REKLAMA
PARTNER PORTALU
×

Szukaj w serwisie

Pniewski Architekci zwycięzcą konkursu na projekt aranżacji tzw. aorty warszawskiej

  • Autor: PAP
  • 30 kwi 2018 14:00
Pniewski Architekci zwycięzcą konkursu na projekt aranżacji tzw. aorty warszawskiej
fot. pixabay

W poniedziałek władze Warszawy ogłosiły zwycięzców w konkursie na projekt modernizacji i aranżacji terenu zieleni po południowej stronie Pałacu Kultury i Nauki, tzw. aorty warszawskiej. Pierwsze miejsce zajął projekt firmy Pniewski Architekci.

REKLAMA

W lutym br. władze Warszawy ogłosiły konkurs na projekt modernizacji i aranżacji terenu zieleni, znajdującego się po południowej stronie Pałacu Kultury i Nauki, nazwanego roboczo aortą warszawską.

Aortę wyznaczają ul. E. Plater, Al. Jerozolimskie i ul. Marszałkowska. Zadaniem projektantów, było stworzenie koncepcji modernizacji i aranżacji tego obszaru z uwzględnieniem aspektów przestrzennych, funkcjonalnych i architektonicznych, gdzie w szczególności oceniana była spójność i harmonijność wprowadzonych rozwiązań.

Jak mówiła przewodnicząca komisji konkursowej i dyrektor Biura Architektury i Planowania Przestrzennego Urzędu m.st. Warszawy, Marlena Happach, do konkursu zostało zgłoszonych 18 prac; jury postanowiło przyznać nagrodę pierwszą, dwie równoległe nagrody trzecie i wyróżnienie.

Pierwsze miejsce zajęła firma Pniewski Architekci z Gdyni za "całościową i konsekwentnie zaprojektowaną wizję ogrodu w centrum miasta". Trzecie miejsce zajęły: Pracownia S&P Architektura Krajobrazu Mirosław Sztuka i partnerzy za "realność zaproponowanych rozwiązań" oraz firma RS Architektura Krajobrazu Dorota Rudawa za "klarowne strefowanie poprzez różnicowanie przestrzenne".

Wyróżnienie w konkursie otrzymała praca firmy Bud-Cud Mateusz Adamczyk z Krakowa za "atrakcyjnie przedstawioną całość i poetycką wizję".

"Wybraliśmy wizję ogrodu w centrum miasta, bardzo konsekwentnie zaprojektowaną, gdzie autorom udało się wykorzystać pomysły z budżetu partycypacyjnego. Udało im się wkomponować projekty mieszkańców w całościową wizję" - tłumaczyła Happach. "W efekcie mamy długą szeroką aleję, wzdłuż której, po obu stronach mamy wkomponowaną +czerwoną zieleń+, która składa się z czerwonego rodzaju traw, krzewów, z różami" - dodała.

Wiceprezydent Warszawy Michał Olszewski podkreślił, że "permanentnym problemem PKiN i jego otoczenia jest stan tymczasowości, który jest tam utrzymywany". "Część południowa, mimo że jest przestrzenią spacerową, cały czas ma wiele niedoskonałości, które wynikają z tego, że brakowało nam jednego spójnego projektu, który gospodarował całość" - zaznaczył.

"Ja sam widzę tam trochę niespójnej architektury, co bardzo ważne, brakuje w tej przestrzeni miejsca na odpoczynek" - podkreślił wiceprezydent. Jak dodał, "to takie miejsce, że wydaje się, iż musimy pędzić do metra albo na pociąg, a my chcieliśmy nadać tej przestrzeni ważny element - żeby ją uspokoić, dać tam możliwość oddechu".

Olszewski podkreślił, że w założeniu realizacja tego projektu jest maksymalnie dwuletnia; prace mają ruszyć jeszcze w tym roku. Maksymalny, planowany koszt robót realizowanych na podstawie wybranej pracy nie powinien przekroczyć 5 milionów złotych. 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie