Molo Południowe w Gdyni przeszło metamorfozę



www.gdynia.pl - 23-06-2020 10:50


Jak możemy przeczytać na portalu Gdynia.pl, zakończyła się ponad 3-miesięczna metamorfoza przestrzeni Mola Południowego. To jeden z ulubionych terenów spacerowych gdynian, który dzięki modernizacji oferuje nowoczesną i zieloną przestrzeń relaksu. Od ostatniego weekendu czerwca mieszkańcy i turyści mogą korzystać z atrakcyjnie zaprojektowanej strefy wypoczynku i relaksu.

Dotychczas teren znajdujący się vis - a - vis Akwarium Morskiego nie zachęcał do wypoczynku, bo spełniał bardziej funkcję parkingu. Teraz wykorzystano potencjał tego obszaru, który oferuje fantastyczny punkt widokowy na Zatokę Gdańską czy cumujące przy nabrzeżu żaglowce.

- Zmiany na Molo Południowym są częścią strategicznego projektu o nazwie KLIMATyczne Centrum, w ramach którego w sercu naszego miasta tworzymy przyjazne enklawy zieleni i relaksu. Nowe zagospodarowanie obszaru Mola sprawiło, że mieszkańcy mają do dyspozycji mnóstwo wygodnych ławek, nowoczesne siedziska oraz atrakcyjnie zaprojektowaną przestrzeń zieloną w postaci drzew, bylin i traw. Jestem przekonany, że szczególnie teraz, w sezonie wakacyjnym, będzie to obowiązkowy punkt spacerów i wypoczynku – mówi Wojciech Szczurek, prezydent Gdyni.

Co nowego pojawiło się na Molo Południowym:

- zamontowano 18 wygodnych ławek
- ustawiono ponad 24 ozdobnych donic z tworzywa
- postawiono również 12 białych, okrągłych donic ozdobnych z betonu architektonicznego
- ustawiono dodatkowo 13 donic wygradzających
- na nawierzchni zostały namalowane jasne koła, które optycznie wypełniły przestrzeń
- zamontowano 26 okrągłych, betonowych siedzisk tzw. dropsów
- zasiano 500 m2 trawnika
posadzono:
- 39 brzóz pożytecznych i 117 sosen górskich
- 234 sztuki ozdobnych trawy z gatunku sesleria lśniąca
- 234 sztuki bylin z gatunku kocimiętka „Fassena”

Jeszcze w lipcu w strefie rekreacji pojawi się nowoczesna ławka solarna, na której podczas odpoczynku będzie można m.in. doładować telefon.

- Ostatnim elementem metamorfozy Mola będzie 8-metrowy przestrzenny napis „GDYNIA”. Jego litery, wykonane w białym, półmatowym kolorze, będą nawiązywać do gdyńskiego modernizmu. Wysokość każdej z liter to ponad 1,5 metra. Wewnątrz nich zostanie umieszczone podświetlenie modułowe LED, dzięki czemu napis będzie mógł być atrakcją również po zmierzchu – mówi Marek Łucyk, wiceprezydent Gdyni ds. rozwoju i zapowiada, że Biuro Planowania Przestrzennego ogłosi konkurs na koncepcję architektoniczno - urbanistyczną zagospodarowania tego rejonu, która określi docelowy układ tej przestrzeni.

Autor: Hanna Wyszyńska