REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Nowoczesny handel na Wzgórzu

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 10 mar 2014 15:34
Nowoczesny handel na Wzgórzu
Galeria Riviera
Nowoczesny handel na Wzgórzu
Nowoczesny handel na Wzgórzu
Nowoczesny handel na Wzgórzu
Nowoczesny handel na Wzgórzu
Nowoczesny handel na Wzgórzu
Nowoczesny handel na Wzgórzu

Realizacja gdyńskiej Riviery była ogromnym wyzwaniem dla jej architektów i dewelopera. Unikalna lokalizacja – na zielonym wzgórzu i jednocześnie przy głównej arterii łączącej trójmiasto – predestynowała do stworzenia projektu będącego nową wizytówką miasta. Czy się udało?

REKLAMA

Centrum Handlowe Riviera, zlokalizowane u podnóża Wzgórza św. Maksymiliana w Gdyni, zostało otwarte 25 października 2013 roku. Jego historia jest równie nietypowa jak architektura.
Riviera to efekt rozbudowy Centrum Handlowego Wzgórze – obiektu o powierzchni 21 tys. mkw., które zainaugurowało działalność w maju 2001 r. Na początku inwestycja miała być mniejsza od obecnego kompleksu, choć charakterystyczne cechy nadające głównej, wschodniej elewacji organiczny charakter pozostały niezmienne.

Po tym jak w 2009 roku inwestycję przejęła do realizacji firma Mayland Real Estate, zlecono przygotowanie kolejnego projektu. Deweloper postanowił jeszcze bardziej rozbudować obiekt przy jednoczesnym podkreśleniu jego związku z unikalnym krajobrazem i nadać całości przyjazny dla mieszkańców charakter.

Architektem projektu pozostała francuska firma Valode & Pistre architectes, autor pierwotnej koncepcji, tym razem współpracująca z warszawskim biurem Michalewicz + Tański.
Po konsultacjach z władzami miasta powstała koncepcja zielonych fasad i „parkowego” przedpola ze spacerowymi alejami i ścieżką rowerową.

- Jesteśmy bardzo zadowoleni z efektu końcowego – mówi Piotr Michalewicz z pracowni Michalewicz + Tański, która przygotowywała projekt budowlany, przetargowy i nadzorowała realizację. – Całość, pomimo skali, nie przytłacza, nie jest odhumanizowana i sterylna. Wnętrza pasaży handlowych z pewnością wyróżniają się na tle innych centrów handlowych ze względu niebanalną geometrię, przywodzącą na myśl kręte uliczki małego miasta – dodaje Piotr Michalewicz.

Nadmorski klimat
Projekt aranżacji pasaży, do którego inwestor przykładał olbrzymią wagę, powstawał we współpracy z - Lilą Csillag – dyrektor działu concept&design Mayland RE i działem architektów. Zakładał stworzenie przestrzeni kojarzącej się zarówno z naturą jak i klimatem nadmorskich kurortów, dającej poczucie ciepła, klasy i komfortu.

- Drewno i materiały drewnopodobne, stonowana kolorystyka, miękkie meble, przestrzenie zabaw dla dzieci i pieczołowicie dobrane, zróżnicowane elementy oświetlenia tworzą unikalną całość. W ciągu dnia światło dociera do niemal wszystkich części pasaży dzięki długim świetlikom i eliptycznym otwarciom w stropach – mówi Lila Csillag. Jak dodaje, budynek został połączony pasażami w całkowicie bezkolizyjny sposób z istniejącą częścią – przez cały czas budowy funkcjonowała ona bez większych zakłóceń. - Renowacja wnętrz prowadzona etapami sprawiła, że goście mogą mieć poczucie harmonii i ciągłości przechodząc z jednej części do drugiej – tłumaczy Lila Csillag.

Aranżacja układu funkcjonalnego budynku wychodzi naprzeciw klientowi Riviery również poprzez zaplanowanie głównego wejścia, które zostało zlokalizowane tam, gdzie mają najbliżej klienci idący pieszo od strony miasta i stacji trójmiejskiej kolejki SKM. W tym miejscu fasada jest całkowicie przeszklona, a miejsce akcentuje „zwieszony” nad placem fragment elewacji.

- Płynne linie, miękko falującej fasady wpisując się w nietypowo wytyczone w Planie Miejscowym linie zabudowy, miały jednocześnie kojarzyć się z nadmorskim krajobrazem - wydmami i falującym morzem – zaznacza Lila Csillag

Zielona fasada
Podziały długiej na 600 m elewacji są ściśle powiązane z układem funkcjonalnym budynku. – W miejscu głównego wjazdu na parking podziemny, tam gdzie linie zabudowy wchodzą w głąb terenu inwestycji, fasada ugina się mocno, a rozchodzące się symetrycznie od tego miejsca, łagodnie wygięte „skrzydła” elewacji są przerywane w miejscach, w których rozplanowano wyjścia ewakuacyjne – opowiada Piotr Michalewicz.

Do wykończenia fasady użyto wysokiej jakości paneli elewacyjnych o dużych formatach – zabieg ten - choć kosztowny - sprawił, że jej powierzchnia, o delikatnie zróżnicowanej kolorystyce i nietypowym podziale, robi wrażenie eleganckiej i przemyślanej kompozycji.

Jak zapowiada deweloper, jej dopełnieniem w ciągu paru lat stanie się zieleń - pięć specjalnie dobranych gatunków bluszczy będzie się piąć po indywidualnie zaprojektowanych aluminiowych stelażach, tworzących system trójwymiarowych „okiennic”. Pnącza poprzez sieć stalowych linek połączą budynek z zielonym przedpolem pełnym krzewów i drzew.  Dzięki odpowiedniemu rozplanowaniu budynku, liczące 1800 miejsc parkingi są całkowicie niewidoczne od strony miasta – część kryje kondygnacja podziemna, a pozostałe zostały zlokalizowane na wielopoziomowym garażu pomiędzy zachodnią fasadą a wzgórzem.

- Pomimo długiej historii, przez którą przechodził projekt, realizacja inwestycji przebiegała szybko i sprawnie za sprawą firmy PGOM, która prowadziła koordynację całości inwestycji – dzięki dobrej współpracy znalazł się czas na dopracowanie wielu istotnych elementów – zaznacza przedstawicielka firmy Mayland.

Piotr Michalewicz podsumowuje, iż pracowni zależało nam na tym, aby uchwycić i zachować w projekcie unikalność lokalizacji, zielone wzgórze i klimat polskiego wybrzeża. - Centrum umiejscowione jest przy głównej arterii łączącej trójmiasto i wszyscy wjeżdżający do miasta muszą je minąć – projektowaliśmy więc nową wizytówkę Gdyni - opowiada.


Dossier projektu
Inwestycja: Centrum Riviera
Lokalizacja: Gdynia, ul. Kazimierza Górskiego 2
Deweloper: Mayland Real Estate sp. z o.o.
Inwestor: Fonciere Euris
Pracownia projektowa: Valode et Pistre Architectes we współpracy z Michalewicz + Tański
Projekt wnętrz: VP Design (Valode et Pistre Architectes) oraz żera2 Architekci sp.j. (część kinowa)
Architekt prowadzący: Piotr Michalewicz
Koordynacja inwestycji: PGOM sp. z o.o
Data opracowania: 2003-2012
Data realizacji: październik 2013
Powierzchnia całkowita: 70 037 mkw. + 58 879 mkw. (parking podziemny i zewnętrzny)
Powierzchnia zabudowy: 37 637 mkw. + 3666 mkw. (parking zewnętrzny)

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie