REKLAMA
PARTNER PORTALU
×

Szukaj w serwisie

Nowy projekt Zaha Hadid Architects: futuryzm spotyka tradycyjną architekturę Chin

  • Autor: PropertyDesign.pl/AS
  • 05 lut 2021 13:27
Nowy projekt Zaha Hadid Architects: futuryzm spotyka tradycyjną architekturę Chin
Nowe Międzynarodowe Centrum Wystawowe w Pekinie, proj. Zaha Hadid Architects, wiz. Atchain
Nowy projekt Zaha Hadid Architects: futuryzm spotyka tradycyjną architekturę Chin
Nowy projekt Zaha Hadid Architects: futuryzm spotyka tradycyjną architekturę Chin
Nowy projekt Zaha Hadid Architects: futuryzm spotyka tradycyjną architekturę Chin
Nowy projekt Zaha Hadid Architects: futuryzm spotyka tradycyjną architekturę Chin
Nowy projekt Zaha Hadid Architects: futuryzm spotyka tradycyjną architekturę Chin
Nowy projekt Zaha Hadid Architects: futuryzm spotyka tradycyjną architekturę Chin

Koncepcja spod kreski Zaha Hadid Architects zwyciężyła w konkursie na projekt II etapu Międzynarodowego Centrum Wystawowego w Pekinie, położonego w sąsiedztwie Portu Lotniczego Pekin. Jego architektura jest charakterystycznie futurystyczna dla projektów pracowni, nawiązując jednocześnie do… tradycyjnych chińskich dachówek.

REKLAMA

Pekin jako stolica Chin jest kulturalnym i akademickim centrum całego kraju, a przy tym jednocześnie jednym ze światowych centrów komunikacji. Rozwojowi miasta towarzyszą również plany rozwoju Międzynarodowego Centrum Wystawowego, zlokalizowanego w sąsiedztwie Portu Lotniczego Pekin i posiadającego swoją własną linię metra.

Drugi etap Centrum przewiduje rozbudowę obiektu o dodatkowe 438,500 mkw., tym samym znacznie powiększając dostępną powierzchnię wystawienniczą. Architektura budynku zaprojektowanego przez Zaha Hadid Architects odzwierciedla jego przenikające się różnorodne funkcje, które obejmują nie tylko hale wystawiennicze, ale również centrum konferencyjne oraz hotel.

Ta multifunkcyjność znalazła wyraz w serii spotykających się linii i form geometrycznych, które jednocześnie czerpią inspiracje z tradycyjnej architektury Chin. Bryła budynku nawiązuje bowiem do glazurowanych dachówek wieńczących klasyczne chińskie budowle. Z kolei miedziany kolor elewacji oraz zagłębiane okna nadają bryle spektakularny wyraz.

Wschodnie i zachodnie bryły obiektu oddziela (a jednocześnie spaja) prostopadła, centralna oś. Tutaj  zaplanowano dziedziniec do nieformalnych spotkań i relaksu w ogrodach krajobrazowych, kawiarniach i przestrzeniach publicznych. Na wyższych kondygnacjach projekt przewidział charakterystyczne pomosty, które komunikują ze sobą dwie równoległe bryły.

Ukłonem w stronę funkcji budynku jest konstrukcja lekka konstrukcja symetrycznego dachu, eliminująca konieczność obecności wspierających go kolumn, co bezpośrednio przełoży się na elastyczność przestrzeni i jej szybką reorganizację w zależności od bieżących potrzeb. Kompozytowy system dachowy stanowić będzie dobrą izolację, zapewniając maksymalne pochłanianie hałasu.

W projekcie przewidziane są również ekologiczne rozwiązania. Panele słoneczne będą zbierać odnawialną energię, system zarządzania budynkiem będzie odpowiedzialny za hybrydową wentylacją, a systemy gromadzenia wody deszczowej i recyklingu wody szarej zostaną wykorzystane do nawadniania rozległych ogrodów będących częścią inwestycji.

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie