REKLAMA
PARTNER PORTALU
×

Szukaj w serwisie

Niezwykły projekt energooszczędnego przedszkola w Michałowicach

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 23 cze 2021 09:00
Niezwykły projekt energooszczędnego przedszkola w Michałowicach
Projekt energoefektywnego przedszkola wraz z zagospodarowaniem terenu w Michałowicach został stworzony przez Filipa Zielińskiego (FAV.Office), Jakuba Wójtowicza (WojtowiczArchitecture) we współpracy z Jackiem Gorczycą, fot. mat. pras.
Niezwykły projekt energooszczędnego przedszkola w Michałowicach
Niezwykły projekt energooszczędnego przedszkola w Michałowicach
Niezwykły projekt energooszczędnego przedszkola w Michałowicach
Niezwykły projekt energooszczędnego przedszkola w Michałowicach

Projekt energoefektywnego przedszkola wraz z zagospodarowaniem terenu w Michałowicach został stworzony przez Filipa Zielińskiego (FAV.Office),  Jakuba Wójtowicza (WojtowiczArchitecture) we współpracy z Jackiem Gorczycą. Koncepcja została wyróżniona w konkursie organizowanym przez SARP.

REKLAMA

Poszukując miejsca dla optymalnej lokalizacji obiektu wytypowano obszary o najmniejszym zagęszczeniu roślinności wysokiej, ograniczając w ten sposób konieczność wycinania drzew. Dzięki temu nowy budynek nadal będzie otoczony zielenią o bujnych koronach, przetwarzającą ogromne ilości zanieczyszczeń powietrza. Wyznaczone w ten sposób obszary zestawiono następnie z wynikami analizy nasłonecznienia. Zwrócono uwagę zarówno na doświetlenie pomieszczeń przedszkola jak również na zapewnienie jak najlepszej ekspozycji w przestrzeniach przeznaczonych na Park Edukacyjny i place zabaw. 

Park edukacyjny

Koncepcja przedszkola energoefektywnego zakłada nie tylko próbę osiągnięcia bardzo dobrych parametrów funkcjonowania budynku, lecz również zwraca uwagę na aspekt edukacyjny przedszkola. W dzisiejszych czasach architektura staje przed ogromnym wyzwaniem jakim niewątpliwie jest zwrócenie się ku rozwiązaniom energooszczędnym i proekologicznym. Jednak w rządzącym się opinią klientów środowisku wiele decyzji uzależnionych jest od ich własnego poziomu świadomości ekologicznej. Z tego powodu w koncepcji przedszkola zaproponowano szereg rozwiązań, mających na celu edukację dzieci w zakresie podstawowych zasad funkcjonowania budynku oraz wpływu ich przyszłych działań na środowisko.

Oprócz nowego budynku będącego świetnym przykładem architektury energoeektywnej w projekcie przewidziano stworzenie Parku Edukacyjnego. Wykorzystując ogromną powierzchnię terenu otaczającego budynek, zaproponowano wprowadzenie ścieżek edukacyjnych prowadzących pomiędzy wieloma stacjami tłumaczącymi dzieciom podstawowe zasady funkcjonowania świata oraz sposoby wykorzystania poszczególnych zjawisk w sposób proekologiczny. W przestrzeni parku znalazły się instalacje prezentujące zasady działania paneli fotowoltaicznych, retencji wody, czy też segregacji odpadów. Dzięki wprowadzeniu ogródków warzywnego oraz ziołowego dzieci mogą również poznać sposoby hodowli ekologicznej żywności.

Domek wśród drzew

Istniejący budynek przedszkola zlokalizowany jest w otoczeniu gęsto rosnących drzew, które od początków istnienia placówki dawały dzieciom schronienie przed słońcem oraz pozwalały na dorastanie w przestrzeni wypełnionej naturą. Będąc charakterystycznym elementem zagospodarowania umożliwiały młodym adeptom przedszkola poznawać świat w praktyce. Zmieniając kolory swoich koron lub zrzucając z nich liście pokazywały jak zmienia się natura wraz ze zmianą pogody czy pór roku. „Wychowując” kolejne pokolenia drzewa te stały się prawdziwymi świadkami historii. W świecie, który nie znał jeszcze komputerów i smartfonów umilały czas i zapewniały rozrywkę od najmłodszych lat. Każdy z rodziców odprowadzających dziś swoje pociechy do przedszkola na pewno pamięta młodzieńcze dni i wspinaczkę na drzewa, zabawy w domkach budowanych między gałęziami, czy wdrapywanie się na szczyty parkowych górek.

