REKLAMA
PARTNER PORTALU partner portalu
×

Szukaj w serwisie

Niezwykła transformacja centrum handlowego z lat 70. To projekt MVRDV

  • Autor: Anna Sołomiewicz
  • 25 paź 2022 09:00
Niezwykła transformacja centrum handlowego z lat 70. To projekt MVRDV
Transformacja centrum handlowego La Part-Dieu w Lyonie, proj. MVRDV, współpraca SUD Architectes, fot. © Ossip van Duivenbode
Niezwykła transformacja centrum handlowego z lat 70. To projekt MVRDV
Niezwykła transformacja centrum handlowego z lat 70. To projekt MVRDV
Niezwykła transformacja centrum handlowego z lat 70. To projekt MVRDV
Niezwykła transformacja centrum handlowego z lat 70. To projekt MVRDV
Niezwykła transformacja centrum handlowego z lat 70. To projekt MVRDV
Niezwykła transformacja centrum handlowego z lat 70. To projekt MVRDV
Niezwykła transformacja centrum handlowego z lat 70. To projekt MVRDV
Niezwykła transformacja centrum handlowego z lat 70. To projekt MVRDV
Niezwykła transformacja centrum handlowego z lat 70. To projekt MVRDV
Niezwykła transformacja centrum handlowego z lat 70. To projekt MVRDV
Niezwykła transformacja centrum handlowego z lat 70. To projekt MVRDV
Niezwykła transformacja centrum handlowego z lat 70. To projekt MVRDV
Niezwykła transformacja centrum handlowego z lat 70. To projekt MVRDV
Niezwykła transformacja centrum handlowego z lat 70. To projekt MVRDV
Niezwykła transformacja centrum handlowego z lat 70. To projekt MVRDV
Niezwykła transformacja centrum handlowego z lat 70. To projekt MVRDV
Niezwykła transformacja centrum handlowego z lat 70. To projekt MVRDV
Niezwykła transformacja centrum handlowego z lat 70. To projekt MVRDV

Zakończyła się transformacja centrum handlowego La Part-Dieu we francuskim Lyonie, za której projektem stoją architekci z pracowni MVRDV we współpracy z SUD Architectes. Budynek z lat 70. XX wieku przeszedł metamorfozę – z klasycznego obiektu handlowego w tętniące życiem centrum miejskie.

REKLAMA

  • Centrum handlowe La Part-Dieu wybudowano w latach 70. XX wieku - było wówczas jednym z największych obiektów tego typu w Europie. 
  • Transformacja spod kreski MVRDV we współpracy z SUD Architectes zmieniła zamkniętego na miasto molocha w otwartą przestrzeń przyjazną jej użytkownikom i ułatwiającą komunikację w mieście. 
  • Spektakularnym aspektem metamorfozy jest znajdujący się na dachu wielopoziomowy ogród na dachu.
  • Metamorfoza odbyła się z wykorzystaniem materiałów ze starego projektu, jak chociażby betonowe panele na fasadzie budynku.

Pierwotny projekt centrum powstał w epoce, kiedy urbanistyką rządziły zupełnie odmienne niż obecnie trendy. Będąc jednym z największych miejskich centrów handlowych w Europie, La Part-Dieu było zamkniętym w sobie gigantem, mającym niewielkie związek z otaczającymi go ulicami. Transformacja spod kreski MVRDV miała charakter, jak określają sami architekci, "resocjalizacji" obiektu.

 Budynek po resocjalizacji

Odmieniony budynek otwiera się przede wszystkim na miasto – czy to za pomocą rozległego parku na dachu, połączonego z otoczeniem monumentalnymi schodami, czy też za sprawą dużych okien, które nie tylko doświetlają wnętrza naturalnym światłem, ale również wizualnie łączą je z otoczeniem. Jednym z elementów transformacji było również zastąpienie starego parkingu oraz rearanżacja przestrzeni wewnątrz budynku, a także dobudowa 32 tys. mkw. nowej powierzchni najmu do już istniejących 130 tys.

Spektakularnym aspektem metamorfozy jest znajdujący się na dachu wielopoziomowy ogród na dachu. fot. © Ossip van Duivenbode
Spektakularnym aspektem metamorfozy jest znajdujący się na dachu wielopoziomowy ogród na dachu. fot. © Ossip van Duivenbode

Spektakularnym aspektem metamorfozy jest znajdujący się na dachu wielopoziomowy ogród na dachu. Oprócz terenów zielonych znajdują się tam także restauracje i kawiarnie, siedziska do wypoczynku i miejsca zabaw dla dzieci. Całość łączy trzy strony budynku, a dalej – także różne części miasta, które nie miały wcześniej ze sobą bezpośredniego połączenia. Tym samym budynek, który był kiedyś tylko centrum handlowym, stał się swoistym publicznym płaskowyżem i punktem obserwacyjnym, który pomaga ludziom orientować się w mieście.

– W czasach kiedy zakupy możemy zrobić online, siedząc wygodnie na naszych kanapach, centrum handlowe – zwłaszcza w centrum miasta - musi oferować kompletne doświadczenie, z zakupami uzupełnionymi o różnorodne inne aktywności rekreacyjne – przekonuje Winy Maas, założyciel MVRDV. 

Z szacunkiem dla historii i środowiska

Chociaż budynek przeszedł radykalną transformację, odbyła się ona z szacunkiem do historycznej formy budynku. I tak, na przykład, betonowe panele, które stanowiły charakterystyczną oryginalną fasadę, zostały zachowane i użyte ponownie. W ten sposób architekci wykonali ukłon w stronę dawnego projektu, a jednocześnie postąpili zgodnie z zasadami gospodarki o obiegu zamkniętym. Zachowany został wzór zazębiających się prostokątów, zmieniony został jednak ich kolor, z matowego beżu na świeżą, białą kolorystykę.

betonowe panele, które stanowiły charakterystyczną oryginalną fasadę, zostały zachowane i użyte ponownie. fot. © Ossip van Duivenbode
betonowe panele, które stanowiły charakterystyczną oryginalną fasadę, zostały zachowane i użyte ponownie. fot. © Ossip van Duivenbode

Repliki betonowych paneli znajdziemy również na dobudowanych częściach centrum – tutaj nadano im jednak bardziej nowoczesny charakter. W strefach wejścia do budynku oraz kilku innych kluczowych lokalizacjach, fasada wydaje się "wyparowywać" odsłaniając stopniowo wielkoformatowe przeszklenia.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie