REKLAMA
PARTNER PORTALU
×

Szukaj w serwisie

Pięć wzorcowych projektów przedszkoli wybrano w UE. Jedno znajduje się w Lądku-Zdroju

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 13 cze 2018 09:00
Pięć wzorcowych projektów przedszkoli wybrano w UE. Jedno znajduje się w Lądku-Zdroju
Oto jedno ze wzorcowych przedszkoli w UE. Znajduje się w Lądku-Zdroju fot. materiały architektów
Pięć wzorcowych projektów przedszkoli wybrano w UE. Jedno znajduje się w Lądku-Zdroju
Pięć wzorcowych projektów przedszkoli wybrano w UE. Jedno znajduje się w Lądku-Zdroju
Pięć wzorcowych projektów przedszkoli wybrano w UE. Jedno znajduje się w Lądku-Zdroju
Pięć wzorcowych projektów przedszkoli wybrano w UE. Jedno znajduje się w Lądku-Zdroju
Pięć wzorcowych projektów przedszkoli wybrano w UE. Jedno znajduje się w Lądku-Zdroju
Pięć wzorcowych projektów przedszkoli wybrano w UE. Jedno znajduje się w Lądku-Zdroju
Pięć wzorcowych projektów przedszkoli wybrano w UE. Jedno znajduje się w Lądku-Zdroju
Pięć wzorcowych projektów przedszkoli wybrano w UE. Jedno znajduje się w Lądku-Zdroju
Pięć wzorcowych projektów przedszkoli wybrano w UE. Jedno znajduje się w Lądku-Zdroju
Pięć wzorcowych projektów przedszkoli wybrano w UE. Jedno znajduje się w Lądku-Zdroju
Pięć wzorcowych projektów przedszkoli wybrano w UE. Jedno znajduje się w Lądku-Zdroju
Pięć wzorcowych projektów przedszkoli wybrano w UE. Jedno znajduje się w Lądku-Zdroju
Pięć wzorcowych projektów przedszkoli wybrano w UE. Jedno znajduje się w Lądku-Zdroju
Pięć wzorcowych projektów przedszkoli wybrano w UE. Jedno znajduje się w Lądku-Zdroju
Pięć wzorcowych projektów przedszkoli wybrano w UE. Jedno znajduje się w Lądku-Zdroju
Pięć wzorcowych projektów przedszkoli wybrano w UE. Jedno znajduje się w Lądku-Zdroju
Pięć wzorcowych projektów przedszkoli wybrano w UE. Jedno znajduje się w Lądku-Zdroju

To architekt Dominik Górecki i Szczepan Dejnek zaprojektowali nowy budynek przedszkola z oddziałem żłobkowym dla 180 wychowanków w Lądku-Zdroju. Przedstawiciele Komisji Europejskiej wytypowali zaprojektowany przez nich obiekt, jako jeden z pięciu wzorcowych projektów dla przedszkoli na terenie całej Unii Europejskiej.

REKLAMA

Władze Gminy Lądek-Zdrój położyły szczególny nacisk na aspekt ekologiczny, aby budynek był oszczędny w użytkowaniu a jednocześnie przyjazny środowisku. - Dzięki występowaniu na terenie miasta źródeł wód geotermalnych, zaprojektowaliśmy pierwszy w Polsce pasywny budynek przedszkola, ogrzewany zimą i chłodzony latem poprzez wykorzystanie energię z podziemnych złóż, nie emitujący gazów cieplarnianych - nadmienia architekt Dominik Górecki.

Podstawowymi kryteriami, które architekci przyjęli już na wstępnym etapie projektowania, było rozplanowanie funkcji budynku w parterowej bryle, tak aby wszystkie sale oddziałowe miały bezpośredni dostęp do ogrodu z umieszczonym w nim placu zabaw. Ze względu na podłużny kształt działki oraz uwarunkowania planistyczne, przyjęli, że budynek będzie się składał z dwóch brył – podłużnych „stodół” przekrytych stromymi dachami, przesuniętymi względem siebie. W bryle południowej, od strony ogrodu, z widokiem na otaczające góry umieścili wszystkie sale oddziałowe dla dzieci, natomiast w bryle północnej zlokalizowali pozostałe pomieszczenia: strefę holu głównego z szatniami, salę wielofunkcyjną, zaplecze kuchenne i administracyjne. Dzięki temu wszystkie sale oddziałowe dla dzieci mają zapewniony całodzienny dostęp światła dziennego, bezpośrednie wyjście z sal do ogrodu. Dwa zadaszone tarasy, tworzące wnęki w bryle budynku, stanowią uzupełnienie sal oddziałowych – zarówno podczas deszczowych jak i słonecznych dni, dzieci mogą spędzać pod zadaszeniem czas na świeżym powietrzu w ramach zajęć edukacyjnych.

Główne wejście do budynku, zlokalizowane od strony północnej, prowadzi do obszernego holu mieszczącego szatnię dla dzieci, bezpośrednio przy którym zaprojektowali salę wielofunkcyjną, pełniącą rolę stołówki oraz miejsca gier i zabaw. Ponieważ sala ta ma pełnić rolę pomieszczenia służącego do różnych celów miejscowej społeczności, min. jako miejsce do prowadzenia rehabilitacji osób niepełnosprawnych, zajęć tanecznych itp, z wiatrołapu prowadzi do niej osobne wejście, otwarte poza godzinami funkcjonowania przedszkola. Oba pomieszczenia rozdzielone są ścianką mobilną, której zsunięcie, daje możliwość stworzenia obszernej powierzchni, przeznaczonej do organizowania większych uroczystości – zarówno dla stałych użytkowników obiektu, jak również okazjonalnych imprez.

Aby zlokalizowany od strony północnej z szatniami dla dzieci hol główny, nie sprawiał przytłaczającego wrażenia, ze względu na brak bezpośredniego dostępu światła dziennego, zdecydowali się umieścić na południowej połaci dachowej, nieregularne rozmieszczone świetliki. Wraz z równie nieregularne rozmieszczonym oświetleniem sufitowym, mają one oprócz oświetlenia obszernej kubatury, przywoływać na myśl gwiazdozbiory na niebie – w ciągu dnia świecące światłem słonecznym, a po zmroku sztucznym światłem opraw oświetleniowych na połaci oraz zwisających żarówek z kolorowymi oplotami.

Wnętrza obiektu zostały zaprojektowane w sposób oszczędny, tak aby nie narzucać gotowych rozwiązań, a jedynie tworzyć neutralne środowisko, które z czasem zostanie zaadoptowane przez swoich użytkowników – wypełni się zabawkami, rysunkami, efektem zabaw plastycznych dzieci.

- Po prezentacji budynku przez Burmistrza Lądka-Zdroju, Romana Kaczmarczyka w siedzibie Komisji Europejskiej, jej przedstawiciele wytypowali zaprojektowany przez nas obiekt, jako jeden z pięciu wzorcowych projektów dla przedszkoli na terenie całej Unii Europejskiej - podkreśla architekt.

 przedszkole gminne: w Lądku-Zdroju, woj. dolnośląskie,

projekt i realizacja: 2014 – 2018r.

Inwestor: Gmina Lądek-Zdrój

powierzchnia użytkowa: 1365 mkw.

kubatura: 10261 m3

autorzy: arch. Dominik Górecki ( główny projektant ) i arch. Szczepan Dejnek

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie