REKLAMA
PARTNER PORTALU
×

Szukaj w serwisie

Hospicjum niczym ogród. Niezwykła koncepcja od Gierbienis + Poklewski

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 22 paź 2021 10:36
Hospicjum niczym ogród. Niezwykła koncepcja od Gierbienis + Poklewski
Głównym założeniem formalnym koncepcji było stworzenie wewnętrznego ogrodu, aby obiekt nie kojarzył się z zamkniętym czterema ścianami budynkiem, a stał się przestrzenią wyjątkową, nawet magiczną. fot. mat. Gierbienis + Poklewski
Hospicjum niczym ogród. Niezwykła koncepcja od Gierbienis + Poklewski
Hospicjum niczym ogród. Niezwykła koncepcja od Gierbienis + Poklewski
Hospicjum niczym ogród. Niezwykła koncepcja od Gierbienis + Poklewski
Hospicjum niczym ogród. Niezwykła koncepcja od Gierbienis + Poklewski
Hospicjum niczym ogród. Niezwykła koncepcja od Gierbienis + Poklewski
Hospicjum niczym ogród. Niezwykła koncepcja od Gierbienis + Poklewski

Koncepcja pracowni Gierbienis + Poklewski zdobyła dwie nagrody w konkursie „Hospice - Home for terminally ill” organizowanym przez platformę Bee Breeders. Ich projekt do niezwykłe hospicjum z niestandardową organizacją przestrzeni i wewnętrznym ogrodem.

REKLAMA

  • Pracownia Gierbienis + Poklewski przygotowała koncepcję niezwykłego hospicjum, którego przestrzeń jest daleka od skojarzeń z typową tego typu placówką.
  • Głównym założeniem formalnym koncepcji było stworzenie wewnętrznego ogrodu.
  • Pracownia otrzymała podwójne nagrody w konkursie „Hospice - Home for terminally ill” organizowanym przez platformę Bee Breeders.
  • Koncepcja zdobyła pierwszą nagrodę i dodatkowe wyróżnienie BB Green Award dla najbardziej zielonego budynku.

Architekci podkreślają przywiązanie do proekologicznych wartości, jak  również rolę natury w projektowaniu. Często wykorzystują w procesie projektowym założenia biofilii. Zasady te są szczególnie ważne na terenach silnie zurbanizowanych, gdzie kontakt ze środowiskiem naturalnym został w dużej mierze utracony lub przyroda jest wprowadzana w krajobraz miejski w sposób nieplanowany i lekkomyślny.

Przeczytaj także >> Architektura odpowiedzialna społecznie: pięć projektów "z misją"

Architektura biofiliczna staje się dziś odpowiedzią na problemy współczesnego człowieka. Korzyści płynące z jego stosowania są tym ważniejsze, że zauważalny jest zanik kontaktu człowieka z naturą. To podejście widoczne jest w koncepcji hospicjum.

Blisko miejskiego życia

Konkurs oferował możliwość autorskiego wyboru działki. Dla architektów ważne było założenie, aby osoby dotknięte śmiertelną chorobą nie czuły się odsunięte od życia, odseparowane. Stąd idea, aby nie wychodzić z budynkiem na peryferia, tylko pozostać w mieście. Jednocześnie zaprojektować obiekt w taki sposób, aby jak najpełniej oferować odbiorcom kontakt z naturą.

Architekci tożsamości budynku poszukiwali zarówno w lokalizacji – wybierając działkę w ścisłym centrum życia miasta, będącą pustym miejscem w zabytkowej pierzei, formie – skrywając funkcję pod charakterystycznym dla zabudowy mieszkalnej jednorodzinnej dwuspadowym dachem, jak i w organizacji wewnętrznej przestrzeni – traktując poszczególne funkcje, jako pokoje, nadając im domowy klimat.

Budynek-ogród

Głównym założeniem formalnym koncepcji było stworzenie wewnętrznego ogrodu, aby obiekt nie kojarzył się z zamkniętym czterema ścianami budynkiem, a stał się przestrzenią wyjątkową, nawet magiczną. Pozbawiony widocznych podpór drewnianych dach sprawia wrażenia uniesionego nad zielonym wnętrzem, a dzięki pokryciu przezierną membraną światło naturalne eksploruje powstały ogród.

Koncepcja odnosi się do założeń biofilii, czyli miłości do natury - trendu który w ostatnich latach staje się coraz popularniejszy. Dzieje się tak ze względu na potrzebę odnowienia coraz bardziej zatracającego się kontaktu człowieka z przyrodą. Potrzeba szczególnie widoczna stała się w trudnym czasie pandemii w którym znalazły się społeczeństwa, niezależnie od szerokości geograficznej.

Język flory i fauny jest czymś pierwotnym i uniwersalnym, a współczesne badania potwierdzają, że natura ma ogromny wpływ na kondycję psychofizyczną człowieka. Obserwacja tzw. geometrii natury pozytywnie wpływa na odbiór świata przez człowieka. Szczególne istotne jest wprowadzenie zieleni w miastach, a nawet w budynkach – jak w tym przypadku, gdzie zyskuje obok waloru estetycznego również ważną funkcję, przeprowadzenia pacjenta przez tzw. fazy świadomości nieuleczalnej choroby.

Rola psychologii w kreowaniu przestrzeni

- W projekcie zdecydowaliśmy się odwołać do znanych w psychologii 5 etapów świadomości nieuleczalnej choroby. Dla wielu z nas przekroczenie progu hospicjum jest aktem odwagi, albo być może czymś odwrotnym efektem bezradności. Projekt zakładał, aby powstała przestrzeń daleka była od skojarzeń z typową tego typu placówką i nie posiadała „przysłowiowego” progu, jednocześnie organizacja przestrzeni odnosiła się do wiedzy psychologicznej – twórczo interpretowała etapy, zamieniając je w rozproszone w ogrodzie wyspy, zachowując jednocześnie spójność, ale oferując inne emocje za którymi kryją się etapy - mówią autorzy koncepcji.

Jury konkursowe opisuje projekt jako „olbrzymią oranżerię z pięknym ogrodem, z pokojami otaczającymi ten ogród, które dają poczucie przestrzeni zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz”. Propozycja architektów oferuje naturalne sanktuarium zaprojektowane tak, aby poczuć się jak w magicznej zielonej przestrzeni pod lewitującym dachem. Drewniana konstrukcja owinięta półprzezroczystą membraną sprawia wrażenie, że budynek świeci światłem z zewnątrz, oferując jednocześnie terapeutyczną atmosferę wolną od zewnętrznych dźwięków miasta. 

Koncepcja została przygotowana w zespole Marcin Gierbienis, Damian Poklewski – Koziełł, Justyna Kopacz i Aleksander Kwaśniak.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.