Kąpielisko nad Balatonem powraca na mapę Bydgoszczy w nowej odsłonie



PropertyDesign.pl/AS - 12-02-2021 09:00


Kąpielisko nad Balatonem na Bartodziejach w Bydgoszczy ma swoją historię. Mieszkańcy miasta korzystali z niego jeszcze w latach 80. XX wieku. Teraz powrócić ma na mapę miasta, ale w zupełnie odmienionej wersji, za której koncepcją stoją architekci z pracowni LAX laboratory for architectural experiments.

Teren przy zbiorniku wodnym Balaton przemieni się w zlokalizowane w samym centrum miasta miejsce rekreacyjne nad wodą. W ramach inicjatywy wytyczony zostanie nowy układ ścieżek, co z kolei pozwoli na powiększenie plaży. Powstanie nowy pomost po stronie zachodniej kąpieliska oraz taras z nowym obiektem gastronomicznym po stronie wschodniej. Istniejący budynek szkółki żeglarskiej zostanie przebudowany i zaadaptowany na nowe funkcje.

Poprowadzona od poziomu ścieżek wokół budynku piaszczysta plaża swobodnie opada w kierunku wody, a jej spadek został ukształtowany spójnie z ukształtowaniem dna zbiornika części kąpielowej. Na plaży rozmieszczone zostaną całoroczne parasole przeciwsłoneczne. Z kolei we wschodniej części pierwszej strefy kąpielowej powstanie park wodny dla dzieci.

Architekci z pracowni LAX laboratory for architectural experiments w swojej koncepcji zaproponowali nową funkcję budynku szkółki żeglarskiej. Według nowego projektu miałaby tam powstać strefa sanitarna z prysznicami dla użytkowników kąpieliska oraz część usługowa z otwartym przez cały rok lokalem gastronomicznym.

Zmieni się nie tylko funkcja budynku, ale również jego architektura. Elewacje obiektu zwieńczy drewniana okładzina, harmonizująca z pozostałymi elementami przestrzeni nad Balatonem, jak drewniany taras. Wcięcia i załamania w obrysie budynku zostaną wykorzystane na praktyczne schowki np. do przechowywania kajaku.

Co więcej, nowy dach budynku zaplanowano w systemie dachu zielonego z nasadzeniami roślinności pnącej, która docelowo zdobić będzie również fasadę budynku oraz zaplanowaną wokół dachu budynku pergolę. Dzięki tym rozwiązaniom, wokół kąpieliska powstanie przyjazny mikroklimat z naturalnym zacienieniem.

Oprócz możliwego powstania lokalu gastronomicznego w przebudowanym budynku szkółki żeglarskiej, nad kąpieliskiem powstanie również nowy budynek gastronomiczny: kawiarnię z tarasem widokowym, wyniesionym - w oparciu o naturalne ukształtowanie tarasu - ponad plażę. Obiekt zaplanowano jako przeszklony pawilon z zielonym dachem i attyką, po której pnąć się będą rośliny. Budynek stanie po wschodniej stronie nowoprojektowanej plaży.

Z kolei od zachodniej strony plaży poprowadzony zostanie drewniany taras, pełniący funkcję elementu architektury organizującego przestrzeń i oddzielającego plażę od ciągów komunikacyjnych. Tam, gdzie taras graniczy bezpośrednio z plażą pojawią się siedziska w formie amfiteatralnej, stworzone z myślą o organizowanych w przyszłości imprezach plenerowych na plaży. Elastyczna siatka umieszczona na zakończeniu tarasu służyć będzie jako leżanki dla odwiedzających kąpielisko.