REKLAMA
PARTNER PORTALU
×

Szukaj w serwisie

Elewacja budynku: 10 świetnych zrealizowanych pomysłów

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 31 maj 2021 14:06
Elewacja budynku: 10 świetnych zrealizowanych pomysłów
Elewacja budynku: 10 świetnych zrealizowanych pomysłów
Elewacja budynku: 10 świetnych zrealizowanych pomysłów
Elewacja budynku: 10 świetnych zrealizowanych pomysłów
Elewacja budynku: 10 świetnych zrealizowanych pomysłów
Elewacja budynku: 10 świetnych zrealizowanych pomysłów
Elewacja budynku: 10 świetnych zrealizowanych pomysłów
Elewacja budynku: 10 świetnych zrealizowanych pomysłów
Elewacja budynku: 10 świetnych zrealizowanych pomysłów
Elewacja budynku: 10 świetnych zrealizowanych pomysłów
Elewacja budynku: 10 świetnych zrealizowanych pomysłów
Elewacja budynku: 10 świetnych zrealizowanych pomysłów
Elewacja budynku: 10 świetnych zrealizowanych pomysłów
Elewacja budynku: 10 świetnych zrealizowanych pomysłów
Elewacja budynku: 10 świetnych zrealizowanych pomysłów
Elewacja budynku: 10 świetnych zrealizowanych pomysłów
Elewacja budynku: 10 świetnych zrealizowanych pomysłów
Elewacja budynku: 10 świetnych zrealizowanych pomysłów
Elewacja budynku: 10 świetnych zrealizowanych pomysłów
Elewacja budynku: 10 świetnych zrealizowanych pomysłów
Elewacja budynku: 10 świetnych zrealizowanych pomysłów
Elewacja budynku: 10 świetnych zrealizowanych pomysłów
Elewacja budynku: 10 świetnych zrealizowanych pomysłów
Elewacja budynku: 10 świetnych zrealizowanych pomysłów
Elewacja budynku: 10 świetnych zrealizowanych pomysłów
Elewacja budynku: 10 świetnych zrealizowanych pomysłów
Elewacja budynku: 10 świetnych zrealizowanych pomysłów
Elewacja budynku: 10 świetnych zrealizowanych pomysłów
Elewacja budynku: 10 świetnych zrealizowanych pomysłów
Elewacja budynku: 10 świetnych zrealizowanych pomysłów
Elewacja budynku: 10 świetnych zrealizowanych pomysłów

Żywa roślinność, klasyczna cegła w różnych kolorach, fasada z ruchomych elementów - istnieje wiele oryginalnych sposobów na elewację budynku. Pokazujemy niektóre z tych ciekawszych!

REKLAMA

Apartamenty przy Warzelni w Warszawie: ruchoma elewacja w miedzianym kolorze

Apartamenty przy Warzelni zdecydowanie wyróżniają się na tle nowoczesnej i historycznej zabudowy Browarów Warszawskich. Wznoszą się na wysokość blisko 30 m nad ulicą Krochmalną.

– Sąsiedztwo historycznych zabudowań stało się inspiracją dla studia JEMS Architekci przy tworzeniu spektakularnej fasady Apartamentów. Przyjęte rozwiązania i szlachetne materiały są ukłonem w stronę historii tego miejsca. W projekcie wykorzystane zostały panele w kolorze miedzianym, które idealnie współgrają z sąsiadującymi budynkami Browarów Warszawskich. Co ciekawe, dzięki zastosowaniu ruchomych elementów fasada będzie mogła ciągle zmieniać swój kształt, zgodnie z upodobaniem właścicieli mieszkań – tłumaczy Dawid Wrona, dyrektor sprzedaży mieszkań w Echo Investment. 

Przeczytaj także >> Mural na biurowcu, centrum handlowym, parku logistycznym? Garść najlepszych pomysłów z rynku!

I Liceum Ogólnokształcące Dwujęzyczne im. E. Dembowskiego w Gliwicach: cegła w dwóch kolorach

Prostota, nowoczesność oraz elegancka monumentalność – tak w skrócie można opisać nowy budynek dydaktyczny oraz halę sportową I Liceum Ogólnokształcącego Dwujęzycznego im. E. Dembowskiego w Gliwicach.

Nowy budynek I Liceum Ogólnokształcącego Dwujęzycznego im. E. Dembowskiego w Gliwicach nawiązuje do charakterystycznej zabudowy Śląska, co mocno podkreśla zastosowanie cegły klinkierowej na elewacji. Obiekt składa się z części sportowej oraz dydaktycznej. Te dwie funkcje zostały także odzwierciedlone w formie i kolorystyce budynku, gdzie elewacja części dydaktycznej została wykonana z ciemnej cegły klinkierowej, natomiast część sportowa została obłożona jasną cegłą.

- Chcieliśmy wkomponować budynek w istniejącą tkankę urbanistyczną i dopasować go do już istniejącego, zabytkowego budynku szkoły. Bryła segmentu dydaktycznego, poprzez charakterystyczne „przełamanie”, kontynuuje linię zabudowy budynku szkoły. Na parterze w pełni przeszklona, została nadwieszona nad wejściem z dwóch stron - od ulicy i od dziedzińca szkoły – tłumaczy architekt Mateusz Manecki, autor projektu. 

