REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

LPP Fashion Lab z zielonym biurowcem. To projekt JEMS Architekci

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 27 sty 2021 13:33
LPP Fashion Lab z zielonym biurowcem. To projekt JEMS Architekci
LPP Fashion Lab z zielonym biurowcem. To projekt JEMS Architekci
LPP Fashion Lab z zielonym biurowcem. To projekt JEMS Architekci
LPP Fashion Lab z zielonym biurowcem. To projekt JEMS Architekci
LPP Fashion Lab z zielonym biurowcem. To projekt JEMS Architekci
LPP Fashion Lab z zielonym biurowcem. To projekt JEMS Architekci
LPP Fashion Lab z zielonym biurowcem. To projekt JEMS Architekci
LPP Fashion Lab z zielonym biurowcem. To projekt JEMS Architekci
LPP Fashion Lab z zielonym biurowcem. To projekt JEMS Architekci
LPP Fashion Lab z zielonym biurowcem. To projekt JEMS Architekci
LPP Fashion Lab z zielonym biurowcem. To projekt JEMS Architekci
LPP Fashion Lab z zielonym biurowcem. To projekt JEMS Architekci
LPP Fashion Lab z zielonym biurowcem. To projekt JEMS Architekci
LPP Fashion Lab z zielonym biurowcem. To projekt JEMS Architekci
LPP Fashion Lab z zielonym biurowcem. To projekt JEMS Architekci
LPP Fashion Lab z zielonym biurowcem. To projekt JEMS Architekci
LPP Fashion Lab z zielonym biurowcem. To projekt JEMS Architekci
LPP Fashion Lab z zielonym biurowcem. To projekt JEMS Architekci

LPP oddało właśnie do użytku nowy budynek na ul. Łąkowej o łącznej powierzchni 17,5 tys. m2. Otwarcie obiektu kończy pierwszy etap rozbudowy kompleksu LPP Fashion Lab, który docelowo ma składać się z 4 biurowców i umożliwić obecność większości gdańskich zespołów w tej samej lokalizacji w gdańskiej dzielnicy Dolne Miasto. Zakończenie całości inwestycji przewidywane jest na 2027 r.

REKLAMA

– Projekt utworzenia kampusu LPP Fashion Lab na ul. Łąkowej rozpoczął się jeszcze w 2015 roku wraz z całościową modernizacją dotychczasowej siedziby spółki w Gdańsku. Dwa lata później, przystępując do budowy budynku, który właśnie oddajemy do użytku, powstała koncepcja utworzenia ekologicznego kompleksu biurowców wpisujących się w architekturę tej dzielnicy Gdańska. Takie podejście umożliwi nam skupienie większości kilkutysięcznej grupy pracowników centrali LPP w jednej lokalizacji. Rozwiązanie to wpisuje się w zmiany zachodzące w LPP w kierunku organizacji omnichannelowej, która wymaga ścisłej współpracy i szybkiego przepływu wiedzy pomiędzy naszymi zespołami. Jednocześnie idea kampusu, który wcielamy w życie, ma przemawiać do naszych pracowników – pasjonatów mody i współczesnego dizajnu. Chcemy, by przestrzeń, którą tworzymy, odzwierciedlała ducha LPP, łączenie sztuki, mody i biznesu – mówi Jacek Kujawa, wiceprezes LPP.

W nowym obiekcie pracę rozpoczęła już część zespołów projektowych marki Reserved oraz dział omnichannel. Budynek utrzymany w stylu industrialnym powstał wg. projektu grupy JEMS Architekci w porozumieniu z konserwatorem zabytków.

– Zależało nam by kompleks Fashion Lab wpisywał się w historyczny obraz dzielnicy nawiązując do przemysłowych tradycji Dolnego Miasta. Nowy budynek odtwarza pierzeję, czyli ciąg frontowych budynków ulicy Łąkowej, utrzymując charakter przedwojennej zabudowy z dawną Fabryką Tytoniu czyli obecną siedzibą Centrali LPP i Fabryki Karabinów – mówi Łukasz Piwoński, dyrektor administracyjno-techniczny LPP.

Obiekt o łącznej powierzchni 17,5 tys. m2 podzielono na nadziemną przestrzeń biurową o powierzchni 8,5 tys. m2 oraz część podziemną o łącznej powierzchni 9 tys. m2 – z dwupoziomowym garażem. Konstrukcję sięgającą 18 metrów wysokości wykonano z 15 tys.m3 betonu.

– To tak, jakbyśmy wybudowali betonową jezdnię o długości 10 km – z ul. Łąkowej do naszego Centrum Dystrybucyjnego w Pruszczu Gdańskim. Również waga wykorzystanej stali może przemawiać do wyobraźni – wbudowane w konstrukcję 1 200 ton można porównać do wagi 800 średnich samochodów – zwraca uwagę Łukasz Piwoński.

Firma od 2020 roku realizuje cele nowej strategii zrównoważonego rozwoju „For People For Our Planet”. Jednym z jej filarów jest zrównoważony rozwój infrastruktury budynków centrali i sieci sprzedaży. Celem jest zachowanie standardów nowoczesnego i zrównoważonego budownictwa, które spełni wymogi certyfikacji BREEAM. Dlatego już na etapie projektowania spółka postawiła na prośrodowiskowe rozwiązania decydując się m.in. na instalację szarej wody, dzięki czemu do spłukiwania toalet w budynku wykorzystywana jest deszczówka. Wprowadzono także specjalne zbiorniki do gromadzenia wody opadowej na potrzeby podlewania nią terenów zielonych. Ponadto zastosowano technologię stropów chłodzących, obecnych na 80% powierzchni użytkowej budynku, które są alternatywą dla standardowej klimatyzacji.



Rekomendowane dla Ciebie


DO POBRANIA





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.