To właśnie z myślą o tych wspomnieniach zaprojektowano nowy budynek przedszkola. Rozumiejąc oczekiwania współczesnego wychowywania, a także nieuniknioną już obecność małych ekranów w życiu najmłodszych, postanowiono zaprojektować budynek, który pozwoli im poznawać świat w taki sposób w jaki dekady wcześniej poznawali go ich rodzice – z perspektywy osiedlowej górki, koron drzew, czy zabaw i drzemek w ich cieniu. Taką iluzję rzeczywistości udało się osiągnąć poprzez wprowadzenie w bryle budynku dwóch wcięć, które wypełniły drzewa. To właśnie dzięki nim dzieci pokonując kolejne schodki wewnątrz przedszkola mogą poczuć się jak podczas wspinaczki w gałęziach, na których końcu zobaczą świat z perspektywy domku na drzewie.

Zieleń we wnętrzach

Główną ideą koncepcji jest zapewnienie dzieciom stałego kontaktu z zielenią podczas wykonywanych wewnątrz budynku aktywności i zajęć. Dzięki umiejscowieniu funkcji takich jak hol czy klatka schodowa bezpośrednio przy panoramicznych oknach, wchodząc do przedszkola nawet na chwilę nie traci się kontaktu z naturą. W budynku zastosowano również przedszkolne przegrody wewnętrzne zapewniające wydzielenie akustyczne sali przy jednoczesnym pozostawieniu widoku na ogród znajdujący się po obu stronach budynku. Takie rozwiązanie jest również świadomym zagraniem, umożliwiającym naturze wpływanie na aktualny wystrój wnętrz poprzez zmianę pór roku i kolorów drzew.

Otwarta bryła

Pełne wykorzystanie zieleni oraz wieloletnich drzew otaczających budynek nie byłoby możliwe w przypadku zamknięcia się w salach wewnątrz przedszkola. Aby zapobiec takiej sytuacji w projekcie przewidziano możliwość wychodzenia z każdej sali (również z tych znajdujących się na kondygnacji +1) bezpośrednio na ogród. W ciepłe dni dzieci będą mogły cieszyć się atrakcjami znajdującymi się w Parku Edukacyjnym jednocześnie przebywając na świeżym powietrzu oraz odkrywając świat i ucząc się o ekologii. Również sale rekreacyjne zaprojektowane zostały w sposób umożliwiający organizację imprez na świeżym powietrzu w parku bezpośrednio przy budynku przedszkola.

Rozwiązania energoefektywne

Projektowanie budynku energoefektywnego rozpoczęto od szczegółowych analiz terenu oraz potencjału zabudowy działki. Zestawiając otrzymane wnioski z wymaganiami programu funkcjonalnego rozpoczęto poszukiwania formy. Aby zapewnić optymalne energetycznie funkcjonowanie budynku poszukiwano bryły o bardzo dobrym współczynniku A/V. Jednocześnie pragnąc zachować niezbędne przy funkcji przedszkolnej doświetlenie sal założono ich lokalizację po południowo-wschodniej stronie budynku. Zestawiając ze sobą te dwa parametry otrzymano bryłę o formie wydłużonego prostopadłościanu. Jego dłuższą elewację postanowiono przeszklić, aby zapewnić dzieciom stały kontakt z naturą rosnącą w ogrodzie. Aby uniknąć przegrzewania budynku w słoneczne dni, panoramiczne okna osłonięte zostały formą balkonu oraz ażurowego zadaszenia. Przedstawiona poniżej analiza nasłonecznienia prezentuje efektywność tego rozwiązania w kontekście zabezpieczenia okien przed nadmiernym promieniowaniem słonecznym.

Kolejnym rozwiązaniem energoefektywnym jest montaż w budynku nowoczesnej instalacji stropów grzewczo-chłodzących zapewniających stałą temperaturę oraz komfort cieplny wewnątrz budynku. Takie rozwiązanie pozwala na obniżenie ilości energii potrzebnej na ogrzewanie i chłodzenie budynku poprzez użycie niskotemperaturowej jednostki centralnej w postaci pompy ciepła. Bilans energetyczny budynku został również poprawiony dzięki zastosowaniu instalacji wentylacji mechanicznej wyposażonej w system odzysku ciepła. Dzięki niej zapewniono zarówno świeże powietrze w salach, w których przebywają dzieci jak również ograniczono straty ciepła związane z wymianą powietrza. W budynku zaproponowano instalację dwóch gruntowych wymienników ciepła wspierających osobne instalacje przedszkola oraz części kuchennej. Rozwiązaniem proekologicznym jest również system paneli fotowoltaicznych o mocy 24,5 kWp. Ich układ zakłada osiągnięcie optymalnego balansu pomiędzy sprawnością i mocą instalacji. Energia pozyskiwana z tego źródła zasila instalacje elektryczne takie jak np. oświetlenie sal wewnętrznych czy iluminację zewnętrzną.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.