REKLAMA
PARTNER PORTALU
×

Szukaj w serwisie

Nowoczesny budynek łaźni publicznej powstaje w Warszawie

  • Autor: UM Warszawa
  • 30 mar 2022 12:23
Nowoczesny budynek łaźni publicznej powstaje w Warszawie
fot. UM Warszawa

Warszawa zbuduje nowoczesny budynek łaźni publicznej na terenie zabytkowego parku Traugutta przy ul. Wenetów na Skarpie Warszawskiej. Kształt budynku oraz jego elewacja nawiązuje do tradycji miejsca oraz komponuje się z otaczającą zielenią.

REKLAMA

Park Traugutta został założony w latach 1925–1929 na dawnych terenach fortecznych po esplanadzie Cytadeli. Zaprojektowali go Leon Danilewicz i Stanisław Zadora-Życieński. Pierwotnie zajmował 22 ha. Składał się z trzech części: wschodniej o powierzchni 6,5 ha, urządzonej w 1925 i ograniczonej ulicami: Zakroczymską, Wenedów, Wybrzeżem Gdańskim i Sanguszki; środkowej o powierzchni 4,5 ha pomiędzy ulicami Zakroczymską i Międzyparkową, udostępnionej w 1926, oraz części zachodniej o powierzchni 11 ha wokół Fortu Traugutta, urządzonej w latach 1927–1929.

Przeczytaj też: Jak projekt Nowe Centrum Warszawy zmienia stolicę

Na terenie parku znajdują się historyczne obiekty: Fort Legionów (z podziemną trasą turystyczną) oraz zdrój z czasów króla Stanisława Augusta (z najsmaczniejszą wodą w mieście w XVIII w.). Poza tym w parku znajdziemy m.in. kompozycję Rozdroże 2010 autorstwa Magdaleny Abakanowicz, rzeźby Macierzyństwo i Samotność oraz głaz Nauczycieli. 

Budynek o ważnej roli społecznej

Budynek łaźni użytkowany będzie jako obiekt użyteczności publicznej o funkcji usługowej mieszczący niezbędne pomieszczenia służące realizacji ważnej roli społecznej dla m.st. Warszawy.

Jednokondygnacyjna łagodne zaokrąglona bryła łaźni ma nieregularny kształt przypominający trójramienną kroplę wody, która płynnie wpisuje się w otaczający teren. Nowy budynek będzie miał płaski dach, co jeszcze bardziej wtopi go w obtaczającą roślinność. 

Elewacja budynku będzie wykonana z materiałów ceramicznych lub okładzin kamiennych. Ściany zewnętrzne zaś pokryte cegłą w kolorze naturalnym, nawiązującym swym charakterem do historycznych budynków fortecznych. Dach budynku (widoczny z wyższych poziomów skarpy) będzie porośnięty niską roślinnością. 

Układ przestrzenny budynku oparty jest o trzy nieregularne w formie (kształtem przypominające krople wody) ramiona, w których zlokalizowano poszczególne funkcje. Po środku znajduje się patio. Poszczególne ramiona zaprojektowano różnorodnie: cześć higieniczno-sanitarna ma układ korytarzowy, część administracyjna jest dostępna bezpośrednio z patio, a część z zapleczem i magazynem posiada układ amfiladowy.

Szacowany koszt inwestycji to 1,3 mln zł.

Podobał się artykuł? Podziel się!




Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.