REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Jedna z największych inwestycji ostatnich lat w Koszalinie. OVO Grąbczewscy stworzyli koncepcję Centrum Wiedzy Cognitarium

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 17 lis 2020 09:01
Jedna z największych inwestycji ostatnich lat w Koszalinie. OVO Grąbczewscy stworzyli koncepcję Centrum Wiedzy Cognitarium
Centrum Wiedzy Cognitarium, koncepcja OVO Grąbczewscy, fot. mat. architektów
Jedna z największych inwestycji ostatnich lat w Koszalinie. OVO Grąbczewscy stworzyli koncepcję Centrum Wiedzy Cognitarium
Jedna z największych inwestycji ostatnich lat w Koszalinie. OVO Grąbczewscy stworzyli koncepcję Centrum Wiedzy Cognitarium
Jedna z największych inwestycji ostatnich lat w Koszalinie. OVO Grąbczewscy stworzyli koncepcję Centrum Wiedzy Cognitarium
Jedna z największych inwestycji ostatnich lat w Koszalinie. OVO Grąbczewscy stworzyli koncepcję Centrum Wiedzy Cognitarium
Jedna z największych inwestycji ostatnich lat w Koszalinie. OVO Grąbczewscy stworzyli koncepcję Centrum Wiedzy Cognitarium
Jedna z największych inwestycji ostatnich lat w Koszalinie. OVO Grąbczewscy stworzyli koncepcję Centrum Wiedzy Cognitarium
Jedna z największych inwestycji ostatnich lat w Koszalinie. OVO Grąbczewscy stworzyli koncepcję Centrum Wiedzy Cognitarium
Jedna z największych inwestycji ostatnich lat w Koszalinie. OVO Grąbczewscy stworzyli koncepcję Centrum Wiedzy Cognitarium
Jedna z największych inwestycji ostatnich lat w Koszalinie. OVO Grąbczewscy stworzyli koncepcję Centrum Wiedzy Cognitarium
Jedna z największych inwestycji ostatnich lat w Koszalinie. OVO Grąbczewscy stworzyli koncepcję Centrum Wiedzy Cognitarium
Jedna z największych inwestycji ostatnich lat w Koszalinie. OVO Grąbczewscy stworzyli koncepcję Centrum Wiedzy Cognitarium

W pierwszym tygodniu listopada rozstrzygnięto konkurs na koncepcję urbanistyczno-architektoniczną Centrum wiedzy Cognitarium. Zwycięski okazał się projekt pracowni OVO Grąbczewscy Architekci. Sprawdziliśmy, jak miałoby wyglądać koszalińskie centrum.

REKLAMA

Budynek Centrum Wiedzy Cognitarium ma być główną atrakcją kampusu Politechniki Koszalińskiej, stanowiąc nie tylko uczelnianą bibliotekę, ale także miejsce twórczych interakcji, spotkań, spędzania wolnego czasu i odpoczynku. Dlatego też autorzy zwycięskiej koncepcji z pracowni OVO Grąbczewscy Architekci zdecydowali się zaplanować go jako otwartą strukturę urbanistyczną.

  • Centrum Wiedzy Cognitarium

    Lokalizacja: Koszalin
    Inwestor: Politechnika Koszalińska
    Architekt: OVO Grąbczewscy: arch. Barbara Grąbczewska, arch. Oskar Grąbczewski, arch. Marek Grąbczewski, arch. Kamil Kajdas, arch. Natalia Hołoś, Anna Ławecka, Kinga Bugaj, Marta Kalisz, Agnieszka Stasiak, Alicja Kowalewska, Natalia Wojtaś, Olga Domalewska.
    Powierzchnia: 24 000 m²
    Oddanie do użytku: brak danych

– Zdecydowaliśmy, że Cognitarium powinno być więcej niż budynkiem – wyjaśniają. - Poszczególne bloki funkcjonalne, połączone pod i nad ziemią tworzą układ przyjaznych ciągów pieszych, malowniczych uliczek, którymi można przejść od kampusu do hali sportowej i od parkingów do terenu zielonego, który w przyszłości, po zbudowaniu kolejnych budynków dydaktycznych oraz laboratoriów przemysłu 4.0 zmieni się w park naukowo - technologiczny Politechniki Koszalińskiej - opisują autorzy projektu.

W koncepcję Centrum Wiedzy, które ma być również centrum interakcji ludzkich, wpisują się również uwzględnione w projekcie zielone tarasy, same mogące także stać się miejscem spotkań i spacerów. Na zewnątrz otwartą przestrzeń Centrum domykać będzie długi dziedziniec.

Budynek stanie w zasugerowanej przez organizatora konkursu lokalizacji: pomiędzy budynkami I oraz H a Halą sportową, domykając w ten sposób dotychczasową kompozycję kampusu i stając się jednocześnie jego centrum. - W trakcie prac nad konkursem przeanalizowaliśmy alternatywne lokalizacje obiektu w pasie wzdłuż ulicy Gdańskiej. Po wykonaniu wielu prób doszliśmy do wniosku, że znacznie bardziej racjonalne i prawidłowe pod względem urbanistycznym, ekologicznym, funkcjonalnym i ekonomicznym będzie dokończenie zaczętej kompozycji wyczekiwanym od wielu lat budynkiem biblioteki w przewidzianym pierwotnie miejscu - tłumaczą architekci.

Bryłę na poziomie parteru tworzyć będzie 9 niezależnych prostopadłościanów, między którymi znajdzie się 8 dojść prowadzących do centrum obiektu: przestronnego, wielopoziomowego hallu. Poruszać się wokół niego będzie można po dwóch przeplatających się rampach, dostosowanych do potrzeb osób z niepełnosprawnościami. - Jest dla nas szczególnie ważne, aby osoby niepełnosprawne mogły korzystać z budynku na całkowicie równych prawach, i aby droga ich poruszania się po Cognitarium była jak najbardziej zbliżona do drogi użytkownika pełnosprawnego – podkreślają architekci.



Rekomendowane dla Ciebie


DO POBRANIA





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.