×
Subskrybuj newsletter
propertydesign.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Najwyższa fontanna czekolady na świecie. Domu Czekolady Lindt zaskoczy!

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 02 sty 2019 12:47
Najwyższa fontanna czekolady na świecie. Domu Czekolady Lindt zaskoczy!
Dom Czekolady Lindt fot. mat. prasowe
Najwyższa fontanna czekolady na świecie. Domu Czekolady Lindt zaskoczy!
Najwyższa fontanna czekolady na świecie. Domu Czekolady Lindt zaskoczy!
Najwyższa fontanna czekolady na świecie. Domu Czekolady Lindt zaskoczy!

W Kilchberg pod Zurychem, tuż obok głównej siedziby koncernu Lindt & Sprüngli AG powstaje "Dom Czekolady Lindt". Projekt architektoniczny powstał w pracowni Christ & Gantenbein z Bazylei.

REKLAMA

Priora AG – od marca 2018 roku spółka zależna Eiffage Construction – zakończyła pierwszy etap prac przy budowie wielofunkcyjnego budynku użytkowego, w którym mieścić się będzie nowoczesne centrum muzealno-edukacyjno-badawcze szwajcarskiego producenta czekolady Lindt & Sprüngli AG.

Budynek wznoszony przez Priora AG ma łącznie pięć kondygnacji, w tym dwupoziomowy podziemny parking i trzy kondygnacje nadziemne. Jego wysokość wynosi 20 m, a powierzchnia zabudowy odpowiada w przybliżeniu wielkością boisku piłkarskiemu (93 metry długości i 45 metrów szerokości). Prace wykończeniowe wewnątrz budynku potrwają do końca września 2019 roku. Uroczyste otwarcie ekspozycji zaplanowane jest na 2020 r.

Jedną z głównych atrakcji centrum stanie się najwyższa na świecie fontanna czekolady Lindor, sięgająca 8 metrów, która będzie witała wchodzących do foyer budynku. Konstrukcja fontanny takiej wysokości stanowi istotne wyzwanie techniczno-budowlane. Poza tym we wnętrzu dla zwiedzających przygotowane zostaną też multimedialna i interaktywna ekspozycja o łącznej powierzchni 1 500 mkw. podzielona na 7 obszarów, dzięki której będzie można dowiedzieć się, w jaki sposób uprawiane są kakaowce, z których ziaren pozyskiwane jest jest kakao, jak powstała pierwsza tabliczka czekolady, jak wygląda obecnie proces produkcji, jaki był i jest obecnie udział Szwajcarii w światowym przemyśle produkcji czekolady, a także będzie można spróbować różnych jej rodzajów. Powstanie również nowocześnie urządzona manufaktura czekolady, w której organizowane będą szkolenia na temat produkcji czekolady, z możliwością późniejszej degustacji w specjalnej sali bankietowej. W planach jest też elegancka pijalnia czekolady z miejscami do siedzenia wewnątrz i na zewnątrz budynku i największy na świecie sklep firmowy czekolady Lindt o powierzchni 500 mkw. Powstanie również centrum naukowo-badawcze, w którym prowadzone będą prace rozwojowe i szkolenia we współpracy ze specjalistycznymi jednostkami, kształcącymi przyszłe pokolenia szwajcarskich czekoladników (chocolatiers).

„Dom Czekolady Lindt” powstaje w niewielkiej miejscowości Kilchberg położonej nad brzegiem Jezioro Zuryskiego, w odległości zaledwie 6 km na południe od Zurychu (w północnej, niemieckojęzycznej części Szwajcarii). Inwestorem jest Fundacja „Lindt Chocolate Competence”. Łączny koszt inwestycji sięgnie 82 mln euro. Projekt architektoniczny „Domu Czekolady Lindt” powstał w pracowni Christ & Gantenbein z Bazylei. Zgodnie z zamysłem architektów, nowoczesna fasada budynku – do wzniesienia której wykorzystano 170 000 czerwonych i 50 000 białych cegieł (kolory flagi narodowej Szwajcarii) – będzie stanowiła kontrapunkt do historycznej fasady starej fabryki, a równocześnie doskonale wpisze się w istniejące otoczenie.

 Ze względu na bliskość Zurychu i dobre połączenie komunikacyjne z miastem, „Dom Czekolady Lindt” ma stać się jedną z głównych atrakcji turystycznych okolicy – celem wycieczek dla turystów, rodzin i wielbicieli czekolady ze Szwajcarii oraz z całego świata.

Centrum położone jest przy Placu Czekolady 1, pod słynnym adresem Schokoladeplatz 1, tuż obok historycznego budynku fabryki, który wzniesiony został przez Rudolfa Sprüngli-Schifferli: syna założyciela pierwszej w Zurychu pijalni czekolady marki „Sprüngli i Synowie” w 1899 roku. W tym samym czasie odkupił on od spadkobierców słynną fabrykę Rudolpha Lindta w Bernie – wynalazcy rewolucyjnej technologii produkcji chocolat fondant, czyli pierwszej na świecie rozpuszczalnej czekolady, uzyskiwanej w  tzw. procesie konszowania, czyli emulgacji i uszlachetniania smaku czekolady w ściśle kontrolowanej temperaturze. Był to początek spółki, a później koncernu Lindt & Sprüngli AG. Główna siedziba koncernu mieści się obecnie po sąsiedzku, pod tym samym adresem.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie