229 m² (użytkowa)
    Oddanie do użytku: 2019

Przemyślany podział przestrzeni

Projekt budynku został stworzony w sposób przemyślany, uwzględniający codzienne funkcjonowanie przebywających w nim osób. Dlatego też dwuosobowe pokoje służące za kwatery do spania nie pełnią w zasadzie żadnych dodatkowych funkcji. Autorzy projektu celowo zaplanowali je jako możliwie jak najmniejsze, tak aby zachęcić mieszkańców do wychodzenia na zewnątrz i interakcji. Łazienki w ośrodku są wspólne, podobnie jak kuchnia, którą zaprojektowano tak, aby umożliwiała domownikom pomaganie w prostych pracach – po raz kolejny z naciskiem na interakcję. Do ich dyspozycji jest również jadalnia i świetlica.

Integracja to również słowo klucz w przypadku aranżacji otoczenia budynku. Architekci zaplanowali tam zadaszone tarasy i ławki oraz przyzbę na froncie budynku. Mieszkańcy DOM-u mają w zwyczaju tam przesiadywać, palić papierosy i rozmawiać (– Wiele można od mieszkańców wymagać, ale z nałogu papierosowego wyleczyć się ich nie da. Tak jest – tłumaczą autorzy projektu).

Budynek podzielony został na trzy główne strefy, oddzielone od siebie ceglanymi murami. W strefie wejścia architekci zlokalizowali część ogólnodostępną, która – w opozycji do niewielkich pokoików domowników – jest przestronna, a także pełna światła wpadającego do wnętrz przez liczne i duże, panoramiczne przeszklenia. Okazałe okna pełnią również dodatkową funkcję – wychodzą na dziedziniec, dając opiekunom możliwość obserwowania domowników i zapewnienie im bezpieczeństwa. Dziedziniec zdobi kolorowy mural mural „Cztery pory roku” autorstwa Marcina Czai, którego pomysłodawczynią była Siostra Chmielewska.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.