REKLAMA
PARTNER PORTALU
×

Szukaj w serwisie

Nowe życie Cukrowni Kościan. W zabytkowym budynku powstanie zespół restauracji

  • Autor: Anna Sołomiewicz
  • 27 lip 2022 15:25
Nowe życie Cukrowni Kościan. W zabytkowym budynku powstanie zespół restauracji
Nowe życie Cukrowni Kościan. W zabytkowym budynku powstanie zespół restauracji
Nowe życie Cukrowni Kościan. W zabytkowym budynku powstanie zespół restauracji
Nowe życie Cukrowni Kościan. W zabytkowym budynku powstanie zespół restauracji
Nowe życie Cukrowni Kościan. W zabytkowym budynku powstanie zespół restauracji
Nowe życie Cukrowni Kościan. W zabytkowym budynku powstanie zespół restauracji
Nowe życie Cukrowni Kościan. W zabytkowym budynku powstanie zespół restauracji
Nowe życie Cukrowni Kościan. W zabytkowym budynku powstanie zespół restauracji
Nowe życie Cukrowni Kościan. W zabytkowym budynku powstanie zespół restauracji
Nowe życie Cukrowni Kościan. W zabytkowym budynku powstanie zespół restauracji

Cukrownia Kościan przez lata była dumą miasta. Później budynki popadły w zapomnienie i niszczały. Teraz w jednym z nich powstanie zespół restauracji spod kreski Toya Design. A ma to być dopiero początek!

REKLAMA

  • Zabytkowy budynek dawnego biura zarządu Cukrowni Kościan przemieni się w zespół restauracji.
  • Projektu wnętrz zespołu restauracji Stara Cukrownia podjęła się pracownia Toya Design.
  • To pierwszy etap rewaloryzacji tego miejsca. 

Kościańska cukrownia działała przez ponad 120 lat i była niegdyś przemysłową wizytówką miasta i jego dumą. W 2004 zakład został oficjalnie zamknięty i rozpoczęła się jego rozbiórka połączona z parcelacją terenu. Obecnie na terenie niegdysiejszej dumy miasta, pozostały tylko te budynki, które mają status zabytków, a nawet one niszczeją niezagospodarowane.

fot. mat. Toya Design
fot. mat. Toya Design

 Teraz za sprawą prywatnego inwestora w zabytkowym budynku dawnego biura zarządu Cukrowni Kościan powstanie zespół restauracji. To pierwszy etap rewaloryzacji tego miejsca. Projektu wnętrz zespołu restauracji Stara Cukrownia podjęła się pracownia Toya Design.

- Neoklasycystyczna budowla z paradną klatką schodową, obszernymi holami oraz czterema poziomami jasnych, słonecznych pomieszczeń wprost idealnie nadawała się do przystosowania na cele restauracji - relacjonuje arch. Tomasz Wojtkowiak, Toya Design.

Na parterze budynku architekci zaplanowali serce zarządzania obiektem – recepcję concierge z kasą, barem i poczęstunkiem na powitanie. Kondygnacja pomieści również szatnie, toalety, biuro managera oraz kuchnię.

Sale restauracyjne powstaną na pierwszym piętrze obiektu, a na piętrze drugim zaplanowano wielofunkcyjną salę, która pełnić będzie rolę przestrzeni eventowej, miejsca spotkań i dedykowanych wydarzeń. Do dyspozycji gości będzie również piwnica, w której powstanie pub, winiarnia i TV-room w jednym.

Architekci zadbali o wygodę użytkowania obiektu: do dyspozycji gości będzie przestronny taras, podjazd i parking w bezpośrednim otoczeniu, a w środku - centralna winda dla osób z niepełnosprawnościami.

Kolory i materiały zastosowane w projekcie wnętrz, fot. mat. Toya Design
Kolory i materiały zastosowane w projekcie wnętrz, fot. mat. Toya Design

Autorzy projektu wnętrz postawili na klasyczny wystrój, naturalne materiały i dużo bieli - uniwersalne i eleganckie tło dla dobrej kuchni. Oprócz ponadczasowej klasyki, Toya Design w swoim projekcie zdecydowali się na odrobinę ekstrawagancji.

Lampy nawiązujące formą do chemicznego symbolu cukru, wiz. Toya Design Julia Niemczyk
Lampy nawiązujące formą do chemicznego symbolu cukru, wiz. Toya Design Julia Niemczyk

W architekturze wnętrz znajdziemy powtarzające się nawiązania do... chemicznego symbolu cukru. Na sufitach, lampach i lustrach pojawił się motyw graficzny złożony z linearnych układów sześcio- i pięciokątów. Podobny motyw jest także na zewnątrz - w attyce dachy i balustradach.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie