REKLAMA
PARTNER PORTALU
×

Szukaj w serwisie

Oto mistrzowska rewitalizacja spod kreski słowackich architektów

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 01 sie 2018 09:00
Oto mistrzowska rewitalizacja spod kreski słowackich architektów
Projekt: Nádvorie. Jakub Skokan, architekci: Vallo Sadovsky Architects fot. Martin Tůma / BoysPlayNice
Oto mistrzowska rewitalizacja spod kreski słowackich architektów
Oto mistrzowska rewitalizacja spod kreski słowackich architektów
Oto mistrzowska rewitalizacja spod kreski słowackich architektów
Oto mistrzowska rewitalizacja spod kreski słowackich architektów
Oto mistrzowska rewitalizacja spod kreski słowackich architektów
Oto mistrzowska rewitalizacja spod kreski słowackich architektów
Oto mistrzowska rewitalizacja spod kreski słowackich architektów
Oto mistrzowska rewitalizacja spod kreski słowackich architektów
Oto mistrzowska rewitalizacja spod kreski słowackich architektów
Oto mistrzowska rewitalizacja spod kreski słowackich architektów
Oto mistrzowska rewitalizacja spod kreski słowackich architektów
Oto mistrzowska rewitalizacja spod kreski słowackich architektów
Oto mistrzowska rewitalizacja spod kreski słowackich architektów
Oto mistrzowska rewitalizacja spod kreski słowackich architektów
Oto mistrzowska rewitalizacja spod kreski słowackich architektów
Oto mistrzowska rewitalizacja spod kreski słowackich architektów
Oto mistrzowska rewitalizacja spod kreski słowackich architektów
Oto mistrzowska rewitalizacja spod kreski słowackich architektów
Oto mistrzowska rewitalizacja spod kreski słowackich architektów
Oto mistrzowska rewitalizacja spod kreski słowackich architektów
Oto mistrzowska rewitalizacja spod kreski słowackich architektów
Oto mistrzowska rewitalizacja spod kreski słowackich architektów
Oto mistrzowska rewitalizacja spod kreski słowackich architektów
Oto mistrzowska rewitalizacja spod kreski słowackich architektów
Oto mistrzowska rewitalizacja spod kreski słowackich architektów
Oto mistrzowska rewitalizacja spod kreski słowackich architektów
Oto mistrzowska rewitalizacja spod kreski słowackich architektów
Oto mistrzowska rewitalizacja spod kreski słowackich architektów
Oto mistrzowska rewitalizacja spod kreski słowackich architektów
Oto mistrzowska rewitalizacja spod kreski słowackich architektów
Oto mistrzowska rewitalizacja spod kreski słowackich architektów
Oto mistrzowska rewitalizacja spod kreski słowackich architektów
Oto mistrzowska rewitalizacja spod kreski słowackich architektów
Oto mistrzowska rewitalizacja spod kreski słowackich architektów
Oto mistrzowska rewitalizacja spod kreski słowackich architektów
Oto mistrzowska rewitalizacja spod kreski słowackich architektów
Oto mistrzowska rewitalizacja spod kreski słowackich architektów
Oto mistrzowska rewitalizacja spod kreski słowackich architektów
Oto mistrzowska rewitalizacja spod kreski słowackich architektów
Oto mistrzowska rewitalizacja spod kreski słowackich architektów
Oto mistrzowska rewitalizacja spod kreski słowackich architektów
Oto mistrzowska rewitalizacja spod kreski słowackich architektów
Oto mistrzowska rewitalizacja spod kreski słowackich architektów
Oto mistrzowska rewitalizacja spod kreski słowackich architektów
Oto mistrzowska rewitalizacja spod kreski słowackich architektów
Oto mistrzowska rewitalizacja spod kreski słowackich architektów
Oto mistrzowska rewitalizacja spod kreski słowackich architektów
Oto mistrzowska rewitalizacja spod kreski słowackich architektów
Oto mistrzowska rewitalizacja spod kreski słowackich architektów
Oto mistrzowska rewitalizacja spod kreski słowackich architektów
Oto mistrzowska rewitalizacja spod kreski słowackich architektów
Oto mistrzowska rewitalizacja spod kreski słowackich architektów
Oto mistrzowska rewitalizacja spod kreski słowackich architektów
Oto mistrzowska rewitalizacja spod kreski słowackich architektów
Oto mistrzowska rewitalizacja spod kreski słowackich architektów
Oto mistrzowska rewitalizacja spod kreski słowackich architektów

Ogólnodostępna przestrzeń miejska, centrum kultury, restauracja, piekarnia, sklepy, biura i coworking - to wszystko słowaccy architekci zmieścili w zrewitalizowanym kompleksie w Trnawie. Głównym założeniem projektu było ocalenie genius loci. Czy udało się projektantom z Vallo Sadovsky Architects?

