REKLAMA
PARTNER PORTALU
×

Szukaj w serwisie

Oto nowe Centrum Logistyki dla Politechniki Rzeszowskiej

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 10 lis 2016 16:14
Oto nowe Centrum Logistyki dla Politechniki Rzeszowskiej
Wizualizacja Centrum Logistyki dla Politechniki Rzeszowskiej, fot. Skanska
Oto nowe Centrum Logistyki dla Politechniki Rzeszowskiej
Oto nowe Centrum Logistyki dla Politechniki Rzeszowskiej
Oto nowe Centrum Logistyki dla Politechniki Rzeszowskiej
Oto nowe Centrum Logistyki dla Politechniki Rzeszowskiej

W Sali Senatu Politechniki Rzeszowskiej odbyło się uroczyste podpisanie umowy na rozbudowę uczelni. Z końcem lipca 2018 r. rzeszowska Alma Mater zyska nowy budynek – Centrum Logistyki dla Wydziału Zarządzania. Inwestycję o wartości blisko 10 mln zł brutto zrealizuje Skanska. Za projekt odpowiada Architektoniczne Przedsiębiorstwo Usługowo-Handlowe Budownictwa z Krakowa.

REKLAMA

Politechnika Rzeszowska jest jedną z najlepszych polskich uczeni technicznych. Dynamiczny rozwój nowoczesnych technologii powoduje, że wykształcenie techniczne to dobra lokata na przyszłość, dlatego uczelnia wychodzi naprzeciw oczekiwaniom rynku pracy. Reaguje na ciągłe zmiany, uruchamiając nowe kierunki kształcenia. Infrastruktura uczelni stanowi doskonałą bazę do studiowania, zapewniając studentom dobre warunki rozwoju zainteresowań i talentów. Obejmuje bogato wyposażone sale dydaktyczne, nowoczesne laboratoria i aparaturę, liczne udogodnienia dla osób niepełnosprawnych, a także domy studenckie o wysokim standardzie oraz kompleks sportowy. – mówi prof. dr hab. inż. Tadeusz Markowski, rektor Politechniki Rzeszowskiej. - Aby zapewnić swoim studentom jak najlepsze warunki do studiowania, czyli nowoczesne budynki z wyposażeniem technicznym spełniającym współczesne standardy nauczania, zachodzi potrzeba modernizacji niektórych istniejących obiektów oraz budowy nowych, które będą spełniać oczekiwania zarówno studentów jak i pracowników oraz uwzględniać zachodzące procesy związane z dydaktyką i pracami badawczymi. W chwili obecnej na Wydziale Zarządzania brakuje powierzchni laboratoryjnych, m.in. dla laboratoriów kierunku logistyka, sal wykładowych oraz ćwiczeniowych. Wspomniana inwestycja ma poprawić komfort pracy i studiowania na WZ.

Nowa inwestycja Politechniki Rzeszowskiej to Centrum Logistyki dla Wydziału Zarządzania. – Rozbudujemy obecny budynek „S” w kierunku al. Powstańców Warszawy poprzez dobudowę nowego segmentu od strony północnej. Nowy obiekt będzie się składał z dwóch kondygnacji naziemnych i zostanie połączony oszkloną przewiązką na poziomie I piętra z istniejącym już budynkiem Wydziału Zarządzania. Będzie też częściowo podpiwniczony – informuje Bartłomiej Garncarczyk, kierownik projektów Skanska. - Nasze prace obejmą ponadto budowę instalacji wodno-kanalizacyjnych, wentylacyjno-mechanicznych i klimatyzacji, elektrycznych, teletechnicznych oraz przełożenie istniejących sieci kanalizacji deszczowej i sanitarnej kolidujących z inwestycją.

Zieleń izolacyjna

Zagospodarowany zostanie również teren wokół uczelni. Między nowym centrum, a dotychczasowym budynkiem powstanie plac rekreacyjny z miejscami wypoczynkowymi. Pojawi się 12 miejsc parkingowych dla samochodów osobowych, w tym dwa dla osób z ograniczeniami, nowe chodniki, ławki, stojaki rowerowe oraz oświetlenie. - Dokonamy także nasadzeń drzew i krzewów, które wokół nowego budynku stworzą szpaler stanowiący tzw. zieleń izolacyjną, co umożliwi oddzielenie akustyczne od biegnącej niedaleko obwodnicy, zapewniając studentom i kadrze akademickiej komfortowe warunki do pracy i nauki  – dodaje Bartłomiej Garncarczyk.

Zaplecze dydaktyczne

Na parterze Centrum pojawi się sala seminaryjna, która pomieści 45 osób, 3 sale ćwiczeń dla studentów (każda dla maksymalnie 30 osób), pokoje biurowe dla pracowników naukowych, szatnia, zaplecze sanitarne dla studentów i personelu oraz archiwum. Tutaj mieścić się będzie także dziekanat Wydziału.

Na piętrze znajdować się będzie gabinet dziekana wraz z sekretariatem i salą konferencyjną dla ok. 20 osób, a także pięć gabinetów dla: prodziekanów, kierownika dziekanatu i pracownika administracyjnego, pięć pokoi dla pracowników naukowych, sala Rady Wydziału dla 50 osób oraz sala dla 40 osób, która może służyć jako sala do ćwiczeń albo sala do obrony prac doktorskich.

Obiekt przyjazny osobom z ograniczeniami

Nowe Centrum zostało zaprojektowane z myślą o osobach z ograniczeniami. Znajdą się w nim elementy eliminujące bariery architektoniczne. Pomiędzy piętrem a parterem zamontowana zostanie szklana winda przystosowana do obsługi osób poruszających się na wózkach inwalidzkich. Przy głównym wejściu będzie pochylnia ułatwiająca wjazd, a na zewnątrz pojawią się wydzielone miejsca postojowe. Piętro nowego budynku powstanie na tym samym poziomie co piętro budynku już istniejącego. Umożliwi to osobom z ograniczeniami swobodne poruszanie się po kompleksie.

W trosce o środowisko

Obiekt będzie posiadał rozwiązania chroniące środowisko. W celu zmniejszenia poboru energii instalacja wentylacji mechanicznej będzie obejmować recyrkulację powietrza i odzysk ciepła od powietrza usuwanego oraz zapewni naturalną cyrkulację termiczną naturalnego ogrzewania poprzez orientacje przeszkleń. Budynek będzie również ograniczał zużycie energii elektrycznej przez zastosowane urządzenia, wyposażenie czy energooszczędne instalacje elektryczne.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie