Kolejny etap budowy najnowocześniejszego szpitala na Pomorzu zakończony



PropertyDesign.pl - 28-01-2020 13:21


Na dachu budynku A Centrum Medycyny Nieinwazyjnej w Gdańsku (CMN) zawisła wiecha. Oznacza to, że zakończył się etap prac konstrukcyjnych, a inwestycja – realizowana przez Gdański Uniwersytet Medyczny (GUMed) – osiągnęła stan surowy. W ramach drugiego etapu prac powstał budynek A oraz łącznik do powstałego wcześniej Centrum Medycyny Inwazyjnej (CMI). Planowany termin oddania budynku do użytku to pierwszy kwartał 2021 r. Za projekt odpowiada pracownia Arch-Deco w Gdyni.

– To już jest najnowocześniejszy szpital w Polsce, który służy najlepszej uczelni medycznej w kraju oraz mieszkańcom Pomorza – podkreślił rektor GUMed prof. Marcin Gruchała. – Kompleks stanowi unikatowe centrum naukowo-badawcze, stwarzające zupełnie nowe warunki do realizacji innowacyjnych i multidyscyplinarnych projektów z zakresu nauk medycznych.

Łączna kubatura Centrum Medycyny Nieinwazyjnej wynosi 378 009 m3, z czego budynek A to prawie 141 tysięcy m3. CMN składać się będzie w sumie z czterech budynków. Trzy z nich – budynki A, B i C, ułożono w kształt litery U i połączono trzema łącznikami z wybudowanym wcześniej Centrum Medycyny Inwazyjnej. Ostatni z obiektów kompleksu to budynek D (połączony łącznikiem z budynkiem C). Za projekt całego kompleksu CMN odpowiada gdyńska pracownia architektoniczna Arch-Deco.

Jak tłumaczy Michał Baryżewski, wiceprezes Arch-Deco: – Centrum Medycyny Inwazyjnej i Nieinwazyjnej w Gdańsku tworzą wspólnie jeden z największych obiektów szpitalnych w Europie. Ich wspólna powierzchnia to ponad 130 000 mkw.

– Szpital to ogromny kombinat – tłumaczy Zbigniew Reszka, prezes Arch-Deco. – Przy jego projektowaniu trzeba wziąć pod uwagę bardzo dużą ilość urządzeń, kanałów i instalacji… To wielkie wyzwanie dla projektantów. Ale przy pracy nad tak skomplikowanym i dużym obiektem, jakim jest CMN, oprócz spełnienia wymagań technologicznych, funkcjonalnych oraz zaprojektowania czytelnej i sprawnej komunikacji wewnętrznej, kluczowe było dla nas stworzenie przestrzeni przyjaznej dla pacjentów i personelu. Pacjent po wejściu do szpitala nie powinien mieć problemu z orientacją w przestrzeni. CMN projektowaliśmy tak, aby wejścia były dobrze doświetlone, a gabinety zabiegowe czy sale operacyjne zgrupowane i odseparowane od pokoi szpitalnych. A to wszystko przedzielone jasną, czytelną komunikacją – dodaje.

Budowa CMN została podzielona na dwa etapy. Realizacja pierwszego z nich przypadała na lata 2015-2018 i objęła budynki B, C i D. W ramach drugiego etapu powstał z kolei budynek A (lata 2018-2020).

– Od początku wychodziliśmy z założenia, że projektowany przez nas budynek musi spełniać najwyższe standardy, również w kontekście psychologii architektury – tłumaczy Michał Afeltowicz, architekt prowadzący z biura Arch-Deco. – Jak dowodzą badania, odpowiednie otoczenie wpływa na szybszą rekonwalescencję, jak również na zmniejszenie stresu u pacjentów i odwiedzających. Dzięki użyciu naturalnych materiałów, jasnej, stonowanej kolorystyki czy wprowadzeniu sztuki można wiele zyskać. W pomieszczeniach CMN zaplanowaliśmy dużo naturalnego światła, a okna zaprojektowaliśmy na takich wysokościach, aby leżąc w łóżkach pacjenci mogli obserwować to, co dzieje się na zewnątrz.

Kompozycja przestrzenna oraz rozwiązania architektoniczno-materiałowe podporządkowane zostały idei humanizowania przestrzeni szpitalnej, zarówno w skali dużych, wspólnie użytkowanych przestrzeni, jak i przestrzeni każdego z pokoi. Zielone patia-ogrody dostępne z głównych ciągów komunikacyjnych stworzą bardzo przyjazny klimat dla wszystkich użytkowników. Z kolei zlokalizowane przy patiach pokoje dzienne dla pacjentów oraz kawiarnia z lokalami usługowymi przy centralnym patio stanowić będą ogólnodostępne miejsca wypoczynku.

W nowej lokalizacji jednostki kliniczne będą dysponowały bazą liczącą 270 łóżek. Swoją siedzibę będą miały tam: Klinika Chorób Psychicznych i Zaburzeń Nerwowych; Kliniczne Centrum Kardiologii z zespołem pracowni elektrofizjologicznych i kardiologii interwencyjnej; Klinika Nefrologii, Transplantacji i Chorób Wewnętrznych; Klinika Chorób Wewnętrznych i Chorób Tkanki Łącznej; Klinika Neurologii Dorosłych, w tym Centrum Udarowe; Klinika Endokrynologii i Chorób Wewnętrznych; Klinika Geriatrii; Dział Obrazowania; Archiwum i Administracja Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego.

– Nowa infrastruktura znacząco poprawi warunki hospitalizacji naszych pacjentów, jak również zwiększy komfort pracy – mówił dyrektor UCK Jakub Kraszewski. – W nowych przestrzeniach z wykorzystaniem najnowocześniejszego sprzętu będziemy mogli stosować metody i standardy medyczne, które dzisiaj są niemożliwe do zastosowania. Przez cały rok 2020 będą trwały prace nad elewacją, a także roboty wykończeniowe wewnątrz budynku.

– W ramach zaplanowanych na ten rok bieżących prac zostaną wykonane ścianki działowe, posadzki oraz wszystkie roboty instalacyjne (CO, CW, elektryczne, wentylacyjne, kanalizacyjne, niskoprądowe) potrzebne do funkcjonowania budynku – mówi Marek Langowski, kanclerz GUMed. – Przewidywany koszt to około 110 mln zł.

Uroczystość powieszenia wiechy odbyła się na terenie kompleksu szpitalnego przy ulicy Smoluchowskiego 17. W wydarzeniu udział wzięli przedstawiciele władz GUMed – rektor prof. Marcin Gruchała, prorektor ds. klinicznych prof. Edyta Szurowska i kanclerz Marek Langowski, dyrekcja Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego w Gdańsku (UCK) na czele z dyrektorem naczelnym Jakubem Kraszewskim, pracownicy Uczelni i Szpitala zaangażowani w realizację inwestycji, kierownicy jednostek, które zyskają siedzibę w nowej lokalizacji, a także wykonawcy – Grupa ERBUD SA, projektanci z pracowni Arch-Deco w Gdyni oraz firmy podwykonawcze.