REKLAMA

Kompleks powstał dzięki połączeniu sąsiednich budynków, do których dojście jest z trzech staromiejskich ulic w Trnawie. Pierwotnie w tym miejscu zlokalizowane były wielopiętrowe domy z przejściem prowadzącym do podwórek. Po połączeniu sąsiednich budynków powstała nowa otwarta przestrzeń w centralnej strukturze miejskiej. Następnie przestrzeń postanowiono uzupełnić nowymi obiektami. Tak wykreowano nową przestrzeń publiczną - "Nádvorie" (Dziedziniec). Cały kompleks dostępny jest z placu Trojicne, z ul. Stefanikovej. Do kompleksu prowadzą trzy oryginalne wejścia z planowym wjazdem z ulicy Pekarenska. 

Sąsiednie budynki zrekonstruowano z oryginalnych wielopiętrowych domów. Postawiono na różnorodność funkcji półpublicznych i prywatnych. W przyziemiu zlokalizowano m.in. restauracje, lokale handlowe, które mają aktywizować mieszkańców do spędzania w tym miejscu czasu. Sporadycznie organizowane mają być też eventy. Wielofunkcyjna, centralna przestrzeń publiczna zdefiniowana jest przez cztery drzewa, zmianę nawierzchni i oświetlenie. Zieleń dopełniają mobilne donice z krzewami.

Ocalić genius loci

Historia budynków sięga XIV wieku, zaś liczne modernizacje miały miejsce na przełomie XVI-XX wieku. Projektanci z Vallo Sadovsky Architects starali się uchwycić ducha miejsca. Wpisać minioną epokę w zrekonstruowanych obiektach, zadbać o jednolity język a przy tym respektować zasady restaurowania.

Co zaproponowali architekci w rekonstruowanym kompleksie? Wielofunkcyjny mix. Mamy tu centrum kultury, restaurację, piekarnię, sklepy, biura i przestrzenie coworkingowe na połączonym ze sobą poddaszu.

Północna część kompleksu jest uzupełnieniem oryginalnego skrzydła, do którego zresztą przylega, a poprzez stalową konstrukcję łączy się ze wschodnim budynkiem kompleksu. To tu znajduje się taras przynależący do centrum kulturalnego, mieszkania dla studentów, lokale handlowe połączone z restauracją umieszczoną w zrekonstruowanej części.

W tym miejscu czuć specyficzną atmosferę. Budynki modernizowano na przestrzeni kilku wieków, stąd też charakterystyczne konstrukcje sufitowe, które zmieniają się z gotyckich sklepień na barokowe sufity belkowe, by przejść później w betonową płytę.

Nowy budynek wielofunkcyjny w części południowej powstał jako naturalne przedłużenie zabudowy. Dobudowano go do ślepej ściany sąsiedniego budynku. Obiekt ma wąski plan piętra, jest w większości jednostronny z przeszkleniami w kierunku dziedzińca. Trzyma wysokość oryginalej zabudowy. Na uwagę zwraca fasada - zaproponowany przez architektów ciekawy materiał, kontrast i regularny rytm. Układ w samym budynku jest prosty, każdy poziom to inna przestrzeń do wynajęcia m.in. powierzchnia biurowa, handlowa i mieszkania na poddaszu.

Projekt: Nádvorie

Architekci: Vallo Sadovsky Architects (Matúš Vallo, Oliver Sadovský, Marián Stanislav, Viliam Zajíček,

Mateja Vonkomerová, Marcel Vadík, Zuzana Krejčířová, Elena Šoltésová)

Lokalizacja: Trnava, Słowacja

Inwestor: Trnka Investments

Projekt: 2013-2017

Realizacja: 2013-2018

Powierzchnia: GBA: 1030 mkw., GLA: 3393 mkw.

Zdjęcia: Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice

Współpraca: Michal Marcinov, Katarína Stanislavová

Produkty wykorzystane w projekcie: dach marki Rheinzink, fasada marki Schüco, meble marki: Andreu World, Fermob, Innovation, Hay; oświetlenie: Iguzini, Lampe grass, Delta Light, Hay

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie