REKLAMA
PARTNER PORTALU
×

Szukaj w serwisie

Konkurs Design Educates Awards wskazał najlepszą architekturę. Są polskie akcenty!

  • Autor: PropertyDesign.pl/AS
  • 08 kwi 2022 14:01
Konkurs Design Educates Awards wskazał najlepszą architekturę. Są polskie akcenty!
Konkurs Design Educates Awards wskazał najlepszą architekturę. Jest polski akcent! fot. mat. prasowe Laka; R. Motyl, Urząd m.st. Warszawy; Franta Group
Konkurs Design Educates Awards wskazał najlepszą architekturę. Są polskie akcenty!
Konkurs Design Educates Awards wskazał najlepszą architekturę. Są polskie akcenty!
Konkurs Design Educates Awards wskazał najlepszą architekturę. Są polskie akcenty!
Konkurs Design Educates Awards wskazał najlepszą architekturę. Są polskie akcenty!
Konkurs Design Educates Awards wskazał najlepszą architekturę. Są polskie akcenty!
Konkurs Design Educates Awards wskazał najlepszą architekturę. Są polskie akcenty!
Konkurs Design Educates Awards wskazał najlepszą architekturę. Są polskie akcenty!
Konkurs Design Educates Awards wskazał najlepszą architekturę. Są polskie akcenty!

Ogłoszono zwycięzców tegorocznej edycji konkursu Design Educates Awards. Wśród nagrodzonych projektów jury wyróżniło przykłady najlepszej architektury. Dominowały realizacje z Azji, ale nie zabrakło również polskich akcentów w postaci wyróżnienia Special Recognition dla Pawilonu Kamień w Warszawie i Honorable Mention dla Villi Reden spod kreski Macieja Franty.

REKLAMA

Design Educates Awards to międzynarodowa inicjatywa, której organizatorem jest pozarządowa organizacja non-profit Fundacja Laka. W plebiscycie nagradzane są projekty, które odpowiadają na złożone konteksty społeczne i środowiskowe oraz niosą ze sobą wartość edukacyjną. Celem konkursu jest nagrodzenie projektów, które będą miały trwały wpływ na użytkowników i środowisko. Inspiracją dla stworzenia nagród było badanie przeprowadzone przed dr. Piotra Kuczię pt. Budynku edukacyjne (Bildende Bauten).

Edycja 2022 przyciągnęła blisko 400 aplikantów z 30 różnych krajów. Większość zgłoszonych projektów była dziełem firm, ale wśród uczestników znalazła się również znaczna liczba studentów. Wyboru zwycięzców dokonało jury, w którym zasiedli znakomici przedstawiciele świata designu i architektury. W jury tegorocznej edycji zasiadły takie sławy architektury jak laureat Nagrody Pritzkera prof. Toyo Itō, założyciel Toyo & Associates; współzałożyciel i główny architekt MVRDV, prof. Winy Maas czy Jakob Lange, partner w Bjarke Ingels Group.

Jury konkursu Design Educates Awards
Jury konkursu Design Educates Awards

Nagrody przyznano w sześciu różnych kategoriach, jedną z nich poświęcono w całości architekturze, Architectural Design

Nagrodzone projekty architektoniczne: dominacja realizacji z Azji

Nagroda główna powędrowała do drewnianego mostu w Gulou Waterfront w Gulao Water Town, w mieście Jiangmen, prowincji Guangdong w Chinach. Za projektem stoi LUO studio.

Jiangmen jest domem dla tradycji rolniczych opartych na systemach wodnych, połowie i hodowli ryb. Mosty są tutaj powszechnym sposobem komunikacji pomiędzy obszarami, które oddziela od siebie woda. Ze względu na swoje położenie geograficzne i bliskość wody, Gulao Town w mieście Jiangmen jest domem dla tradycji rolniczych opartych na systemach wodnych, połowie i hodowli ryb. Mosty są tutaj powszechnym sposobem komunikacji pomiędzy obszarami, które oddziela od siebie woda.

Wraz z postępującą urbanizacją i tworzeniem się skupisk miejskich w rejonie nazywanym Greater Bay Area, młodzi mieszkańcy opuszczają swoje rodzinne wsie i miasteczka, porzucając rolniczy tryb życia i decyduja się na życie w mieście. Dlatego też wsie nad wodą, w których ludzie utrzymują się z rybołówstwa i rolnictwa sa stopniowo wypierane przez miejskie wieżowce.

Opracowany przez Grupę OCT projekt Gulao Water Town to pierwszy projekt rewitalizacji obszarów wiejskich Jiangmen. Projekt ma na celu organiczne współistnienie z tradycyjną wioską wodną poprzez aktywną ingerencję w rozwój obszarów wiejskich, zachowanie podstawowych elementów geograficznych istniejącego miasta wodnego oraz połączenie edukacji przyrodniczej, placu zabaw dla dzieci oraz charakterystycznej kultury rybackiej i rolniczej w wodzie. Właśnie w takim kontekście powstał nagrodzony most.

Most został w pełni uformowany z ekologicznych materiałów drewnianych w oparciu tradycyjne technologie konstrukcyjne orientalnych mostów drewnianych. Korpus mostu został wygięty w łuk, tak, aby zapewnić swobodny przepływ łodzi rybackich. To rozwiązanie charakterystyczne dla tradycyjnych mostów. Innym takim rozwiązaniem jest konstrukcja dachu nad mostem, która z jednej strony zapewnia stabilność całej budowli, a z drugiej - chroni łukowate drewno poniżej przed warunkami atmosferycznymi.

Nagrodę Gold Prize w kategorii Architectural design otrzymał projekt Terra Cotta studio zlokalizowany w Wietnamie, w dystrykcie Dien Ban w prowincji Quang Nam. Za projektem stoi Tropical Space.

Budynek zlokalizowany jest przy samej rzece Thou Bon, która ma ogromny wpływ na życie okolicznych mieszkańców. Większość ludzi żyje tutaj z rolnictwa oraz kilku tradycyjnych zawodów jak garncarstwo, tkanie naturalnych mat do spania czy wykonywanie opakowań z papieru ryżowego. Terra Cota studio to miejsce, w którym rzemieślnicy mogą pracować nad swoimi projektami.

Bryła budynku ma formę sześcianu o wymiarach 7x7x7 metrów i jest zainspirowana wizerunkiem bryły gliny wyciągniętej z pobliskiej rzeki.

Nagrodę Silver Prize w kategorii Architectural design otrzymał Wiki World za projekt Wiki World Natural Camp w Chinach. Wiki World to edukacyjny projekt dla dzieci, w którym udział wzięło ponad 500 rodzin.

Położony na obrzeżach Wuhan, Wiki World Natural Campsite pełni funkcję bazy dydaktycznej i obozu badawczego, służącego rewitalizacji obszarów wiejskich i zrównoważonemu rozwojowi. Projekt zajmuje powierzchnię ok. 666 mkw, na których znajdują się publiczne klasy szkolne, naturalne obszary budowy i ponad dziesięć prefabrykowanych drewnianych domków.

Kolejny projekt z Chin zgarnął brąz, czyli Bronze Prize w kategorii Architectural design. Zaprojektowany przez Insitu Project, House of Dreams to niezwykła rewitalizacja opuszczonej osady w jaskini w wiosce Zhoushan w prowincji Henan i przekształcenie jej na Centrum Szkolenia Rozwoju Obszarów Wiejskich. Dzięki projektowi udało się odzyskać 19 jaskiń, a także stworzyć nowe budynki zlokalizowane wokół trzech dziedzińców. 

Architektura, która edukuje w polskim wydaniu

Wśród projektów wyróżnionych w kategorii Architectural Design znalazła się również realizacja z Polski. Pawilon edukacyjny Kamień w Warszawie zaprojektowany przez eM4.Pracownia Architektury.Brataniec został doceniony tytułem Special Recognition in architectural design.

Bezpośrednią inspiracją dla projektu pawilonu był kamień polodowcowy leżący w zaroślach na brzegu Wisły. Tego typu głazy erologiczne są porozrzucane w tej części Europy, rysując mapę zasięgu zlodowacenia w przeszłości i będąc jednocześnie naturalnymi eksponatami, opowiadającymi o odległych miejscach, z których przybyły. Ich największe zagęszczenie występuje właśnie w rejonie Warszawy.

Forma bryły pawilonu jest eratyczną interpretacją, co nadaje całemu obiektowi rangę rzeźby skrywającej w swoim wnętrzu przestrzeń. Samo wnętrze z kolei, przez swoją oszczędną architekturę, przywodzić ma na myśl solidny, bezpieczny schron. Z tego samego schronu rozciąga się jednak szeroki, panoramiczny widok na polanę rozciągającą się wzdłuż Wisły.

Obok projektu z Polski, tytuł Special Recognition otrzymał również budynek BetaPort - Circular Building Technology On-Demand w Berlinie, projektu Urban Beta UG.

W konkursie został wyróżniony również, obsypany już wieloma międzynarodowymi nagrodami projekt Villa Reden w Chorzowie spod kreski Macieja Franty. Projekt wyróżniono jako Honorable Mention in architectural design. 

Zaprojektowana przez Macieja Frantę Villa Reden w Chorzowie to zespół czterech dwukondygnacyjnych budynków mieszkalnych podzielonych na niezależnie funkcjonujące części, w których znajduje się w osiem apartamentów na wynajem.

Budynek stoi wśród wyjątkowego otoczenia. Obiekt wpisuje się zastaną tkankę miejską i otwiera go na blisko sąsiedztwo natury. Bryła dopasowała się do nieregularnego terenu kształtem, a okalające ją balkony i tarasy o zaokrąglonym kształcie nawiązują do międzywojennej zabudowy willowej otoczenia.

Podobał się artykuł? Podziel się!




Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.