REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Kładka na Motławie uroczyście otwarta. To symboliczne zwieńczenie I etapu dużej inwestycji na Wyspie Spichrzów

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 04 wrz 2020 09:05
Kładka na Motławie uroczyście otwarta. To symboliczne zwieńczenie I etapu dużej inwestycji na Wyspie Spichrzów
Inwestycja Granaria na Wyspie Spichrzów w Gdańsku. Wiz. Mat. prasowe
Kładka na Motławie uroczyście otwarta. To symboliczne zwieńczenie I etapu dużej inwestycji na Wyspie Spichrzów
Kładka na Motławie uroczyście otwarta. To symboliczne zwieńczenie I etapu dużej inwestycji na Wyspie Spichrzów
Kładka na Motławie uroczyście otwarta. To symboliczne zwieńczenie I etapu dużej inwestycji na Wyspie Spichrzów
Kładka na Motławie uroczyście otwarta. To symboliczne zwieńczenie I etapu dużej inwestycji na Wyspie Spichrzów
Kładka na Motławie uroczyście otwarta. To symboliczne zwieńczenie I etapu dużej inwestycji na Wyspie Spichrzów

Zaprojektowana przez Studio Bednarski obrotowa kładka to pierwsza taka konstrukcja w Gdańsku. Jej uroczyste otwarcie to oficjalne zwieńczenie I etapu zagospodarowania północnego cypla Wyspy Spichrzów . W ramach kolejnych prac powstaną tutaj drugi hotel (pierwszy otwarto w 2019 roku), budynki biurowe oraz mieszkalne.

REKLAMA

I etap prac nad zabudową najbardziej reprezentacyjnej części Gdańska – Wyspy Spichrzów, został oficjalnie zakończony 3. września o godz. 14.00. W tym dniu nastąpiło uroczyste otwarcie najnowszej kładki pieszej nad Motławą, która pierwszych spacerowiczów przyjęła 1. sierpnia 2020 r.

Kładkę na Wyspę Spichrzów wybudowała spółka Granaria zagospodarowująca północny cypel Wyspy Spichrzów w ramach Partnerstwa Publiczno–Prywatnego z Gminą Gdańsk. Konstrukcja pierwszej w Gdańsku obrotowej kładki ma 57 m długości i 4,5 m szerokości. Za jej projekt odpowiedzialne jest Studio Bednarski z Londynu, którego koncepcja zwyciężyła w międzynarodowym konkursie przeprowadzonym przez Miasto Gdańsk i konsorcjum firm Immobel Poland i Multibud Wojciech Ciurzyński, inwestorów północnego cypla Wyspy Spichrzów. Projekt budowlany kładki przygotowała firma Europrojekt z Gdańska.

Początki inwestycji na Wyspie Spichrzów

Początek projektu Granaria sięga 31 marca 2015, kiedy podpisano umowę partnerstwa publiczno-prywatnego między konsorcjum firm Immobel i Multibud oraz miastem Gdańsk. Porozumienie zakończyło trudny okres oczekiwań, przymiarek i rozczarowań, wynikających z fiaska kolejnych koncepcji zabudowy najbardziej prestiżowej części Wyspy Spichrzów w Gdańsku.

Inwestycja realizowana na powierzchni 18 300 m kw. zakłada powstanie budynków mieszkalnych i handlowo-usługowych, m.in. hotelu i apartamentów o łącznej pow. użytkowej ok. 60 000 m kw. oraz podziemnego parkingu na ok. 700 miejsc. Inwestycja obejmuje budowę obiektów celu publicznego: pieszej kładki nad Motławą, modernizacji Mostu Stągiewnego, przebudowę mariny i unowocześnienie infrastruktury drogowo-spacerowej Wyspy.

W ramach pierwszego etapu inwestycji, realizowanego pomiędzy ul. Pożarniczą, a Północnym Cyplem Wyspy powstał zespół budynków hotelowych o powierzchni ponad 14 tys. m.kw. oraz budynek usługowo-mieszkalny o powierzchni ponad 9 tys. m kw. Część usługowa obejmuje 30 lokali oraz 129 lokali typu aparthotel i apartamentów mieszkalnych. Wybudowano również 139 miejsc parkingowych na dwóch kondygnacjach podziemnych.

Hotel na północnym cyplu został oddany do użytku w czerwcu 2019 roku. Znajduje sie w nim ogólnie dostępny, bezpłatny taras widokowy, z którego roztacza się piękny widok na panoramę Głównego Miasta, w kierunku Muzeum II Wojny Światowej, Młodego Miasta i terenów za Motławą.  Zakończenie całości pracy inwestycyjnych Granarii nastąpi w 2023 roku.

Pora na drugi etap

W II etapie najpierw powstanie wspólna część podziemna (na którą składać się będzie m.in. parking na 525 samochodów). Część naziemną będą stanowiły: drugi hotel (240 pokoi) oraz budynki biurowe i budynki mieszkalne (500 apartamentów). Partery zostaną przeznaczone na lokale usługowe, głównie restauracje i kawiarnie. Inwestor planuje również budowę całorocznego pasażu, który połączy ul. Stągiewną z ul. Pożarniczą ogólnodostępną zadaszoną przestrzenią. Nad nią znajdzie się zielony dziedziniec dla mieszkańców i gości hotelowych. Projekt powierzono warszawskiej pracowni Mąka i Sojka Architekci.



Rekomendowane dla Ciebie


DO POBRANIA





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.