REKLAMA
PARTNER PORTALU
×

Szukaj w serwisie

Miejsce zobowiązuje. Oto projekt MEEKO Architekci w SSE Euro-Park w Mielcu

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 18 cze 2018 13:03
Miejsce zobowiązuje. Oto projekt MEEKO Architekci w SSE Euro-Park w Mielcu
fot. MEEKO Architekci
Miejsce zobowiązuje. Oto projekt MEEKO Architekci w SSE Euro-Park w Mielcu
Miejsce zobowiązuje. Oto projekt MEEKO Architekci w SSE Euro-Park w Mielcu
Miejsce zobowiązuje. Oto projekt MEEKO Architekci w SSE Euro-Park w Mielcu
Miejsce zobowiązuje. Oto projekt MEEKO Architekci w SSE Euro-Park w Mielcu
Miejsce zobowiązuje. Oto projekt MEEKO Architekci w SSE Euro-Park w Mielcu
Miejsce zobowiązuje. Oto projekt MEEKO Architekci w SSE Euro-Park w Mielcu
Miejsce zobowiązuje. Oto projekt MEEKO Architekci w SSE Euro-Park w Mielcu
Miejsce zobowiązuje. Oto projekt MEEKO Architekci w SSE Euro-Park w Mielcu
Miejsce zobowiązuje. Oto projekt MEEKO Architekci w SSE Euro-Park w Mielcu
Miejsce zobowiązuje. Oto projekt MEEKO Architekci w SSE Euro-Park w Mielcu
Miejsce zobowiązuje. Oto projekt MEEKO Architekci w SSE Euro-Park w Mielcu
Miejsce zobowiązuje. Oto projekt MEEKO Architekci w SSE Euro-Park w Mielcu
Miejsce zobowiązuje. Oto projekt MEEKO Architekci w SSE Euro-Park w Mielcu
Miejsce zobowiązuje. Oto projekt MEEKO Architekci w SSE Euro-Park w Mielcu
Miejsce zobowiązuje. Oto projekt MEEKO Architekci w SSE Euro-Park w Mielcu
Miejsce zobowiązuje. Oto projekt MEEKO Architekci w SSE Euro-Park w Mielcu
Miejsce zobowiązuje. Oto projekt MEEKO Architekci w SSE Euro-Park w Mielcu
Miejsce zobowiązuje. Oto projekt MEEKO Architekci w SSE Euro-Park w Mielcu
Miejsce zobowiązuje. Oto projekt MEEKO Architekci w SSE Euro-Park w Mielcu
Miejsce zobowiązuje. Oto projekt MEEKO Architekci w SSE Euro-Park w Mielcu
Miejsce zobowiązuje. Oto projekt MEEKO Architekci w SSE Euro-Park w Mielcu
Miejsce zobowiązuje. Oto projekt MEEKO Architekci w SSE Euro-Park w Mielcu
Miejsce zobowiązuje. Oto projekt MEEKO Architekci w SSE Euro-Park w Mielcu

Firma R&S to prężnie rozwijająca się firma w branży metalurgicznej wytwarzająca wyspecjalizowane produkty dla telekomunikacji, teleinformatyki i energetyki. Nowa siedziba firmy szkicu MEEKO Architekci znajduje się na terenie Specjalnej Strefy Ekonomicznej Euro-Park w Mielcu. Strefa jest zaliczana przez niezależne rankingi do najbardziej efektywnych i rozwijających się stref w Polsce.

REKLAMA

Głównym założeniem projektowym było nawiązanie do charakteru prowadzonej działalności produkcyjnej firmy R&S, podkreślenie jej pozycji na rynku poprzez nowoczesną i elegancką architekturę biurowca oraz funkcjonalne i wygodne przestrzenie biurowe.

Forma architektoniczna składa się z dwóch brył zestawionych we wzajemnej relacji, tj. wygiętego prostopadłościanu biurowca z dachem płaskim oraz ściętym prostopadłościanem o podstawie trapezu hali produkcyjnej z dachem dwuspadowym. Bryły zróżnicowane są materiałami wykończeniowymi na zasadzie kontrastu. Hala produkcyjna stanowi tło dla bryły biurowca. Hala produkcyjna jest wykończona blachą trapezową w kolorze antracytowym (RAL 7016), a budynek biurowym jest wykończony szkłem i panelami aluminiowymi w kolorze szarym (RAL 7035). Jako akcenty kolorystyczne zaproponowano nisze tj. główne wejście oraz loggia na 3 kondygnacji w kolorze czerwonym oraz wnętrze części recepcyjnej.

Ideą przyświecającą w procesie projektowym było uwzględnienie barw firmowych R&S jako kolorystyki dopełniającej zarówno w architekturze biurowca jak i w jego wnętrzach.

Charakterystycznym elementem wystroju wnętrz są spersonalizowane panele z perforowanej blachy. Detal otworów został pieczołowicie zaprojektowany tak by idealnie dopełnić projektowane przestrzenie. Motyw przewija się w sekwencji wnętrz od momentu wejścia do budynku w recepcji po salę konferencyjną. Blacha perforowana została wykorzystana jako materiał wykończeniowy frontów meblowych.

Jako główne składowe kolorystyczne wykończenia pozostały stonowane tonacje od szarości do bieli budujące znakomite tło mebli oraz elementów dopełniających wnętrze przestrzeni biurowych firmy R&S.

W klatce schodowej dla urozmaicenia komunikacji między kondygnacjami został zaprojektowany autorski mural przestawiający w abstrakcyjno-geometryczny sposób zakres i profil firmy. Mural składa się z kompozycji kwadratów w tonacji szarości, koloru niebieskiego oraz typografii.

W korytarzach elementy wejść do poszczególnych pomieszczeń biurowych zostały zaprojektowane jako portale na pełną wysokość kondygnacji. Portale zostały wykończone  szkłem malowanym na kolor szary a skrzydło drzwi w szkłem matowym. Każdy z portali drzwiowych oraz drzwi wewnętrzne w biurowcu zostały opatrzone graficznym opisem autorskiej identyfikacji wizualnej

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie