REKLAMA
PARTNER PORTALU
×

Szukaj w serwisie

Minimalistyczny projekt w zacisznym miejscu. Tak wygląda Osiedle Stęszew spod kreski Miłych Młodych Ludzi

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 31 sie 2022 14:19
Minimalistyczny projekt w zacisznym miejscu. Tak wygląda Osiedle Stęszew spod kreski Miłych Młodych Ludzi
Budynek mieszkalny zrealizowany w ramach Osiedla Stęszew, proj. Mili Młodzi Ludzie, fot. PION Studio
Minimalistyczny projekt w zacisznym miejscu. Tak wygląda Osiedle Stęszew spod kreski Miłych Młodych Ludzi
Minimalistyczny projekt w zacisznym miejscu. Tak wygląda Osiedle Stęszew spod kreski Miłych Młodych Ludzi
Minimalistyczny projekt w zacisznym miejscu. Tak wygląda Osiedle Stęszew spod kreski Miłych Młodych Ludzi
Minimalistyczny projekt w zacisznym miejscu. Tak wygląda Osiedle Stęszew spod kreski Miłych Młodych Ludzi
Minimalistyczny projekt w zacisznym miejscu. Tak wygląda Osiedle Stęszew spod kreski Miłych Młodych Ludzi
Minimalistyczny projekt w zacisznym miejscu. Tak wygląda Osiedle Stęszew spod kreski Miłych Młodych Ludzi
Minimalistyczny projekt w zacisznym miejscu. Tak wygląda Osiedle Stęszew spod kreski Miłych Młodych Ludzi
Minimalistyczny projekt w zacisznym miejscu. Tak wygląda Osiedle Stęszew spod kreski Miłych Młodych Ludzi
Minimalistyczny projekt w zacisznym miejscu. Tak wygląda Osiedle Stęszew spod kreski Miłych Młodych Ludzi
Minimalistyczny projekt w zacisznym miejscu. Tak wygląda Osiedle Stęszew spod kreski Miłych Młodych Ludzi
Minimalistyczny projekt w zacisznym miejscu. Tak wygląda Osiedle Stęszew spod kreski Miłych Młodych Ludzi
Minimalistyczny projekt w zacisznym miejscu. Tak wygląda Osiedle Stęszew spod kreski Miłych Młodych Ludzi
Minimalistyczny projekt w zacisznym miejscu. Tak wygląda Osiedle Stęszew spod kreski Miłych Młodych Ludzi
Minimalistyczny projekt w zacisznym miejscu. Tak wygląda Osiedle Stęszew spod kreski Miłych Młodych Ludzi
Minimalistyczny projekt w zacisznym miejscu. Tak wygląda Osiedle Stęszew spod kreski Miłych Młodych Ludzi
Minimalistyczny projekt w zacisznym miejscu. Tak wygląda Osiedle Stęszew spod kreski Miłych Młodych Ludzi
Minimalistyczny projekt w zacisznym miejscu. Tak wygląda Osiedle Stęszew spod kreski Miłych Młodych Ludzi
Minimalistyczny projekt w zacisznym miejscu. Tak wygląda Osiedle Stęszew spod kreski Miłych Młodych Ludzi

W ramach Osiedla Stęszew powstał dwukondygnacyjny budynek mieszkalny utrzymany w minimalistycznym stylu, zaprojektowany w standardzie deweloperskim +. Za projektem stoi pracownia Mili Młodzi Ludzie.

REKLAMA

  • Pracownia Mili Młodzi Ludzie zaprojektowała w Stęszewie, 25 km od Poznania Osiedle Stęszew - kameralną inwestycję, w skład której wchodzą cztery budynki mieszkalne otoczone przez zieleń i współdzielony ogród deszczowy.
  • Pierwszy z budynków został już zrealizowany. 
  • Budynek jest zaprojektowany tak, by mógł się dopasować do przyszłego nabywcy.

Lokalizacja Osiedla Stęszew wybrana została nieprzypadkowo. To zaciszne miejsce i sielska okolica, mająca jednocześnie doskonałe połączenie z Poznaniem. Idealne miejsce na pierwszy dom.

Osiedle Stęszew, rys. Mili Młodzi Ludzie
Osiedle Stęszew, rys. Mili Młodzi Ludzie

Zrealizowany budynek jest minimalistyczny w formie, z subtelnymi dodatkami, które go uszlachetniają. Bryła jest prosta, a charakteru dodaje jej detal ryflowanej attyki, kamienne wykończenia nad drzwiami oraz kolor opierzeń. 

Z powodów ograniczeń zapisami Miejscowego Planu Zagospodarowania Przestrzeni, zdecydowano się na postawienie dwukondygnacyjnego budynku z wysokością maksymalnie dopuszczalną. Dzięki temu zamiast trzech niskich kondygnacji mamy dwie wysokie i przestronne.

Na piętrze zmieści się wygodna antresola. Parter jest przestrzenią życiową, gdzie mieści się duży salon z wyjściem na taras oraz pokaźna kuchnia. Na parterze znajduje się również niewielka łazienka, w której ukryty został piecyk. Piętro jest prywatną przestrzenią przyszłych mieszkańców, gdzie mieści się łazienka oraz sypialnie.

 Elastyczność z myślą o przyszłym nabywcy

Budynek jest zaprojektowany tak, by mógł się dopasować do przyszłego nabywcy. Piętro ma sześć proponowanych możliwych układów funkcjonalnych – klient może wybrać wariant najbardziej odpowiadający jego potrzebom (od jednej do nawet czterech sypialni na piętrze). Parter również ma kilka możliwości do wyboru – przy zmianie układu kuchni może zmieścić również wygodny gabinet z widokiem na podjazd. 

Założeniem projektu było stworzenie lokali w standardzie deweloperskim +. Niewielkimi nakładami podniesiono typowe rozwiązania deweloperskie do standardu użytkowego – immanentne elementy budynku zostały wyeksponowane i nabrały walorów dekoracyjności.

Stąd beton polerowany na podłodze, odkryte płyty smart na suficie, stalowe podciągi w naturalnym wykończeniu, porotherm murowany z większą starannością niż gdyby miał być schowany pod tynkiem. Tak powstały wnętrza techniczne w charakterze. Klient niezainteresowany takim wyrazem wnętrz może oczywiście aranżację zrobić po swojemu.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie