Jedna z największych inwestycji ostatnich lat w Koszalinie. OVO Grąbczewscy stworzyli koncepcję Centrum Wiedzy Cognitarium



PropertyDesign.pl - 17-11-2020 09:01


W pierwszym tygodniu listopada rozstrzygnięto konkurs na koncepcję urbanistyczno-architektoniczną Centrum wiedzy Cognitarium. Zwycięski okazał się projekt pracowni OVO Grąbczewscy Architekci. Sprawdziliśmy, jak miałoby wyglądać koszalińskie centrum.

Budynek Centrum Wiedzy Cognitarium ma być główną atrakcją kampusu Politechniki Koszalińskiej, stanowiąc nie tylko uczelnianą bibliotekę, ale także miejsce twórczych interakcji, spotkań, spędzania wolnego czasu i odpoczynku. Dlatego też autorzy zwycięskiej koncepcji z pracowni OVO Grąbczewscy Architekci zdecydowali się zaplanować go jako otwartą strukturę urbanistyczną.

– Zdecydowaliśmy, że Cognitarium powinno być więcej niż budynkiem – wyjaśniają. - Poszczególne bloki funkcjonalne, połączone pod i nad ziemią tworzą układ przyjaznych ciągów pieszych, malowniczych uliczek, którymi można przejść od kampusu do hali sportowej i od parkingów do terenu zielonego, który w przyszłości, po zbudowaniu kolejnych budynków dydaktycznych oraz laboratoriów przemysłu 4.0 zmieni się w park naukowo - technologiczny Politechniki Koszalińskiej - opisują autorzy projektu.

W koncepcję Centrum Wiedzy, które ma być również centrum interakcji ludzkich, wpisują się również uwzględnione w projekcie zielone tarasy, same mogące także stać się miejscem spotkań i spacerów. Na zewnątrz otwartą przestrzeń Centrum domykać będzie długi dziedziniec.

Budynek stanie w zasugerowanej przez organizatora konkursu lokalizacji: pomiędzy budynkami I oraz H a Halą sportową, domykając w ten sposób dotychczasową kompozycję kampusu i stając się jednocześnie jego centrum. - W trakcie prac nad konkursem przeanalizowaliśmy alternatywne lokalizacje obiektu w pasie wzdłuż ulicy Gdańskiej. Po wykonaniu wielu prób doszliśmy do wniosku, że znacznie bardziej racjonalne i prawidłowe pod względem urbanistycznym, ekologicznym, funkcjonalnym i ekonomicznym będzie dokończenie zaczętej kompozycji wyczekiwanym od wielu lat budynkiem biblioteki w przewidzianym pierwotnie miejscu - tłumaczą architekci.

Bryłę na poziomie parteru tworzyć będzie 9 niezależnych prostopadłościanów, między którymi znajdzie się 8 dojść prowadzących do centrum obiektu: przestronnego, wielopoziomowego hallu. Poruszać się wokół niego będzie można po dwóch przeplatających się rampach, dostosowanych do potrzeb osób z niepełnosprawnościami. - Jest dla nas szczególnie ważne, aby osoby niepełnosprawne mogły korzystać z budynku na całkowicie równych prawach, i aby droga ich poruszania się po Cognitarium była jak najbardziej zbliżona do drogi użytkownika pełnosprawnego – podkreślają architekci.

Architektura wnętrz budynku koresponduje bezpośrednio z organizacją terenów go okalających. Wnętrza podzielone zostały na trzy pasma, odpowiadające funkcjom budynku. I tak środkowe pasmo tworzy sekwencja dziedzińców i hallu wejściowego, pasmo północne to pomieszczenia administracyjne, a w południowej części budynku zaplanowano pomieszczenia bibliotek i czytelni. W otwierającej się na kilka kondygnacji strefie wejściowej architekci sugerują umieszczenie wahadła Foucaulta, które może stanowić dodatkową atrakcję Centrum Wiedzy.

OVO Grąbczewscy zadbali również o nawiązanie do historii miasta Koszalin, które leży na Europejskim Szlaku Gotycku Ceglanego – wybór klinkieru jako materiału budowlanego nie był przypadkowy. Tutaj cegła wykorzystana została jednak w nowoczesny i kreatywny sposób, tworząc ażurową powłokę otaczającą budynek (fasady budynku były jednym z elementów, który zwrócił uwagę jury konkursu).

- Ażurowe ceglane struktury częściowo pokrywają budynki, a częściowo są wolnostojącymi ogrodzeniami wewnętrznych dziedzińców. Podobnie jak w cegła z rozebranych murów miejskich posłużyła do odbudowy miasta, tak w Cognitarium też mamy jednorodny materiał murów zewnętrznych, ogrodzeń oraz ścian budynków. W efekcie uzyskujemy efekt przenikającego się wnętrza i zewnętrza, poprzerastanego zielenią – opisują autorzy projektu.

W ciągu roku powinien powstać projekt techniczny wraz z pozwoleniem na budowę, a inwestycja, której koszt oszacowany jest na – bagatela – 53 mln złotych, rozpocząć ma się w 2022 r.