Biurowiec Wave w Gdańsku: w nawiązaniu do historii miasta

Wave spod kreski Medusa Group to dowód na to, że nowoczesna architektura biurowa może nawiązywać swoim wyglądem do historii miasta, w którym powstaje. Architekci z pracowni medusa group, którzy projektowali Wave, inspirowali się rytmiczną kompozycją portowych składów kontenerowych. Elewacja nawiązuje do stoczniowych tradycji miasta.

- Projekt biurowców Wave to architektura zainspirowana rytmiczną kompozycją industrialnych portowych składów kontenerowych. Elewacja, nie wprost, czerpie z matematycznego, modułowego układu stoczniowych pierzei Gdańska. Ogólnodostępna przestrzeń między budynkami nawiązywać ma do bałtyckiego, nabrzeżnego krajobrazu, gdzie wydmy interferują z morskimi falami, tworząc niepowtarzalny klimat - mówi Przemo Łukasik, architekt z medusa group.

Przeczytaj także >> Elewacja tego budynku jest jak dzieło sztuki. To projekt Antonio Citterio i Patricii Viel

Warsaw Unit: smocza skóra w centrum Warszawy

Elewacja powstałego w samym sercu Warszawy wieżowca pokryta jest w części tzw. smoczą skórą. To rodzaj kinetycznej fasady zbudowanej z tysięcy płytek, które w widoczny sposób reagują na każdy powiew wiatru, tworząc na jej powierzchni niepowtarzalne obrazy modelowane siłami natury.

– W przypadku Warsaw UNIT zdecydowaliśmy się na tzw. smoczą skórę, która według naszej wiedzy nie była jeszcze stosowana w Polsce na żadnym budynku, a już z pewnością nie na wysokościowcu. To czyni nasz projekt wyjątkowy i daje mu szansę na stanie się kolejną wizytówką i atrakcją Warszawy – mówił w czerwcu tego roku Jarosław Zagórski, dyrektor handlowy i rozwoju Ghelamco Poland.

Za projekt budynku odpowiada Polsko-Belgijska Pracownia Architektury Projekt 

Concordia Design we Wrocławiu: historyczne zdobienia obok minimalistycznej nowoczesności

Czteropiętrowa kamienica na Ostrowie Tumskim z XIX wieku stanowi dokument historyczny – to jedyny zachowany po II wojnie światowej budynek na Wyspie Słodowej, który jednak nie jest wpisany do rejestru zabytków.

Z historycznego wyglądu kamienicy zachowana została fasada wraz z charakterystycznymi zdobieniami i gzymsami, która płynnie przechodzi w nową, minimalistyczną część budynku. W części okien pozostawione zostały szprosy, odrestaurowano drzwi od oficyny, a drzwi frontowe zrekonstruowano. W części zachodniej, od strony Wyspy, fasada nowej części budynku otwiera się na otoczenie poprzez przeszklony, wysoki na 3 kondygnacje void.

Dzięki kilku zabiegom architektonicznym nowa i historyczna część inwestycji zostały subtelnie zaznaczone, wyodrębnione. Wskazuje na to dylatacja pomiędzy budynkami, zróżnicowana wielkość okien (stopniowo rosnąca w nowej części) czy elewacja, choć w tym samym kolorze, różni się nieco strukturą – gładka na części historycznej i porowata na nowej części obiektu.

Za projekt architektoniczny odpowiada sławna na całym świecie pracownia MVRDV we współpracy z polską pracownią Q2Studio. 

Nowy Nikiszowiec w Katowicach: nikiszowskie tradycje

Projekt osiedla Nowy Nikiszowiec powstał w pracowni 22ARCHITEKCI. Katowickie osiedle to ponad pół tysiąca mieszkań, które powstają w sąsiedztwie historycznego Nikiszowca. Układ jego kwartałów, zielone podwórka, a także kolor elewacji i ozdobne detale były inspiracją dla autorów projektu.

Kolorystyka elewacji odnosi się bezpośrednio do nikiszowskich tradycji. Fasada mieni się w kilku ceglanych odcieniach, które układają się w charakterystyczny wzór. Ten szlachetny efekt uzyskano dzięki zastosowaniu tynku z cząstkami kwarcu i miki.

Projekt został nominowany do prestiżowej nagrody architektonicznej imienia Miesa van der Rohe. 

Dom dla bezdomnych w Jankowicach: elewacje, których można dotknąć

Architekci z pracowni xystudio stworzyli projekt schroniska dla bezdomnych w Jankowicach – niezwykłego miejsca, schowanego za starymi drzewami, wśród okolicznych pół i pagórków, z dala od miasta. W projekcie położyli nacisk na przestrzenie sprzyjające integracji mieszkańców.

Na elewacjach budynku zastaniemy materiały pochodzące z recyklingu. Jest cegła z dwustuletniego młyna, są dechy z rozebranych w okolicy starych stodół. – Staraliśmy się, aby budynek o tak współczesnej formie stał się bliski mieszkańcom  poprzez materiały oraz elewacje, których można dotknąć – mówią autorzy projektu.

Dziedziniec zdobi kolorowy mural mural „Cztery pory roku” autorstwa Marcina Czai, którego pomysłodawczynią była Siostra Chmielewska.

Projekt został nominowany do nagrody im. Miesa van der Rohe.

Skyliner w Warszawie: latarnia w morzu wieżowców

Elewacja zaprojektowanego przez APA Wojciechowski Skylinera wykonana z krystalicznego, całkowicie bezbarwnego i odżelazionego szkła pokrywa każdy ze 195 metrów jego wysokości. Tworzące ją elementy widoczne są już od wejścia do biurowca.

Jednoprzestrzenny, całkowicie przeszklony hol główny Skylinera jest wysoki na 4 kondygnacje i otoczony kolumnadą 16-metrowych słupów. To czyni go najwyższym lobby biurowym w Polsce. Podium biurowca stanowi mocną, lekko wysuniętą bazę, na której została osadzona strzelista wieża. Jej nieregularna powierzchnia sprawia, że kształt Skylinera zmienia się wraz z perspektywą, z której jest oglądany.

Charakteru budynkowi nadaje tzw. „żyletka” widoczna od strony ulicy Prostej. To pionowy pas wysokości 195 metrów wykonany z ryflowanych płyt betonowych. Łączy on całkowicie przeszkloną strefę wejścia, skybar oraz zwieńczenie budynku tzw. „pióropusz” – jeden z najtrudniejszych do wykonania elementów konstrukcyjnych biurowca. Ten charakterystyczny element architektury Skylinera o wysokości 20 metrów wykonywany jest z żelbetu i został w całości pokryty szklaną elewacją. Pełni on rolę świetlika. Będzie też czymś w rodzaju latarni morskiej, widocznej nawet z bardzo odległych części miasta.

Posejdon w Szczecinie: zielona ściana

Posejdon łączy niepowtarzalną i ponadczasową architekturę 90-letniego centrum handlowego DeFaKa z nowo zaprojektowaną częścią kompleksu. Obiekt jest jednym z najbardziej proekologicznych obiektów w Europie. Dzięki zastosowaniu proekologicznych rozwiązań Posejdon jest w stanie zredukować emisję CO2 do atmosfery aż o 76% w stosunku do takiego samego budynku wzniesionego w oparciu o tradycyjne technologie.

Tym, co dodatkowo wyróżnia Posejdon na tle konkurencyjnych obiektów to żywa ściana o powierzchni 150 mkw. zlokalizowana w obrębie ogólnodostępnego patio w części biurowej kompleksu. Ta zielona ściana została zrealizowana przez firmę Hadart Polska. Za bazę posłużył system modułowy Fytotextile firmy Terapia Urbana, który jest wodoszczelny, trudnozapalny i zapewnia roślinom właściwe warunki wegetacji. W specjalnych kieszonkach zasadzono łącznie ok. 6500 roślin (ponad 43 rośliny na mkw.), w tym gatunki zimozielone - runianki japońskie, barwinki, czyśćce wełniste, floksy, paprocie, bergenie, turzyce, liriope; gatunki częściowo zimozielone - kosmatki, bodziszki, a także gatunki kwitnące - dzwonki, żurawki, iglice i jasnoty. Gatunki roślin dobrano w oparciu o przeprowadzoną analizę ekspozycji ściany względem światła słonecznego oraz wędrówki słońca i cienia w ciągu dnia.

Żywa ściana jest wyposażona w automatyczny system nawadniania, który jest wspomagany przez czujniki temperatury, nasłonecznienia i wilgotności podłoża. Do podlewania roślin będzie wykorzystywana woda deszczowa magazynowana na bieżąco w specjalnym zbiorniku retencyjnym.

Część biurowa Centrum Logistycznego Tubądzin w Cedrowicach: płytki ceramiczne z symboliczną grafiką

Część biurową elewacji rozbudowanego Centrum Logistycznego w Cedrowicach ozdobiła grafika Joanny Nowak, projektantki z działu wzornictwa Grupy Tubądzin. Dwie łączące się dłonie są metaforą zwieńczenia procesu twórczego i przypominają, że na końcu technologicznie zaawansowanych procesów jest piękny design.

Grafika ta pokazuje jednocześnie nowy trend w projektowaniu budynków i przestrzeni. Okładzina elewacyjna staje się nie tylko materiałem ochronnym, ale też pełni funkcje estetyczne, nadaje przestrzeni nowych znaczeń, współgrając z otoczeniem.

W tej trójwymiarowej instalacji wykorzystanych zostało aż 479 elementów – największy z nich to płytka o wymiarach 120 x 240 cm, a najmniejszy to trójkąt o wymiarach 52 x 45 x 27 cm. Elementy trójwymiarowe obrazu oraz jedna ze ścian elewacji wykonane zostały z płyt Cielo e Terra projektu Doroty Koziara.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie